Onog trenutka kad je Božić postao profitabilna filmska tematika, nastala je i debata šta je to što čini “božićni film”. Iako mnogi klasici glavni fokus stavljaju na novogodišnje teme, postoje i ona ostvarenja koja imaju drugačiju radnju, ali se odvijaju u vreme Božića i novogodišnjih praznika – a mnogi gledaoci tragaju baš za ovakvim filmovima, zasićeni uobičajenim. Oni radije biraju dobru akciju, SF, dramu, eventualno film Tima Burtona, koji su prožeti zimskim i božićnim motivima – jer ipak vole da iskuse nekakvu dozu praznične atmosfere. Ako ste u potrazi baš za takvim ostvarenjima, imate sreće, jer ovo su… 

Najbolji netradicionalni božićni filmovi koji greju srce:

Die Hard (1988)

Ako ste kliknuli da pročitate ovaj tekst, sigurno ste znali da će ovaj kultni film biti deo liste. Budimo iskreni, ko ne voli Die Hard? Ovaj napeti akcioni film naglašava samoću glavnog lika (Bruce Willis) tako što je kontrira prazničnoj euforiji. Pored činjenice što doslovno spasava Božić, John McClane (koji je možda i najbitnija Willisova uloga) i njegova ekipa uzimaju u obzir i doba godine, praveći šale na račun Deda Mraza, Sneška Belića i drugih novogodišnjih junaka. Now I have a machine gun. Ho ho ho.

Meet Me in St. Louis (1944)

Meet Me in St. Louis prati porodicu Smith od 1903. do 1904. po poglavljima koja su podeljena u godišnja doba, a svako prikazuje jedinstvenu priču iz porodične svakodnevice. Budući da se kulminacija filma ogleda u numeri Have Yourself a Merry Little Christmas koju setno peva Esther (Judy Garland), Meet Me in St. Louis je momentalno svrstan u božićni kanon, iako se većina radnje odvija u jesen i leto – od Noći veštica do sunčane, ikonične vožnje trolejbusom. Premda sadrži idealnu dozu božićne euforije, a da nije zamorno prazničan, Meet Me in St. Louis je klasik koji možete gledati u toku celu godine.

Edward Scissorhands (1990)

Iako veći broj ostvarenja s ove liste istražuje samoću koja okružuje Božić, nijedan se toliko direktno ne bavi mentalitetom autsajdera kao Burtonov Edward Scissorhands. Iako se radnja većine filma odvija u toku blistavo sunčanih dana u idiličnom američkom predgrađu, klimaks otuđuje Edwarda (Johnny Depp) od građana i pretvara scenografiju u hladnu i nepristupačnu. Film prepliće božićne teme duhovnosti, porodice i ljubavi, tematiku usmeravajući ka tome kako ljudska dobronamernost zaista izgleda. Scena kad Edward svojim rukama-makazama uobličava ledenu statuu dok Kim (Winona Ryder) u beloj haljini pleše pod pahuljama uz očaravajuću kompoziciju Ice Dance Dannyja Elfmana – predstavlja neizostavni segment u istoriji kinematografije.  

Pročitajte i ovo: WNB Latest: Tizer trejler za film “Barbie” je svojevrsna vizuelna poslastica

Little Women (1994)

Dok je verzija Grete Gerwig trenutno modernija, Little Women iz 1994. najbolje od filmova sa liste demonstrira na koji način se koristi sentimentalnost Božića, ali kao dodatni element, ne kao glavni fokus. Budući da koristi istu tehniku deljenja u poglavlja kao Meet Me in St. Louis, praznične scene dele film napola, dajući junacima priliku da se osvrnu na sve što im se desilo i ujedine se poslednji put pre nego što im se život promeni. Božić očigledno pomaže u samorefleksiji, ali Little Women ide korak dalje – priznajući njegovu moć kako bi obeležio određeni vremenski period, podsećajući nas da novi počeci za ono što želimo znače i teške krajeve za ono što imamo.

You’ve Got Mail (1998)

Ovaj dirljivi film, u kom smo još više zavoleli Meg Ryan i Toma Hanksa, inspirisan je šarmantnim ostvarenjem The Shop Around the Corner iz 1940. godine, i zaista predstavlja idealni must-watch sa porodicom i prijateljima. Narativ koristi sekvence smeštene u toku praznika kako bi predstavio koliko su individualna partnerstva protagonista – prazna. Iako su božićne scene jedva i prikazane, You’ve Got Mail je bez sumnje jedna od najboljih romantičnih komedija o ljubavi i čežnji, koja će vas naterati da se zaljubite u Kelly (Ryan) i Joea Foxa (Hanks), među kojima vlada hemija koja se ne viđa svaki dan. 

Eyes Wide Shut (1999)

Niko ne koristi paletu boja, osvetljenje i teksturu Božića kao Stanley Kubrick u sanjivim scenama erotske psiho drame Eyes Wide Shut. Tematski fokus je na to na koji način naša podsvest otkriva našu unutrašnju realnost, kreirajući kafkijansku viziju Njujorka za zbunjenog doktora (Tom Cruise). Kubrick svaku scenu zasipa božićnim svetlima i ukrasima koji stvaraju efekat da se gledalac zaista oseća kao stvarni deo ovog hladnog psihodeličnog okruženja. Iako je ovo možda najbolji film sa ove liste, razmislite dvaput da li ćete ga pogledati u društvu porodice u toku praznika.

Harry Potter and the Philosopher’s Stone (2001)

Da li i vi poznajete više osoba koje obavezno, barem jednom godišnje, pogledaju svih osam Harry Potter filmova?  Mnoštvo televizijskog repriziranja osiguralo je da filmski serijal postane must-watch u toku praznika, a kako početi maraton bez prvog dela? U poređenju sa ostalim filmovima franšize i njihovim prazničnim scenama, Harry Potter and the Philosopher’s Stone posebno dirljivo koristi prazničnu atmosferu jer, iako mu roditelji nisu živi, Harry u toku Božića otkriva da ima novu porodicu sa kojom će proslaviti – za mnoge najlepši praznik u godini.

Pročitajte i ovo: Wednesday – mračan, ali zabavan osvrt na voljenu porodicu Addams

Naslovna fotografija: instagram.com/edwardscissorhandsoficial

Dušan Veselinović

Comments