Nega kože tokom zime mora da bude prilagođena uslovima koji utiču na naš ten – hladnoći napolju i suvom vazduhu unutra. Ima toliko toga da se voli u vezi sa dolaskom zime — čeka nas udobna trikotaža, vunene čizme i paleta bordo nijansi za nokte i šminku.

Međutim, kada je u pitanju briga o koži, prelazak na hladnije vreme može da pogorša stanje našeg tena. Kombinacija grejanja u zatvorenom prostoru i jakih vetrova napolju znači da ćete imati posla s masnom kožom, isto kao i sa suvoćom.

Drastične promene temperature i niži nivoi vlažnosti između unutrašnjeg i spoljašnjeg okruženja stvaraju stres za kožu. To rezultira suvoćom i povećanom osetljivošću, što je idealna podloga za stvaranje bora, dok zaštitna hidrolipidna barijera takođe može da se ošteti tokom zimskih meseci. Rezultat je da se naš ten može biti isušen, osetljiv i bez željenog sjaja kad zima počne.

Nega kože tokom zime zato zahteva malo drugačiju rutinu. Kakve proizvode treba da koristimo u zimskim danima da bi naša koža bila srećna i zdrava tokom cele sezone? Evo na šta treba da obratite pažnju.

Nega kože tokom zime – 6 ključnih skincare sastojaka

Kremasti proizvod za čišćenje

Cilj nege kože tokom zime je da uvek bude nahranjena, a to počinje sa sredstvom za čišćenje. Tokom zimskih meseci, trebalo bi izbegavati dvostruko čišćenje lica i pene za čišćenje kože na bazi sulfata. Umesto toga, odlučite se za nežne formulacije proizvoda za čišćenje, koje su bogate hidratantnim sastojcima kao što su glicerin i niacinamid.

Hijaluronska kiselina

Hijaluronska kiselina je jedan od onih sastojaka koje stručnjaci za kožu preporučuju tokom cele godine zahvaljujući svojoj univerzalnoj primeni. Ona je vrhunski hidratantni molekul koji kožu održava jedrom, zato se preporučuje da je potražite u zimskim serumima i hidratantnim kremama. Deluje tako što pomaže koži da zadrži vlagu (jedan molekul hijaluronske kiseline može da zadrži do 1000 puta više od svoje težine u vodi), tako da je ključna u sprečavanju dehidratacije, odnosno, perutave, suve kože. Najbolji savet: nanesite proizvode sa hijaluronskom kiselinom na blago vlažnu kožu da biste poboljšali efikasnost.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Evi (@eviwave)

Ceramidi

Ceramidi su sastojci koji svi treba da uvrstimo u naše zimske rutine nege kože. Studije na koži su identifikovale smanjene nivoe ceramida u samom gornjem sloju kože, stratum corneumu, u hladnijim mesecima. Ceramidi su važni lipidi koji održavaju barijere kože jakim. Ako gornji sloj kože opišemo kao zid od cigle, ćelije kože su cigle, a lipidi su malter, tako sa smanjenim ceramidima nivoi maltera su oslabljeni i vlaga lakše izlazi kroz praznine tokom jeseni i zime.

Krema na bazi vode

Potražite višenamenske vodene proizvode, koji se mogu koristiti kao hidratantne kreme, prajmeri ​​i maske za lice. Neka im formulacija bude sa visokim procentom humektanata za dubinsku hidrataciju, pa potražite hijaluronsku, ferulnu i lipoinsku kiselinu kao početnu tačku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ♉︎ (@violetcontrast)

Antioksidativni serum

Preskočite retinoidne serume zbog kojih će vaša koža biti suva i osetljiva tokom zime, a umesto toga se okrenite korišćenju antioksidantnog seruma tokom dana za jačanje i zaštitu kože. Vitamin C je odlična opcija ako želite da pojačate osvetljenost tena, dok vitamin E blagotvorno deluje ako tražite dodatnu nahranjenost za kožu.

Ulje za lice

Kad putem proizvoda dodate svu tu vlagu u kožu, potrebno vam je nešto što će je zatvoriti i sprečiti da pobegne. Tu je korisno ulje za lice. Proizvodi na bazi ulja deluju kao okluzivno sredstvo, što znači da stvaraju barijeru da zarobi vlagu.

Pročitajte i ovo: Detaljan vodič da vam usne ne budu suve i ispucale tokom hladne sezone

Naslovna fotografija: instagram.com/violetcontrast

Božica Luković

Comments