Malo kreativnih aktivnosti može vam pomoći da mnogo smanjite nivo stresa i doprinesete svom mentalnom zdravlju i duševnoj ravnoteži. Kreativni hobiji su izvanredan način da preusmerite svoju pažnju sa svakodnevnih briga i nervoze i proširite svoje vidike – kada plešete, crtate, svirate, pišete, vaš um „briše“ stres i pokreće životnu energiju, usmeravajući na istraživanje, opuštanje i uživanje, sa osećanjem da radite nešto smisleno i zanimljivo. Nivo stresa značajno opada (i ostaje pod kontrolom) prilikom kreativnih aktivnosti, jer one dovode vaš um u meditativno staje, u kome se oslobađa dopamin i usporava disanje.

Kreativne umetničke terapije i nivo stresa

Kreativne umetničke terapije, kao što su slikanje, muzika, drama, ples, smanjuju nivo stresa i poboljšavaju upravljanje stresom, potvrdilo je opsežno istraživanje iz 2018. godine. Kreativne aktivnosti daju privremen predah od fokusiranja na dnevne zadatke i probleme, a osim toga, pokretanje naših kreativnih kapaciteta pomaže u efikasnijem rešavanju problema što, takođe, umanjuje stres.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Hobiji koji smanjuju nivo stresa ograničeni su samo vašom maštom – umirujuće aktivnosti ne moraju da budu skupe, niti zahtevaju stručnost i ne oduzimaju mnogo vremena. U najboljem izdanju, kreativne aktivnosti izazivaju osećaj mentalnog protoka, angažovanosti i opuštanja, bez svesne kontrole. Drugim rečima, kontrolišući, misleći um ostavljen je po strani tokom stanja kreativnog toka i pritom dominira osećaj spokoja i slobode.

Predlozi za kreativne hobije u kojima ćete uživati i značajno će vam smanjiti nivo stresa

Ples – smanjuje stres

Ples oslobađa endorfine, hormone sreće, čineći da vaše telo i um brzo počnu da se osećaju dobro. Želite da naučite novi plesni korak ili tehniku? Možete pronaći neki od brojnih tutorijala na YouTubeu, a možete pohađati i neki kurs, sami, sa prijateljima ili partnerom – u društvu se energija značajno podiže i može biti mnogo zabavnije. Ali, dovoljno je i da stavite slušalice na uši, „odvrnete“ svoju omiljenu pesmu i da igrate, đuskate, skačete za svoju dušu. Jedna žustra seansa plesa menja jednu seansu napornog vežbanja u teretani, a može vam doneti više zadovoljstva i opuštanja – kad vas niko ne gleda, nije vas briga kako izgledate dok se „bacakate“ kao da sutra ne postoji.

Art terapija smanjuje nivo stresa

Crtanje, slikanje, bojenje – šta god da preduzmete sa olovkama, bojicama i papirom, pomeriće fokus sa vaših briga na kreativni projekat. Istraživanje je pokazalo da umetničke aktivnosti, konkretno, crtanje i slikanje, ublažavaju emocionalni stres. Ako ne znate kako da počnete, ili šta biste voleli da nacrtate ili naslikate, možete naći smernice u tutorijalima na internetu, možete pohađati umetničku radionicu, ili možete jednostavno gledati određenu fotografiju i pokušati da je prenesete na papir. Ne radi se o tome koliko ste vešti, kako stojite sa perspektivom, ili poznajete tehnike crtanja i slikanja – ne pokušavate da napravite remek-delo, nego da kanališete svoja osećanja, da radite sa olovkama i bojama prema sopstvenom senzibilitetu i osećaju. Možete samo „bacati“ boje na papir u apstraktnom stilu, možete pokušati da naslikate neko svoje osećanje, ili neki lik – samo počnite i vidite šta će od toga ispasti.

Ako je crtanje vaš zapostavljeni talenat – odlično ste crtali u osnovnoj školi, a kasnije ste prosto prestali, jer su vam druge stvari skretale pažnju – možete sa iznenađenjem otkriti da vam crtanje i dalje odlično ide i da ste, zapravo, veoma ponosni na svoje umeće. A dok to zadovoljstvo raste, nivo stresa opada.

Pročitajte i ovo: Aktivnosti i hobiji koji podižu nivo inteligencije

Vođenje dnevnika

Mnogi saveti za rad na sebi, kanalisanje intenzivnih osećanja i širenje perspektive, kao i za promenu navika i razvijanje pozitivnijeg načina razmišljanja, uključuju vođenje dnevnika – zato što je ova tehnika zaista delotvorna. Zapisivanje svojih misli i osećanja pomaže da ih se oslobodite – kad ih prenesete na papir, menjate frekvenciju i energiju, svoje brige „predajete univerzumu“, praznite svoju emocionalnu i mentalnu deponiju i pravite mesta za novu energiju. Ali, osim pisanja dnevnika, možete pisati priče, pesme, pisma osobama sa kojima niste stigli da iskomunicirate važne odnose i osećanja. Svaki oblik pisanja je terapeutski i oslobađajući i umanjuje nivo stresa.

Heklanje, vez, pletenje, šivenje

Ima nečeg u korišćenju igle ili heklice, u pravljenju petlji i provlačenju vunice, dok parče na kome radite raste i dobija oblik, u bockanju i prošivanju, seckanju i oblikovanju materijala, što zaokuplja i rasterećuje na krajnje specifičan način. Kao kad „puckate“ vazdušne jastučiće zaštitne folije, i crtate i slikate istovremeno. Imate taktilno zadovoljstvo, a što duže radite ručne radove, vaša veština se usavršava, pa imate i zadovoljstvo svojim umećem, i na kraju, imate produkt svog stvaralačkog rada, koji ima validnu upotrebnu vrednost. Možete isheklati ili isplesti šal u jarkim bojama, možete sašiti bilo šta, ili se diviti svom preciznom vezu, koji je oživeo šablon prema kome ste vezli, ili skicu koju ste sami napravili.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Žene se oduvek bave ručnim radom, koji omogućava da im misli lutaju u meditativnom stanju kad su same, ili im omogućava da razgovaraju i druže se međusobno, sa osećanjem da istovremeno rade i stvaraju nešto lepo i korisno. Ugledajte se na mudrost naših pretkinja i napravite sa prijateljicama grupu za ručni rad, ili se pridružite postojećoj grupi.

Fotografisanje smanjuje nivo stresa

Svako se može baviti fotografijom – savremena tehnologija omoguća vam da pravite vrlo kvalitetne fotografije svojim pametnim telefonom i uz osnovne alate za obradu, umetnost digitalne fotografije je svima dostupna. Šta se dešava, kada gledate svet okom kamere? Zapažate detalje, prelamanje svetlosti, teksturu, boje i efekte, koje inače ne biste primetili, a to podstiče vaš um da uspori i obrati pažnju, nalazeći lepotu i smisao u sitnicama. Takođe, fotografisanje vam daje priliku da krenete u istraživanje okoline, u potrazi za atraktivnim i neobičnim prizorima, i da se više krećete i šetate. I jedna i druga aktivnost – zapažanje detalja i kretanje –podstiče lučenje endorfina i smanjuje nivo stresa.

Pročitajte i ovo: Ovo su hobiji koji bi mogli da vas rasterete i pokrenu vašu kreativnost

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević

Comments