Glavni simptom neispavanosti jeste pospanost u toku dana, umor, nemogućnost da se skoncentrišete. Sve to može da se zamaskira sa kafom dovoljno da funkcionišete, pa onda i zanemarite to koliko, zapravo, niste naspavani. Tako se ulazi u krug hronične neispavanosti. Da li ste znali da jedna od najboljih stvari koju možete da uradite za svoje zdravlje jeste da se lepo naspavate? Kada je u pitanju neispavanost, simptomi mogu biti sledeći:

Imate povećan apetit

Hormon koji reguliše pospanost je povezan sa hormonom koji reguliše apetit. Ako ne dobijate dovoljno energije od spavanja, organizam će ga tražiti iz drugog izvora – hrane. I ješće vam se uglavnom junk hrana, što slanije i prženije – to bolje.

Tako pospanost narušava hormon leptin – koji je odgovoran za našu sitost. Ukoliko ne spavate dovoljno, pre ćete se nezdravo hraniti zato što organizam traži brz ugljeni hidrat koji će pretvoriti u energiju. Pored toga, mozak ne daje signal da ste siti i da možete da prestanete sa hranom.

Pročitajte i ovo: Prirodni načini da smanjite oticanje stomaka

Ne donosite dobre odluke

Sasvim je normalno da, kada ste umorni, ne budete skoncentrisani i niste u stanju da racionalno razmišljate. Neispavanost utiče ne samo na reflekse (zato se ne preporučuje da vozite kada ste neispavani), već i na brzinu vašeg razmišljanja. Dakle, nećete biti u stanju da rešavate probleme, da radite pod pritiskom i da radite kvalitetno.

Nagle i česte promene emocija

Ako primećujete da ste razdražljiviji nego inače, da vas sve lako dotiče, da ste neraspoloženi, a ne vidite konkretan razlog zašto je to tako – vrlo je moguće da ste samo neispavani.

Možete primetiti i nagle promene raspoloženja. Na primer, bili ste srećni, smejali ste se i osećali samouvereno, a onda je vaše raspoloženje naglo opalo i sasvim ste promenili ponašanje. Kad osećate da niste emotivno uravnoteženi, vrlo je verovatno da vam je potreban odmor. Naspavajte se, pa onda pratite svoje emocije – da li ste stabilniji?

Zaboravnost

Ne da ćete donositi loše odluke, već ćete i zaboravljati šta uopšte treba da odlučite. Da li vam se čini da vam je pamćenje znatno lošije nego ranije, a nemate dovoljno godina da možete da se požalite na starost? To može značiti da ste neispavani – bilo trenutno, bilo hronično.

Kada smo umorni, mozgu je teže da stvara sećanja. Stvar je u tome da ni ne možete da obraćate pažnju na nešto, sasvim je normalno da se nečega nećete ni sećati jer niste dovoljno skoncentrisani.

Nizak libido

Jedna studija je dokazala da žene koje nisu naspavane imaju za 14% manje šanse da žele da imaju seks od onih koje jesu. Zamislite šta se onda dešava sa telom kada ste neispavani danima, nedeljama ili mesecima. Ako niste raspoloženi za seks, a to uopšte nije u skladu sa vašim libidom – to može ukazivati na neispavanost.

Preporučujemo vam da se opustite uz toplu kupku, ali ako i to ne pomaže, sigurno će vam biljni čajevi, kao što su matičnjak ili kapi valerijane, pomoći da se relaksirate.

Nespretni ste

Svako od nas ispada smotan u pojedinim situacijama, ali ako primećujete da se stalno saplićete, da ne možete da uhvatite kada vam neko nešto dobaci – onda vam je potrebno da više spavate. Već smo spomenuli da, kada smo nenaspavani, i refleksi su nam lošiji, pa je logično da ćete biti nespretni iako to inače nije vaša osobina.

Pročitajte i ovo: Ovo su namirnice koje će ubrzati vaš metabolizam

Šta mislite – zašto je sportistima dobar san od najveće važnosti? Zato što će biti u mogućnosti da postižu najbolje rezultate samo ako su dobro naspavani.

*Ako već izvesno vreme imate nesanicu, onda je potrebno da se obratite vašem lekaru. Nikada ne možemo dovoljno naglasiti kolika je važnost kvalitetnog sna za celokupno zdravlje. A nesanica i hronična nesipavanost to zdravlje mogu bitno narušiti.

Naslovna fotografija: instagram.com/blancamiro

Jovana Petković

Comments