Priznanje da osećate da niste dovoljno dobri, vredni, adekvatni, zahteva hrabrost – nisko samopoštovanje treba prepoznati i priznati, a to vam možda neće uspeti dok se ne nađete na emocionalnom dnu, preplavljeni stidom i strahom, ili potpuno apatični. A na dnu se možete naći posle mnogo napora da budete snažni, nezavisni i uspešni, da po svaku cenu ispunite standarde koje društvo nameće i koje sami sebi namećete. U strahu od osude drugih, osuđujete sami sebe, a u nastojanju da pregazite svoje slabosti i bivate poraženi – slabosti su jače od vas, kada ih ne priznajete i ne sarađujete sa njima.

Preplavljujuća osećanja su sve teža i na kraju vas povlače na dno. A kad se tamo nađete, shvatate da ne možete sami da se iščupate i da vam je potrebna pomoć. Ali, da biste sebi pomogli, da biste prepoznali svoje nisko samopoštovanje, shvatili kako ono doprinosi vašim problemima i osnažili se, sagledajte svoje mentalno i emocionalno stanje, odgovarajući sebi na neka važna pitanja.

Da li se borite sa osećanjem da niste dovoljno dobri? Da li osećate prazninu, šta god činili? Kao da ste manje vredni od drugih? Ako imate takva osećanja, vaše samopoštovanje je narušeno i trebalo bi da istražite događaje iz detinjstva, jer se možda radi o traumama koje su ugrađene u vašu anksioznost i nisko samopoštovanje. Disfunkcionalno detinjstvo, nedostatak topline i ohrabrenja tokom odrastanja utiču na razvijanje niskog samopoštovanja.

Kada uvidite da je nisko samopoštovanje u korenu vaših emocionalnih problema, razmislite o grupama za pomoć, radu sa terapeutom i načinima da sebe osnažite. Dobro je da imate nekog ko vas razume, jer je prošao kroz iste borbe i suočavanja i tačno zna šta proživljavate – nekog ko će vas uveriti da će biti sve u redu kad vas emocije toliko preplave da mislite da gubite razum (i stidite se, jer će drugi videti da ste poludeli). Vašem unutrašnjem emocionalno zapostavljenom detetu, potrebna je nega, razumevanje i ohrabrivanje, a da biste se osnažili dovoljno da taj posao (brige o unutrašnjem detetu) preuzmete sami, treba vam neko ko će vam pružiti podršku i oslonac.

Pročitajte i ovo: Zašto je samopoštovanje ključno za sreću u ljubavi

tekst Ako mislite da niste dovoljno dobri ili osećate prazninu, ove afirmacije nude izlaz iz takve situacije

 

Otpuštanje prošlosti je veliki (i neophodan) korak ka emocionalnom oporavku i izgradnji samopoštovanja. Morate oprostiti drugima – roditeljima, najbližima. Morate oprostiti društvu i morate oprostiti sebi, da bi sve ono što se dogodilo prestalo da ima moć nad vašim sadašnjim životom. Opraštanje je dugotrajan proces, u koji morate uložiti nameru i energiju, bez garancije da će to ubrzati stvari i da će vam opraštanje i otpuštanje lakše ići. Ali kada počnete da se bavite opraštanjem, otkrićete emocionalne čvorove koje još niste u stanju da odmrsite, iako ih zapažate. Kad vam se učini da neke stvari ne možete da oprostite, setite se da je tako sada, jer niste spremni i da će, ako nastavite da se bavite analizom i razumevanjem, doći dotle da možete da oprostite i ono što vam je izgledalo nemoguće. Nisko samopoštovanje je vezano za okrivljavanje, bilo da krivite druge ili sebe (a najčešće i jedno i drugo) i potrebno je da preuzmete punu odgovornost za svoje stanje i svoj nivo sreće i zadovoljstva sobom. Prošlost je rezultirala sadašnjošću, ali vi niste vaša prošlost. I vaša budućnost će rezultirati onim što činite u sadašnjosti. Zato se bavite opraštanjem i otpuštanjem, da biste oslobodili energiju, koju možete da uložite u odgovorno kreiranje sopstvenog života.

Lista afirmacija koje ćete svakodnevno ponavljati, može vam pomoći da podignete nisko samopoštovanje i da osvestite svoju vrednost i zaslužnost. Zapišite ove afirmacije i svakog dana ih čitajte:

Volim sebe takvu kakva sam.

Zaslužujem ljubav, od sebe i od drugih.

Ja sam lepa, pažljiva i brižna osoba.

Ja stvaram svoju budućnost.

Imam mnogo talenata i veština.

Ljudi me vole takvu kakva sam.

Uvek učim i rastem kao ličnost.

Ja sam dobar prijatelj (radnik, majka, osoba…)

Lako otpuštam svoju prošlost.

Ako više volite da slušate afirmacije i da ih ponavljate zajedno sa nekim, pronađite vođene afirmacije na Internetu – ima mnogo besplatnih resursa na mreži, koji vam mogu pomoći da se osnažite i podignete nisko samopoštovanje. Pronađite inspiraciju i motivaciju u takvim sadržajima, uložite malo vremena u istraživanje i rad na sebi, uđite u proces promene. Pronađite druge koji su radili (i rade) isto što i vi, kako biste jedni druge podsećali da je proces u toku i da je napredak ono što tražite i vrednujete, a ne savršenstvo. Kada podignete nisko samopoštovanje, podići ćete kvalitet svog emocionalnog života, ali i standarde za sve veze i odnose, koje će takođe pretrpeti promenu. Neke odnose (i ljude) ćete početi više da cenite, a neke ćete prekinuti, a spoznaja i učenje će se nastaviti. I uvek će biti još toga da se otkrije, shvati, prevaziđe, oprosti, otpusti, razume i prihvati. Nikada nećete prestati da napredujete, a samopoštovanje će vam omogućiti da svoj napredak više cenite, da sebe više volite, da bolje znate šta želite i da sa više rešenosti posežete za onim što zaslužujete.

Pročitajte i ovo: Stvari koje više ne radiš kad osnažiš svoje samopoštovanje

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević

Comments