Neodgovoran partner je onaj zbog kog ste sami u vezi, a zašto ostajete u takvom odnosu, iako stalno razmišljate da treba da prekinete – ni vama baš nije jasno. U redu, imate osećanja prema njemu, ali već ste se pomalo ohladili, a imate i osećanja prema sebi. Niste spremni da odustanete, jer ste osoba koja ne odustaje i već ste u tu vezu uložili suviše vremena, energije (a verovatno i svih drugih resursa). Ne sviđa vam se pomisao da ostanete sami i da opet nekog tražite i strahujete da nećete naći boljeg…

Da, ima mnogo razloga, koje sebi možete nabrajati i svaki možete dovesti u pitanje. Ali nije u pitanju samo to što ste „slabi“ na njega, ili se plašite da ostanete sami – neodgovoran partner verovatno vrlo uspešno manipuliše vama, jer ne želi da ga ostavite. Odgovara mu da ima nekog ko ga voli i brine o njemu, a njegovo je samo da ostane poželjan, neodoljiv, sladak i nedostupan. On računa na vaša osećanja i svoj šarm, a ovo su načini na koje mu to polazi za rukom.

Dešifrujte kako neodgovoran partner manipuliše vama

Obećava da će se popraviti i vi mu dajete još jednu šansu

On ne radi ništa strašno – nije kao da vas vara na svakom koraku i da ne ume da vas očara, da kaže i uradi prave stvari. Samo, nije dovoljno prisutan, da bi to što ume radio dovoljno često. I kad se pobunite i prebacite mu kako ne misli na vas, kako nikad nije tu, zaboravlja dogovore, ili vas „ispaljuje“, to činite samo kad se baš naljutite, a on prepoznaje taj vajb. I odjednom je sav prisutan i drag i pun obećanja. Da, shvata da se osećate zapostavljeno i naravno da vas voli i da mu je stalo, i jeste, baš je bio kreten, ali mu je zaista žao zbog toga i svim srcem želi da vam nadoknadi i biće bolje, videćete.

I vi ne možete da odolite njegovom umiljavanju, jer on ume da vam pruži ono što vam treba i vi želite da to dobijate od njega. I svaki put mu poverujete, jer nastupa tako iskreno pokajnički i za neko vreme stvarno menja ponašanje. Obasipa vas pažnjom, šalje poruke, zakazuje sastanke, deli komplimente, kupuje poklone – pokazuje na sve načine da mu je stalo, stvarno se trudi. I vi uživate. Ovo se ponovilo više puta i dok se vaš racionalni deo pita dokle li će potrajati, ovaj put, vaše srce se usrdno nada da se ovaj put stvarno promenio i da će se bolje ponašati prema vama. Ali, čim se opustite i počnete da se osećate udobno i srećno, on se vraća starom obrascu ponašanja. Tako vas drži – znate šta može i ume da vam pruži i kad vam to uskrati, vi više čeznete za tim, nego što ste ljuti na njega. Drugim rečima, neodgovoran partner vas vrlo vešto vrti oko malog prsta.

Pročitajte i ovo: Suptilne taktike koje praktikuju hronični manipulatori

Neodgovoran partner koristi svoju neodgovornost kao oružje

On dobro zna kakav je i ne pada mu na pamet da se menja, jer zašto bi se cimao, kad ima vas da radite sve što on nije u stanju – jer je neodgovoran i nesposoban. Kad mu poverite da nešto uradi, on to zaboravi, iako usrdno obećava da neće zaboraviti. A kad ga prozovete zbog toga, on je sam skrušen – šta će, kad je takav, jednostavno mu se stvari ne zadržavaju u glavi. Sledeći put kad pokušate da ga zadužite za nešto bitno, on će vas ljubazno podsetiti koliko rizikujete – zaista bi voleo da vas rastereti, ali šta ako opet zaboravi? I tako vi preuzimate svaku odgovornost, jer na njega ne možete da se oslonite.

Da li ste već dovoljno ogorčeni zbog toga? Da li razmišljate kako će izgledati budućnost sa njim? Brak, gajenje dece? Da li ćete zaista provesti život sa umiljatim i šarmantnim manipulatorom, koji sve brige prepušta vama, hvaleći vas kako ste efikasni, organizovani, sposobni, ma pravi zmaj?! Neodgovoran partner zna kako sebi da olakša život i uopšte mu nije teško da vas istrajno uverava u svoju neodgovornost, tako da to prosto postane nešto na šta uvek možete da računate, govoreći vam na sve načine da ste vi njegova bolja polovina i da ne može da zamisli šta bi radio bez vas.

Kad ste ozbiljno ljuti i hladni, neodgovoran partner trči kod mame

On ne ostaje tu gde je atmosfera hladna i nema hrane za njegov ego i servisa za njegove potrebe. Kad se ozbiljno naljutite i ukinete mu sve privilegije, on trči kod mame. Mama nema kud, voleće ga, tešiti i olakšavati mu život dok je živa, a vrlo je verovatno da i sama podleže njegovoj manipulaciji i da je u poziciji da mu stalno oprašta i govori sebi „ne znam na koga je takav, ali šta ću, moj je“. Neodgovoran partner nije spreman (nikada) na suočavanje, nošenje sa problemom i traženje konstruktivnih načina da ih reši, on prosto beži, i verovatno ima više pomoćnih izlaza i opcija, nego što mislite.

Normalizuje svoju neodgovornost

Kad god se požalite zbog nepažnje, on ima odgovor – tako se svi momci iz njegovog društva ponašaju. Ako hoćete da bude papučar, to neće moći, nađite nekog drugog. U zavisnosti od vašeg raspoloženja, on prilagođava i niveliše tu normalizaciju neodgovornog muškog ponašanja u rasponu od „šta ćeš, takvi su muškarci dušo“, do uvređenog ćutanja. Ponekad pali da bude ležeran, udeli vam nekoliko komplimenata i pruži vam dobar seks ali ako proceni da treba da je hladnoća bolja taktika, ume i da se uvredi, jer ne zna šta vi uopšte hoćete od njega (nikad niste zadovoljni).

I tako vas navede da preispitujete sebe – da li ste zaista tako zahtevni, zvocavi i nezadovoljni i da li stvarno nemate pojma kako život funkcioše i kakvi su muškarci i ako je tako, onda nikada i nećete naći nekog boljeg…

Ako sve to primećujete, možda skupite dovoljno snage da se izvučete iz veze u kojoj se nikada nećete osećati dobro zbog sebe i nikada nećete imati ravnopravnog partnera.

Pročitajte i ovo: Razlozi zbog kojih treba da raskinete sa partnerom, iako ga volite

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovepresets

Brankica Milošević

Comments