Napuštanje toksične veze je teško najviše zato što je u njoj uništeno vaše samopoštovanje. Prestajete da verujete sebi, sumnjate u svoj osećaj, u svoj zdrav razum, počinjete da doživljavate sebe kao problem i teret. 

Kad provedete mesece (u težem slučaju godine), slušajući kako vas partner kritikuje, kako ponavlja da imate sreće što vas uopšte trpi i da nećete naći nikoga ko će vas podnositi takvu, počinjete da mu verujete. Vidite njega kao mučenika koji podnosi vašu nesigurnost, nespretnost, neodlučnost, rasejanost, koji vam čini uslugu što vas vuče sa sobom tako nestabilnu i oštećenu. Zaboravljate da ste takvi postali, jer ste tako počeli da se osećate pored njega. 

Gubeći samopoštovanje, gubite sposobnost da zavolite sebe, jer partner izvrće svaki argument i svaljuje na vas sve što nije dobro u vašem odnosu i vi počinjete da verujete da ste sami krivi za sve ono što vam najviše smeta. Niste smeli to da uradite ili kažete, jer ste ga izazvali da se ponaša onako kako se ponašao. I to važi za svaki njegov lični propust i odgovornost sa kojom nije uspeo da izađe na kraj. Ako se uspava i zakasni na posao, vi ste krivi, jer ga niste probudili na vreme. Ako ne zna gde su mu ključevi ili telefon, to je zato što ste ga ometali svojim bezveznim pričama i problemima, pa je bio rasejan i ne zna gde ih je stavio. Ako vas vara, to je zato što mu ne poklanjate dovoljno pažnje i ne ispunjavate njegove želje i potrebe. Ništa što radite ili ne radite, nije dovoljno dobro i zbog svake sitnice se osećate loše. Sami ste krivi. 

Počinjete da doživljavate sebe kao sliku koju vam partner projektuje u um. Osećate se kao ludača, neuspeušna, neorganizovana, neuredna. Što manje poštujete i volite sebe, sve ste zavisniji od toksičnog partnera i čini vam se da ne znate šta biste bez njega. Gubite sebe i svoj život, postajete ono što on želi da budete (da bi vas kontrolisao i osigurao da ga nećete ostaviti), a pri tome verujete da je to ljubav – da ga volite, jer ne možete da zamislite kako biste uopšte živeli bez njega. Koliko je iskrivljen vaš doživljaj sebe, toliko je iskrivljen i doživljaj njega, kao i doživljaj ljubavi. 

Comments