Nisi teška. I te reči kažem sebi i trudim se da poverujem u njih. Ali, to nije nimalo lako kada od detinjstva slušaš suprotno. Oduvek sam dobijala komentare “mnogo si teška”, “uvek ti moraš da komplikuješ”, “praviš problem gde ga nema”. Ok, razumem, drugačije funkcionišem od većine ljudi, ali to ne znači da sam teška. To samo znači da ne razmišljaju kao ja.

I žao mi je što sam u nekom trenutku poverovala u te reči, jer sam time postala i sama sebi teška. Te reči se provlače kroz ceo moj život, a sada naročito. Tako to ide kada ste u ozbiljnoj vezi, sve ispliva na površinu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Femme Fatale (@onparledemode)

Ispade da sasvim drugačije razmišljamo. On je jednostavan, praktičar, nema običaj da zalazi u dubine, da se zamara mislima. Ja na sasvim drugom kraju spektruma gde živim u svojoj glavi, previše razmišljam, teoretišem, analiziram. Ne znam drugačije, takva sam od rođenja.

Pročitajte i ovo: 5 stvari koje će učiniti da prestanete da overthinkujete

No, oboje želimo da opstanemo i pored svih tih razlika, jer smo svesni da ne moramo da budemo iste ličnosti da bi veza funkcionisala. I zaista ne bih želela pored sebe još nekog ko toliko razmišlja, jer onda ne bi bilo kraja u overthinkingu. Ipak, bilo bi mi lakše da osoba sa kojom sam u vezi razume kako razmišljam. I jeste moguće dotle stići komunikacijom. Da on uvek bude svestan da ću ja previše razmišljati, a i ja da znam da on nema skrivene namere iza svojih reči ili da namerno nešto prećutkuje.

Tu dolazimo do tog “mnogo si teška”, jer i to su reči koje sam čula u vezi – gotovo uvek kada kažem dotičnoj osobi nešto što joj se ne dopada ili kada probam da uđem u pozadinu problema. Svađa nikada nije samo svađa, uvek postoji dublji problem koji ju je uzrokovao.

Drugo, ovakve reči ti neće reći niko ko te zaista razume. Ako preteruješ u razmišljanju može ti to tako reći, jer verujte, potreban je svima nama koji previše razmišljamo povratak u realnost.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Femme Fatale (@onparledemode)

Treće, ove reči ljudi govore kada žele da vas povrede. Kada neko kaže “teška si kao crna zemlja”, sve što čujem jeste da sam toliko posebna, toliko drugačija, toliko nerazumljiva da je nemoguće komunicirati sa mnom na normalan način.

Pročitajte i ovo: Nikad nećeš srediti svoj život

Nisam teška – samo ne stavljam stvari ispod tepiha, nisam teška – samo nemam strah da zavirim u sebe samu, da uđem u dubine i vidim šta se tamo nalazi. Nisam teška, samo ne volim da nešto bude neraspravljeno i jasno. I koliko god da si drugačija, nerazumljiva drugima nisi teška. Jasno je da umeš da preteraš i da to dovodi do raznih problema, ali što se mene tiče pre bih sto puta birala da sam teška, nego da ne zalazim u sebe.

Ono što je potrebno da naučim jeste da ne razmišlja svako kao ja i da ne želi svako, niti ima kapaciteta da razmišlja na taj način. Ne mislim da sam iznad drugih, samo da svako ima određene osobine koje ga krase, a moja je da vidim stvari na drugačiji način, zapiam se zašto je nešto tako – i to je skroz ok.

Naslovna fotografija: instagram.com/onparledemode

Jovana Petković

Comments