Ništa nije tako lekovito kao ljudski dodir i mnoge terapije uključuju povezivanje učesnika kroz tople i duge zagrljaje. Pažljiv, neseksualni dodir u terapeutskoj praksi parova, poznat kao svesno grljenje, zamišljen je tako da parovi stoje i podržavaju sopstvenu težinu dok se blago grle (bez stezanja i pritiska). Nema razgovora, samo fokus na sopstveni dah i svest o tome kakav je osećaj biti obavijen i zaštićen u zagrljaju partnera. 

Jednostavno je i veoma emotivno. Nakon otprilike petominutnog pažljivog i nežnog zagrljaja, parovi se odvajaju i razgovaraju o emocijama koje su osetili, kakvu su možda teskobu iskusili, da li je nešto bilo iritantno ili posebno prijatno. U takvim sesijama parovi posle grljenja sede bliže jedno drugom, nastavljajući da se dodiruju. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Druga vežba je pažljiv pogled. U toku ove vežbe, parovi se drže za ruke i vode kroz meditaciju koja uključuje duboko gledanje jedno drugom u oči. Podsećaju se kakva ih je povezanost dovela do ove tačke. Dok se gledaju, pozvani su da se vide novim očima. Ova meditacija se obično završava u suzama i novim otkrićima. 

Zašto je neseksualni dodir toliko važan 

Zvuči kao bajka, ali neseksualni dodir donosi sreću, mir i fizičko zdravlje. Neseksualni dodir je neophodan, a u našoj kulturi ne samo da se ne ohrabruje, nego se i zanemaruje. Potrebno nam je da se mazimo, grlimo, ljubimo. Da se držimo za ruke, gledamo u oči i dodirujemo u prolazu. Potrebno nam je fizičko priznanje naših potreba. 

Ove tvrdnje su dobro potkrepljene u istraživanjima koja nam pomažu da razumemo pojedine od naših sopstvenih kulturnih problema. Nešto tako lako kao što je držanje za ruku može sniziti krvni pritisak. Nije potreban recept za zagrljaj, koji može da vas umiri i kanališe stres. Maženje snižava nivo kortizola i pojačava imunitet.  

Pročitajte i ovo: 10 saveta za izgradnju uspešne veze

Ovo je odlična vest, jer govori o leku koji nema kontraindikacija i neželjenih efekata. Međutim, u kulturi nesklonoj dodiru, kao što je naša (zapadnjačka), možemo imati problema da prihvatimo ovo lako rešenje. Možemo biti brižni, srdačni, topli, tradicionalno gostoljubivi i skloni da pomažemo, pa i da potapšemo po ramenu, ali nismo baš skloni da raširimo ruke i nekoga primimo u zagrljaj. Još manje smo spremni da produžimo zagrljaj, jer nam je, čim osetimo energetsku razmenu i pojačanu prisnost, postaje nelagodno. Zato što nežnost (koja traje) izaziva osećanja, a mi smo puni potisnutih osećanja i tuge koju nismo procesuirali, puni smo zapečaćenih sadržaja, i ako nas neko grli duže od 30 sekundi, može se desiti da nam kočnice otkažu i da osećanja navale i probiju brane. Možemo se rasplakati u nečijem zagrljaju, a to ne možemo sebi da dozvolimo. 

Kulture koje ispoljavaju minimalnu fizičku naklonost prema deci, imale su znatno veće stope nasilja u odraslom dobu, ali one kulture u kojima postoji značajna količina iskazivanja fizičke naklonosti prema deci, u odraslom dobu praktično nisu imale ispoljavanje nasilja – utvrdila su istraživanja. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Kako dodir može prekinuti napetost

Kada se u bitnim odnosima pojavi napetost, prirodni odgovor je povlačenje – ali tu svesnost može pomoći. 

Sledeći put kad osetite povećanje napetosti između vas i partnera, uključite se u svoj posmatrački um. Da li ste svesni svih svojih čula? Vid, zvuk, ukus, miris i što je najvažnije, dodir. Obratite pažnju na sve misli ili emocije koje se pojavljuju. Kada ih primetite, samo vratite pažnju na svoje fizičke senzacije. Obratite pažnju da li vam ovaj proces pomaže da se opustite. 

Pročitajte i ovo: Evo kako da izgradite zdravu vezu kada sa nekim počnete da dejtujete nakon dužeg vremena

Dok obrađujete napetost sa svojim partnerom, pogledajte da li možete iskreno da odgovorite saosećajnim dodirom. Stavite svoju ruku na njegovu i primetite da li ste smireni i da li je vaš partner smiren ovim jednostavnim činom. Ovo može biti lak način da se smanji napetost. Kada parovi smire tenziju, veća je verovatnoća da će uspeti da reše problem ili pronađu zajednički jezik, čak i ako stvari posmatrate iz potpuno različitih perspektiva. 

Bez obzira da li se pažljiv neseksualni dodir koristi za smirivanje vašeg srca u trenutku sukoba, ili za podsticanje tople povezanosti, posvetite se primeni ovog lakog, besplatnog i korisnog alata. Dok praktikujete ovaj pristup odnosima, postaćete senzitivniji, instinktivniji i otkrićete da dodir ima moć da promeni vaše veze sa drugima. 

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević 

Comments