Hijaluronska kiselina je jedan od najpoznatijih sastojaka za negu kože –  i upravo zbog toga, neželjeni efekti hijaluronske kiseline su važna tema o kojoj se treba edukovati, kako biste mogli da ih prepoznate i reagujete.

Hvaljena od nebrojenih brendova i stručnjaka zbog svojih hidratantnih svojstava, hijaluronska kiselina je jedan od najpopularnijih sastojaka koji se danas koriste u razvoju skincare proizvoda. Pored gomile seruma sa hijaluronskom kiselinom, možete pronaći sastojak u osnovi bilo koje vrste proizvoda za negu kože – poput hidratantne kreme, maski, sredstva za čišćenje, tonera, pa čak i krema za sunčanje.

Međutim, prema iskustvima određenih ljudi, hijaluronska kiselina čini njihovu kožu suvljom, zbog čega ne utiče za smanjenje pojave finih linija i bora. Ispostavilo se da, u zavisnosti od toga kako koristite hijaluronsku kiselinu i koji oblik koristite, ona ima potencijal da doprinese isušivanju kože. Zato je vreme da saznate koju su tačno neželjeni efekti hijaluronske kiseline.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DIANA (@dianakaloev)

Šta je hijaluronska kiselina?

Hijaluronska kiselina je molekul šećera koji se prirodno proizvodi u ljudskom organizmu, a nalazi se u tkivima kože i očiju, kao i u zglobnoj tečnosti.

Na pakovanju proizvoda za negu kože, hijaluronska kiselina može biti navedena i kao natrijum-hijaluronat, kalijum-hijaluronat, hijaluronan ili samo HA. Natrijum-hijaluronat, oblik soli hijaluronske kiseline, predstavlja ono što se uglavnom nalazi u koži i proizvodima za negu kože.

Hijaluronska kiselina spada u kategoriju hidratantnih sastojaka, što znači da privlači i pomaže u zadržavanju vlage. Takva hidratacija može pomoći koži na nekoliko različitih načina. Kad je koža dehidrirana, bez sjaja je i gruba, a fine linije i bore su mnogo uočljivije. Uvlačeći hidrataciju u vašu kožu, hijaluronska kiselina može pomoći da se tkivo napuni, čineći ga blistavijim, glađim, čineći da tekstura kože izgleda ravnomernije.

Uprkos tome što je hijaluronska kiselina generalno pogodna za sve tipove kože, to nije jedini hidratant koji vredi vaše pažnje. Hijaluronska kiselina se takođe mora pravilno koristiti kako bi se iskoristile njene prednosti. Nije čudotvorni sastojak.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Carrie (@carrieanne_)

Neželjeni efekti hijaluronske kiseline i kako ih sprečiti

Ako mislite da je hijaluronska kiselina krivac za pojačanu suvoću vaše kože, možda je vreme da bolje pogledate proizvode u svojoj rutini.

Hijaluronska kiselina nije sastojak za negu kože koji isušuje, ali njena prekomerna upotreba može potencijalno izazvati osećaj suve kože. Prevelika količina hijaluronske kiseline može da povuče vlagu iz dubljih slojeva dermisa u epidermis, ostavljajući dublje slojeve kože dehidriranim.

S obzirom na to koliko je industrija nege kože opsednuta hijaluronskom kiselinom, možda je koristite više nego što mislite. Preporuka je da smanjite količinu koju koristite pre nego što u potpunosti odustanete od nje.

Ako vam je gornji sloj kože suv, hijaluronska kiselina može zapravo crpiti vodu koju traži iz dubljih slojeva kože. Način na koji fizički primenjujete hijaluronsku kiselinu može pomoći da se to spreči.

Da biste dobili najbolje rezultate od seruma sa hijaluronskom kiselinom, preporučuje se da ga nanesete na vlažnu kožu odmah nakon čišćenja, jer će to dati hijaluronskoj kiselini malo vode za koju može da se uhvati i sprečiće sastojak da povuče vodu iz vaše kože. Takođe ćete želeti da pratite serum sa okluzivnom hidratantnom kremom da biste “zatvorili” tu hidrataciju i sprečili da pobegne.

Alternative hijaluronskoj kiselini

Bez obzira na razlog zbog kojeg morate da izbegavate hijaluronsku kiselinu, postoji mnogo drugih hidratantnih sastojaka koje možete da uključite u svoju rutinu. Glicerin je bolja opcija za hidrataciju vaše kože. Formira zaštitnu barijeru na površini, sprečava gubitak vlage i održava kožu hidriranom duže vreme.

Pored glicerina, aloe vera i med su dva humektanta koja bi takođe mogla biti vredna pokušaja. To su prirodni sastojci koji donose različite dodatne prednosti osim hidratacije, uključujući antibakterijska, antioksidativna i antiinflamatorna svojstva.

Pročitajte i ovo: Šta je tretinoin i zašto postaje omiljeniji od retinola

Naslovna fotografija: instagram.com/dianakaloev

Božica Luković

Comments