Sigurno ste čuli za frazu beauty sleep, pa pretpostavljate da je noćna rutina nege kože veoma važna kako bi naš ten bio blistav. U pravu ste! Uveliko je jasno koliko je spavanje važno za naš izgled. Neprospavane noći koža uzvraća u obliku tamnih krugova oko očiju, istaknutih finih bora i sveukupne beživotnosti. Sa druge strane, razmislite o tome kako vaše lice izgleda posle celog noćnog odmora – osveženo i blistavo.

Kako proizvodi za noćnu negu kože, koje nanesete kao deo svoje rutine pre spavanja, zapravo funkcionišu kad spavate? I da li ima koristi od noćne upotrebe određenih sastojaka u odnosu na druge?

Istina je da je koža uvek naporno radi, a upotreba proizvoda koji poboljšavaju njene funkcije je presudna. Tokom dana, koža deluje kao zaštitna barijera – brani se od slobodnih radikala tako što proizvodi antioksidante i koristi melanin za zaštitu od UV zraka. Noću, koža popravlja sva oštećenja koja su nastala tokom dana.

Ova promena je olakšana promenama u cirkadijalnom ritmu našeg tela, omogućavajući ćelijama kože da efikasnije rade na regeneraciji. Zbog toga je važno da saznamo zašto je noćna rutina nege kože važna.

Šta se dešava sa kožom dok spavamo?

Kad spavate, koža prelazi iz dnevnog režima odbrane u režim popravke i regeneracije. Koža prolazi kroz nekoliko faza preko noći, a jedna od njih je povećanje protoka krvi, što igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja i izgleda tena, “isporukom” više hranljivih materija i kiseonika u kožu.

Na isti način, loš protok krvi i cirkulacija mogu dovesti do sporijeg zarastanja rana i kompromitovane funkcije kožne barijere. Koža takođe postaje kiselija kada spavate. Ovaj pomak ka nižem pH pomaže u održavanju hidratacije, što znači da je koža sposobnija da zarobi vlagu i zadrži štetne spoljne agresore. Kisela koža takođe može pomoći u regulisanju proizvodnje ulja i pomoći u uklanjanju mrtvih ćelija kože.

Još jedna stvar koju koža radi tokom spavanja je rešavanje UV oštećenja kroz proces koji se zove popravka DNK. Koža noću može efikasnije da ispravi štetu uzrokovanu UV zračenjem jer nije istovremeno izložena novim UV zracima kao što je tokom dana. Pored toga, ćelije kože se takođe brže regenerišu noću, a kolagen, protein odgovoran za održavanje volumena i elastičnosti, proizvodi se tokom ovog perioda obnove.

Sposobnost kože da apsorbuje proizvode za negu može biti poboljšana noću, što veče čini idealnim periodom za primenu tretmana poput hidratantnih krema, seruma i retinoida za popravku i podmlađivanje kože.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bonnie Ryan (@bonnieryan)

Pravilna noćna rutina nege kože

Prvi korak u vašoj noćnoj rutini trebalo bi da bude kvalitetan san, što je ključno da koža dobije neophodno vreme za regeneraciju i zdrav izgled. Zatim, trebalo bi da razmotrite sastojke u proizvodima koje koristite, fokusirajući se na one koji će poboljšati prirodnu noćnu funkciju vaše kože.

Ceramidi su jedni od takvih sastojaka. Predstavljaju vrstu lipida koja se nalazi na stratum corneumu, najpovršnijem sloju kože. Veoma su važni za barijeru i zdravlje kože i mogu indirektno da podrže proizvodnju kolagena i podmlađivanje.

Hijaluronska kiselina je još jedan omiljeni sastojak za noć – posebno ako vam je koža suva. Primena proizvoda bogatih hijaluronskom kiselinom pre spavanja može pomoći u optimizaciji hidratacije kože tokom noći. Rezultat je puniji, glađi ten ujutro.

Na kraju, retinol, oblik vitamina A, može pomoći u rešavanju raznih problema sa kožom dok spavate. Sastojak treba rezervisati za deo vaše noćne rutine nege kože jer ga dnevni UV zraci mogu deaktivirati. Retinol održava prirodnu proizvodnju kolagena kože noću, stimulišući sintezu kolagena, što rezultira glađim i čvršćim tenom. Takođe, može biti efikasan u rešavanju promene boje, kao što su tamne mrlje, staračke pege i postinflamatorna hiperpigmentacija od akni.

Pročitajte i ovo: Saveti stručnjaka: Kako se koristi mlečna kiselina za blistav ten

Naslovna fotografija: instagram.com/leyla.ljevo

Božica Luković

Comments