Neuspeh je neizbežan i to je životna činjenica, ali način na koji se nosite sa neuspehom, određuje put kojim ćete ići. Neuspeh nije trajno stanje – to je dokaz da ste nešto uradili, a pošto u tome niste uspeli, takođe je lekcija o tome šta treba da uradite drugačije kada ponovo pokušate.

Šta treba da uradite kada iskusite neuspeh

Prihvatite neuspeh

Neuspeh nije suprotnost uspehu – on je deo njega. Ali nemojte umanjivati njegov značaj i pokušati da ga ignorišete. Što pre prođete kroz fazu poricanja, utoliko bolje. Prihvatite to što se dogodilo – događa se i najboljima, neuspeh je prosto deo ljudskog iskustva. Prihvatite odgovornost za svoje greške i što je najvažnije, prihvatite to da vas neuspeh ne definiše. Vi niste vaš neuspeh i vaše greške. Mnogo bitnije vas određuje način na koji se sa njima suočavate – ono što radite kada doživite neuspeh, pokazuje vašu pravu snagu, hrabrost, pamet i sposobnosti.

Analizirajte neuspeh

Šta je dovelo do toga da ne postignete cilj? A šta je ono što je bilo dobro? Kako možete poboljšati oblasti koje su bile neuspešne? Ili još bolje – da li je to zaista cilj koji želite da postignete.

Postavljanje ovih pitanja uvodi vas u proces analize i procenjivanja ne samo svojih postupaka, već i samog cilja. Ako ustanovite da to jeste cilj koji želite da postignete, napravite plan za rešavanje problema sa kojima ste se suočili u prvom pokušaju. Ako se ispostavi da ste pogrešno postavili cilj, zapitajte se kako želite da izgleda vaš život, a zatim kreirajte nove ciljeve u skladu sa tim. Budite pažljivi u ovom procesu. Izbegavajte samooptuživanje, ali budite iskreni prema sebi. Preuzmite odgovornost za sve što je defintivno bilo do vas i sagledajte faktore na koje niste mogli uticati. Takođe, vodite računa da ne uzmete spoljne faktore kao izgovor za neuspeh. Cilj je da bolje razumete sebe i razradite strategije koje će vam pomoći da stignete tamo gde želite da budete.

Učite iz neuspeha

Kad analizirate dobre i loše strane svog poduhvata, uzmite ono što je bilo dobro i odbacite ono što nije radilo. To je lekcija koju treba da naučite – šta nije valjalo i kako to da promenite. Ono što želite da postignete jeste da se uverite da nećete napraviti istu grešku sledeći put. Ključ je u perspektivi – na neuspeh morate gledati kao na priliku za učenje. Kada uspete u tome, otvaraju se nove mogućnosti.

Pročitajte i ovo: Zašto je neuspeh prvi korak ka uspehu

Pustite to

Druga strana uzimanja onoga što vam treba i što je bilo dobro u iskustvu kroz koje ste prošli,  jeste puštanje onoga što vam nije potrebno. A to se odnosi na strategije i poteze, koliko i na osećanja i razmišljanje. Osećanja mržnje, krivice, samooptuživanja ili želje za osvetom, uopšte vam nisu potrebna. Ako realno znate gde ste zabrljali, onda to možete i popraviti, bez dodatnog opterećivanja negativnim osećanjima. Pustite negativnost – uzmite iz svoje lekcije ono što ste naučili i nastavite dalje.

Zatražite povratne informacije

Ako ne možete dobiti povratne informacije na izvoru, pokušajte da steknete drugačiju perspektivu kroz mišljenje koje vam može dati osoba od poverenja, prijatelj, kolega, član porodice. Konsultujte se sa više osoba, kako biste mogli da razmotrite neuspeh i potencijalne buduće poteze iz što više uglova.

Osmislite korak-po-korak strategiju

Kada ste došli dotle da znate da želite da nastavite ka prvobitnom cilju, ili imate na umu druge ciljeve, vreme je da razmotrite svoju viziju i razdvojite je na manje segmente i faze postignuća, koji su realni i ostvarivi. Vaš novi plan treba da sadrži manje korake kojima ćete postepeno stići do cilja. A zatim krenite – napravite prvi korak i stupite u akciju.

Što pre napravite korak napred, brže ćete ostaviti neuspeh iza sebe i približiti se svom cilju.

Pročitajte i ovo: Ponašanja i stavovi kojima podrivate uspeh koji zaslužujete

Naslovna fotografija: instagram.com/melissa_poli

Brankica Milošević

Comments