Ne znam zašto, ali znam da je često toliko lakše razmišljati negativno jer najcrnje scenarije možemo da zamislimo sa lakoćom, dok kad god razmišljamo o nečemu lepom i pozitivnom, uvek osetimo ubod sumnje – šta ako ne bude tako? Oh, anksioznosti, drugarice stara… Da, život nije savršen, nikada neće ni biti, svi to znamo, ali baš zato nema logike stalno sabotirati same sebe u misiji da jednostavno budemo srećni.

Ovo su negativna razmišljanja sa kojima se svi suočavamo, kao i predlozi kako da ih prevaziđeš. Ako ti je dosta takvog mindseta…

Previše razmišljaš

Overthinking je negativni mindset broj jedan koji nas totalno parališe i sprečava da krenemo dalje. U stanju smo satima i satima da brinemo, preispitujemo, razmišljamo, menjamo, odlučujemo i tako u krug, ne jedan nego njih stotinu. Ovde je najgora stvar što zapravo često nismo ni svesni toga da previše razmišljamo jer sa lakoćom ulazimo u začarani krug iz kog je teško izaći. Upravo zato treba da budeš jako strpljiva ukoliko želiš da prekineš sa ovom navikom, pažljivo i nežno sebi pristupiš i čak i više puta ponoviš lekovite mantre.

Na primer, možeš da pokušaš sa trikom odlaganja vremena za brige tako što ćeš sebi zakazati sastanak sa samom sobom u trajanju od recimo pola sata tokom kog ćeš imati slobodu da brineš o čemu god želiš. Dakle, smeš da brineš samo tada, zato ćeš svojim negativnim mislima kada se pojave reći da dođu kasnije, kada budu imale svoj termin. Velika je verovatnoća da se mnogih od njih nećeš setiti kada dođe vreme za to što znači da je to jedna od nebitnih stvari o kojoj bi se za džabe brinula. Na ovaj način ćeš vremenom moći da prepoznaš svoje misli i emocije i shvatiš šta je važno, a šta ne, oko čega smeš da brineš, a oko čega ne. Pokušaj i budi uporna!

Druga stvar koju možeš da uradiš jeste da jednostavno porazgovaraš sa samom sobom o tome da previše razmišljanja ne doprinosi rešavanju situacije i da je bolje iskoristiti to vreme za akciju i ono što možeš da kontrolišeš, na šta možeš da utičeš. Tvoj mozak će se sigurno zbuniti što odlučuješ da delaš, pre nego da razmišljaš o delanju!

Comments