Negiranje je oblik verbalnog zlostavljanja i često se koristi u cilju manipulacije i kontrole i uključuje negativne komentare o nečijem izgledu, karakteru ili ponašanju i nastojanje da se neko oseća loše zbog sebe.

Negiranje je često suptilno i teško je sa sigurnošću utvrditi o čemu se radi, da li neko izražava zabrinutost, ili stavlja neku opravdanu primedbu, koja može da nas usmeri ka konstruktivnoj promeni. Neko može negirati drugu osobu direktno, ukazivanjem na nedostatke ili indirektno, omalovažavanjem njenih dostignuća i u početku to nije očigledno, ali vremenom, efekti negiranja se mogu povećati i dovesti do smanjenja samopoštovanja i osećanja bezvrednosti. Takođe, negiranje može biti prikriveno komplimentom, na primer, neko vam može reći: Danas lepo izgledaš za nekog ko ne vodi računa o modi. Koliko god bilo neposredno, ili prikriveno, negiranje uvek ima isti cilj – podrivanje samopoštovanja i sticanje kontrole.

Negiranje u dejtingu

Negiranje se često koristi u dejtingu, i teško se prepoznaje, jer ne poznajete drugu osobu i ne možete da zaključite da li se šali i da li joj je takav stil komunikacije, a primeri negiranja uključuju kritičke komentare o izgledu ili odeći, zadirkivanje zbog njenih interesovanja ili hobija i omalovažavanje njenih dostignuća. Takođe, može uključivati laganje ili preuveličavanje sopstvenih dostignuća, kako bi se postiglo osećanje superiornosti, odnosno, izazvalo osećanje inferiornosti kod druge osobe.

Negiranje u odnosima

Negiranje se može pojaviti i u već uspostavljenim odnosima, u obliku uvreda ili kritika prerušenih u „konstruktivne povratne informacije“ ili pokušaja kontrole partnerovog izgleda i ponašanja. U ovakvim slučajevima koristi se kao način održavanja moći u vezi i naročito je štetno ako neko tvrdi da voli svog partnera i brine o njemu – vremenom, negiranje potkopava poverenje i dovodi do osećanja niže vrednosti i niskog samopoštovanja.

Međutim, partner koji negira svog partnera, može biti duboko nesiguran, ili narcisoidan, pa je važno razumeti njegove motive, da biste mogli zajedno da rešavate osnovni problem. Može biti teško suprotstaviti se negiranju, ali je od suštinskog značaja da to učinite i da date do znanja partneru da je njegovo ponašanje neprihvatljivo.

Pročitajte i ovo: Znaci da osoba koju volite manipuliše (vašim osećanjima)

Znaci negiranja

Da biste prepoznali negiranje, obratite pažnju na to kako se osećate kada neko komentariše vaš izgled, karakter ili ponašanje. Da li to zvuči kao da pokušava da vas navede da sumnjate u sebe? Da li vas nepovoljno upoređuju sa drugima? Da li se osećate omalovaženo i uvređeno? Ako je tako, verovatno se radi o negiranju. Uporedite komentare koje čujete, sa listom primera negiranja:

Omalovažavajući komentari tipa „ta haljina ti loše stoji“.

Neopravdana kritika u stilu „ne mogu da verujem da si to uradila“ ili „da li si uopšte razmišljala“.

Sarkastične šale tipa „odjednom si postala duhovita“ ili „ma da, mora da je tako kad ti to kažeš“.

Podrivanje dostignuća komentarima da je vaš uspeh slučajan, ili da ste imali sreće.

Komplimenti koji skrivaju uvredu, tipa „bolje izgledaš bez šminke“ ili „dobro ti stoji to aristokratsko bledilo“.

Odbacivanje vaših ideja i ambicija u stilu „valjda si svesna da to nije za tebe“ ili „ne misliš valjda da to stvarno možeš“.

Treba uzeti u obzir koliko često druga osoba koristi ovaj tip komentara i u kom kontekstu. Ako se pitate zašto vas partner negira, moguće je da pokušava da manipuliše vama, kako biste se osećali nesigurno i inferiorno i kako bi on imao kontrolu i moć u vezi. Ali, to može biti i zbog njegovog straha i osećanja nesigurnosti i on koristi taktiku negiranja da bi sebe osnažio i stekao preimućstvo.

Negiranje se može smatrati i oblikom gaslajtinga, jer uključuje manipulisanje nečijim emocijama ili stvarnošću, u cilju sticanja moći i kontrole, ali gaslajting je obično otvoreniji i radikalniji.

Kako odgovoriti na negiranje

Ako ste u vezi sa nekim ko vas negira, važno je da rešite situaciju što je pre moguće, a to ćete uspeti ako ostanete staloženi i smireni, i uverite se da partner zna kako se osećate zbog njegovog ponašanja. Objasnite mu da njegovi komentari povređuju vaša osećanja i otežavaju vam da mu verujete, bez osuđivanja, metodom ja – poruka:

„Kada se šališ na moj račun osećam se nepoštovano i omalovaženo.“

„Ne osećam da mogu da ti verujem, kada razgovaraš sa mnom na ovaj način.“

„Ne osećam se dobro zbog sebe u tvojoj blizini i ne mogu više to da tolerišem.“

Postavljanje granica

Postavite čvrste granice o tome koje vrste komentara su neprihvatljive u vašem odnosu. Uverite se da partner razume da manipulativno i ponižavajuće ponašanje nećete više tolerisati i kada počne da ispituje vaše granice, ostanite čvrsti i dosledni.

Pokušajte sa izjavama kao što su „nije u redu da pokušavaš da se na bilo koji način osećam inferiorno ili loše u vezi sa tobom“, „očekujem da komunikacija bude puna poštovanja i podrške, a ne ponižavajuća ili uvredljiva“, „ako se ovako nastavi, moraću da preispitam naš odnos“.

Pronađite način da se izborite

Ako imate problema u komunikaciji sa partnerom ili ne znate kako da se nosite sa negiranjem, potražite stručnu pomoć. Terapeut vam može pomoći da prevaziđete osnovne probleme i smislite strategije za suočavanje sa negiranjem. Brinite o sebi, praktikujte metode za samopomoć, kao što su vežbanje, hobiji, vođenje dnevnika, sistem podrške prijatelja i porodice. Upamtite da niko ne zaslužuje da bude loše tretiran u bliskom odnosu i da je razgovor uvek najbolja opcija za suočavanje sa negiranjem. Razgovor daje šansu radu na komunikaciji, razvoju poverenja i poštovanja i prevazilaženju problema u vezi. Ali, ako negiranje ne prestaje, partner ne želi da radi na sebi i da ulaže u vaš odnos, možda ćete morati da odbranite svoju poslednju granicu, da preispitate odnos i zaključite da nije dobar za vas i da ne treba u njemu da se zadržavate.

Pročitajte i ovo: Kako da pružite adekvatan odgovor na gaslajting

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovemag

Brankica Milošević

Comments