Pre nego što milioniti put počnete da gledate The Office ili Parks and Recreation, postoji još mnogo serija koje zavređuju vašu pažnju, a zasigurno vam je potrebna i osvežavajuća promena – možda u vidu malo ozbiljnijeg žanra? Ako ste ljubitelj istorije i true crime tematike, na Netflixu možete pronaći neograničen sadržaj koji će vas, pored edukacije, zabave i adrenalina, baciti i na razmišljanje. Ko zna, možda vas određene priče toliko zainteresuju da nastavite o njima privatno da istražujete. Predstavljamo vam Netflix serije zasnovane na istinitim pričama, koje vas sigurno neće ostaviti ravnodušnim… 

Narcos

Narcos prati uspon i pad narko-bosa Pabla Escobara i njegov enormni biznis dilovanja kokainom u Kolumbiji. Escobar nije jedino istinito ime u ovoj seriji, već pratimo i iskustva Stevea Murphyja i Javiera Pene, agenata Uprave za suzbijanje narkotika koji su se stoički trudili da zaustave trgovinu droge. Prva sezona prikazuje Escobarove karijerne početke krajem sedamdesetih, kad se zainteresovao za trgovinu kokainom, pa sve do jula 1992.

Pročitajte i ovo: Najbolje krimi španske serije na Netflixu

Bio je ustoličeni trgovac na crnom tržištu u Medeljinu, upravljajući kamionima ilegalnih dobara (alkohol, cigarete, kućnim aparatima) u vreme kad je to bilo strogo zabranjeno, kad je upoznao Matea Morena, čileanskog odmetnika i hemičara iz podzemlja, koji mu je predložio da zajedno sarađuju – s tim da Moreno proizvodi, a Escobar da distribuira novu, profitabilnu drogu – kokain. Ostalo je istorija… Toplo preporučujemo i nastavak Narcos: Mexico.

Mindhunter

Zasnovana na knjizi Mindhunter: Inside the FBI’s Elite Serial Crime Unit, ova serija se bavi realnim i fiktivnim likovima (na primer, Wendy Carr zaista postoji, dok Holden Ford ne). Mindhunter prati dva FBI agenta koja pokreću istraživački projekat u cilju da razumeju psihologiju serijskih ubica, tj. da li postoje određene osobine, iskustva ili poremećaji koji ih povezuju, čineći ih da rade gnusna dela. Agenti rade intervjue sa zločincima, među kojima su Edmund Camper, Montie Rissell, Jerry Brudos, Richard Speck, Wayne Williams, Charles Manson i drugi.  

The Crown

Ova sporovozna serija je puna dugotrajnih pogleda za koje jednostavno znate da su se desili iza zatvorenih vrata Bakingemske palate. The Crown prati kraljicu Elizabeth II kroz njenu celu vladavinu, a shodno uzrastu igraju je Claire Foy, Olivia Colman i Imelda Staunton, koja je tumači u poslednje dve sezone. Fascinantno nam je da pratimo kako su se životi kraljevske porodice menjali u toku godina, kao i politika koja je, zapravo, na razne načine uticala (i utiče) na ceo svet. Tu si i princeza Diana, princ Charles, premijer Harold Wilson, premijerka Margaret Thatcher i mnoge druge istorijske ličnosti – sa svim svojim vrlinama i manama. 

Pročitajte i ovo: The Midnight Club – predivna proslava života i smrti

When They See Us

Oscarom nominovana Ava DuVernay je režirala ovu seriju koja prikazuje famu oko incidenta koji se 1989. godine desio u njujorškom Central Parku, kad je džogerka napadnuta i silovana, a petorica afroameričkih i latino momaka pogrešno osuđena na zatvorske kazne koje su varirale od šest do dvanaest godina. Pored incidenta i suđenja, When They See Us prikazuje živote momaka i njihovih porodica i van policijske stanice. Svi su kasnije oslobođeni kad je drugi zatvorenik priznao zločin. Ceo slučaj je bio tema nacionalnog interesa, podstičući negodovanje javnosti upućeno pravnom sistemu Njujorka i bezakonju, kriminalnim radnjama mladih i nasilju prema ženama. Nakon što su zatvorenici oslobođeni, slučaj je postao primer rasne netrpeljivosti, diskriminacije i nejednakosti u pravnom sistemu i medijima. Sva petorica momaka su tužila Grad Njujork i dobila sumu od 41 miliona dolara 2014. godine. 

Unbelievable

Zasnovana na ProPublica i The Marshall Project članku iz 2015. godine, pod nazivom An Unbelievable Story of Rape, kao i na knjizi A False Report od istih novinara, serija do detalja prikazuje ovu tešku priču, koja nije za one “slabog srca”, ali je definitivni must-watch. Predstavlja dramatizaciju niza silovanja koja su se desila od 2008. do 2011. u Vašingtonu i Koloradu, i prati Marie, tinejdžerku koja je optužena da laže da je silovana, kao i detektive koji su hodali jezivom putanjom da bi došli do istine.  

The Spy

Kad smo prvi put čuli da će u ovoj seriji glavnu ulogu igrati Sacha Baron Cohen – mislili smo da je u pitanju parodija. Ali nije. Sacha tumači Elija Cohena, jevrejsko-egipatskog imigranta kog je regrutovala izraelska obaveštajna agencija Mosad i kao biznismena ga tajno poslala u Siriju šezdesetih godina prošlog veka. On postaje poznat zbog autentičnih žurki koje priređuje sirijskoj eliti, pa dobija poverenje visokih zvaničnika i vojske, što mu donosi informacije od izuzetnog značaja. Sacha je odličan u ulozi, podsetivši nas da ume da se snađe i u špijunskoj drami, a ne samo u komediji.

Alias Grace

Grace Marks je irska imigrantkinja u Kanadi i radi kao spremačica u trenutku ubistva njenog poslodavca i njegove kućne pomoćnice. Šesnaestogodišnja Grace je osuđena kao saučesnica ubistva i potom prebačena u ustanovu za mentalno obolele. Tamo, priču svog života prepričava psihijatru koji se nada da će dokazati njenu nevinost. Ova istinita priča o brutalnom dvostrukom ubistvu je originalno adaptirana u roman Margaret Atwood, a što se tiče Grace Marks – do danas se ne zna da li je bila uključena u ubistvo ili ne…

Pročitajte i ovo: 12 must-watch filmova koje iščekujemo u novembru

Naslovna fotografija: instagram.com/crosets_and_cravats

Dušan Veselinović  

Comments