Žao mi je što ovo moram da kažem, ali život će uvek na neki način biti u haosu, bilo da imaš 20, 30, 40 ili koliko god godina. Samo tvoj pojam haosa će se sa godinama menjati. Haos će ti biti spremanje ispita, pokušaj da ostvariš finansijsku stabilnost i nađeš posao, posle će biti haos na poslu, haos sa otplatom kredita, haos sa decom. Kakav god da vam je život, tu je sigurno neki haos i uvek će imati nešto da se reši.

I to uopšte ne mora biti nešto loše. Stvar je samo u tome da se pomiriš sa time da ćeš živeti u haosu, jer tek kada to shvatiš, onda će ti doći mir. Mir ne dolazi kada središ jednu stvar, pa drugu, treću. Znam da zvuči kliše, ali mir je zaista nešto što dolazi iznutra, jer te onda neće doticati sve što dolazi spolja.

To ne znači da ćeš samo dopustiti da ti život teče, a ti da ne reaguješ, već se nećeš nervirati i biti anksiozna oko stvari na koje ne možeš da utičeš. Dobro su rekli stoici: Imamo moć samo nad svojim umom – ne nad spoljašnjim uticajima.

Nadovezala bih se na to i rekla da će ti život ponovo biti u haosu čak i da nema svih tih spoljašnjih uticaja. Čak i da je u tvom životu sve kako treba, opet nećeš nekad stići da opereš i opeglaš sav veš, nećeš stići da obaviš u danu sve što si zamislila i mislićeš da si na poslu mogla da postigneš bolje rezultate.

Pročitajte ovo: Bila bi lepša da se više smeješ, što si tako ozbiljna?

Ako se pronalaziš u nekom od ovih opisa, onda treba da promeniš svoj pojam sređenosti, jer sređen život i savršen život nije isto. Savršen život je onaj idealni koji apsolutno nikada nećeš dostići i ako njemu težiš zaista ćeš uvek biti u haosu. No, ako misliš da je sređen život onaj život kojim si zadovoljna, barem većinom stvari u životu – onda imaš dobar stav. Uvek će biti nešto što će da ti smeta i što pre prestaneš da budeš nezadovoljna zbog te jedne stvari koja ti smeta i svu svoju energiju usmeriš na nju, to ćeš biti srećnija.

To je jedna vrlo loša stvar u vezi sa perfekcionizmom, ne dopušta ti da živiš, jer uvek težiš ka nečemu, uvek se boriš za nešto i ideš preko svake mere, preko svih svojih granica izdržljivosti pokušavajući da postigneš ono što se postići ne može. Naravno, sasvim je u redu da želiš nešto u životu, ali treba znati razaznati da li je krajnji cilj idealistički ili realan? Da li misliš da ćeš biti srećna tek kad ti život bude savršen, jer onda nikad nećeš dozvoliti sebi da budeš srećna. Uvek ćeš imati osećaj da te prati neki haos.

Pročitajte ovo: Pomirite se sa tim da ćete biti zlikovac u nečijim pričama

Videla sam zanimljiv citat, ne znam čiji je, kaže: Relax, nothing is under control(Opusti se, ništa nije pod kontrolom). Opusti se, nikad nećeš imati sređen život i to je skroz ok. Sagledaj odakle si počela, dokle si stigla, koliko si napredovala kao osoba, koliko kvalitetnih prijateljstva imaš i koliko ljubavi si dala – jer na kraju krajeva to je ono što je u životu najvažnije.

Naslovna fotografija: instagram.com/velvetdynasty

Jovana Petković

Comments