Odmor je glavna tema i jedno od najčešćih interesovanja leti. Gde poći na odmor, sa kim, šta poneti? Koliko nam je para potrebno za odmor iz snova? Šta spakovati, a čega se odreći (nekako nam je na putovanju sve potrebno dok ne krenemo). Spisak potrebnih stvari i pitanja postaje sve duži, zato ipak izdvajam kao najvažnije pitanje: Gde otići?

Kao i svake godine turističke agencije nas obasipaju reklama i listama za najbolje letnje destinacije. Njih ćemo ovoga puta prekočiti i zavirićemo u listu manje poznatih činjenica o čuvenim svetskim destinacijama.

Prva destinacija će nam biti tonući grad tj. grad poznat pod imenom Meksiko Siti (Mexico City). Verovatno biste prvo pomislili da je tonući grad Venecija ali se varate. Meksiko Siti svake godine potone u proseku za 10 cm, a to je čak deset puta brže nego Venecija. Razlog što se ovo dešava je što je ovaj čuveni megalopolis sagrađen na mekom tlu ispod koga su eksploatisane podzemne vode. Šetajući ovim gradom možete primetiti brojne napukle zgrade i troatoare, a čuvenom spomeniku Anđelu nezavisnosti dodate su čak 23 nove stepenice. Ako ste fascinirani Meksikancima i njihovom kulturom, jezikom i običajima, pravo je vreme da posetite ovaj grad.

mexicocity 1024x768 Neobične destinacije i njihove zanimljivosti

Druga destinacija neka bude čuvena Venecija, takođe grad koji tone, ali se na sreću ulažu i velika sredstva da se ovaj proces uspori ili trajno reši. Venecija nudi mnogo toga za videti i posetiti, kao i veliki broj kulturnih manifestacija i predivan karneval pod maskama. Mi se ovoga puta odlučujemo za vožnju gondolama. A da li ste se ikada zapitali kako je nastala jedna gondola? Verovatno niste, jer ste uživali u vožnji kanalima i razgledanju grada iz drugačije perspektive. Svaka gondola je sastavljena od 280 komada izrađenih od osam različitih vrsta drveta. Leva strana je od desne veća za 24 centimetra, dok vitki luk omogućava veće manevarske sposobnosti. Zanimljivo je i da delovi gondole predstavljaju razne delove Venecije – prednji deo šest gradskih zona, zadnji – ostrvo Đudeka, a bočni most predstavlja Rialto.

Rialto Bridge Venice Italy 1024x768 Neobične destinacije i njihove zanimljivosti

Treća destinacija je grad Nuestra Señora Santa María del Buen Aire. Da li vam pada na pamet koji se grad krije iza ovog dugačkog imena? To je Buenos Aires, prelepa argentinska metropola a njegovo ime znači: “Naša Bogorodica Sveta Marija od Dobrog Vazduha”. Zavodljiv grad kolonijalnih avenija, kosmopolitskih kafića i dobrih mesta za noćni provod je i svetska prestonica tanga. On pulsira kroz plesne dvorane, parkove i trgove, pa se još jedino morate pobrinuti za plesnog partnera. Od gospode se očekuje da privuku žene dugim pogledom i blagim naklonom, dok dame mogu da sede i uživaju. Vrlo živ grad sa velikom mešavinom kultura, boja i ritmova.

Buenos Aires 4 Neobične destinacije i njihove zanimljivosti

Sledeća destinacija bi mogao biti još jedan grad dužeg imena: El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de Los Angeles. Možda vam se na prvi pogled čini nepoznatim, ali to je u stvari pun naziv Los Anđelesa. Na istoriju grada Naše Bogorodice Kraljice Anđela, nastalog 1781. godine, danas podseća El Pueblo, nekadašnje gradsko jezgro, pretvoreno u skup muzeja koji prikazuju Los Anđeles s početka 19. veka. Da puno ime grada nije zaboravljeno ni u 21. veku, pokazuje katedrala Naše Bogorodice od Anđela (Our Lady of the Angels) koja ima čak 11 spratova. Divan grad sa bezbroj mogućnosti, dom filmske industrije i mnogo poznatih i slavnih ljudi.

los angeles ca 1024x687 Neobične destinacije i njihove zanimljivosti

Pravac London, bezbroj mogućnosti, specifična kultura, prvi jezik sveta, neobična moda, čaj u pet,  mnogo toga… Ipak, idemo u londonsku podzemnu železnicu, idemo u metro. Da li znate da je londonski metro prva podzemna železnica na svetu? Početna deonica od šest kilometara otvorena je davne 1863. godine između Pedingtona i Faringtona. Tu liniju danas možete proći vozeći se od Sirkl lajna (Circle Line) do Kovent gardena (Covent Garden), kao i u londonskom saobraćajnom muzeju, gde se čuva originalni voz Metropoliten broj 23. Druga podzemna železnica na svetu izgrađena je 1896. godine u Budimpešti, a četiri godine kasnije dobio ju je i Pariz.

Underground+ +London+41941 Neobične destinacije i njihove zanimljivosti

I za kraj, obići ćemo Kineski zid. Vrlo je mali broj je onih koji ne znaju da je Kineski zid najveća vojna građevina na Zemlji i jedino delo ljudskih ruku vidljivo iz svemira. Manje je poznato da je od nekadašnjih 7.300 kilometara te građevine, danas očuvano još oko 2.000 kilometara. Reke turista koji hrle na delove zida nedaleko od Pekinga, uglavnom ne znaju da je današnji oblik dobio obnovom u vreme dinastije Ming (od 14. do 17. veka), iako su prvi delovi počeli da se grade još u sedmom veku pre nove ere.

great wall of china7 Neobične destinacije i njihove zanimljivosti


Ivana Aćimić je arhitekta, zaljubljenik u modu i putovanja, kao i dobre knjige, muziku i filmove. Veliki je fan španske kulture i mode. Uvek se vodi rečenicom kreatora Yves Saint Laurent-a “Fashion fades, style is eternal”. Propagira male stvari koje život čine lepšim. Autorka je bloga Street Art_Life Style_Fashion and Co.

Comments