Period u kojem se održavaju nedelje mode širom sveta je naš omiljeni period u godini, a nakon sjajnih nedelja mode u Londonu i Milanu, konačno smo došli do one u Parizu. Pariska nedelja mode, koja je otvorena 27. septembra i trajaće do 5. oktobra, za sada nam je donela nekoliko sjajnih revija poznatih modnih kuća, a među njima bismo kao i uvek izvojili reviju modne kuće Christian Dior. Iza ove sjajne revije stoji kreativna direktorka ovog brenda od 2016. godine – italijanska modna dizajnerka Maria Grazia Chiuri, a u nastavku vam otkrivamo po čemu je ova revija posebna i zašto nas je Maria iznova oduševila svojim kreativnim idejama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dior Official (@dior)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dior Official (@dior)

Ovogodišnju reviju brenda Christian Dior odlikovala je, kao i uvek, neverovatna scenografija – koja je ovog puta izgledala kao velika i šarena tabla za društvenu igru ili modifikovani pikado ili pak rulet, sa disko kuglama iznad nje. Centrom ove raznobojne table prostirala se pista, a modeli su nakon prolaska pistom odlazili na svoje mesto na “tabli”. Maria je povodom ovoga izjavila kako je tokom dvogodišnje pauze u izlaganju kolekcije uživo u okviru nedelje mode provela dosta vremena razmišljajući o tome koja je svrha mode i zašto je dizajn privlači – i zaključila je kako je moda na neki način igra, koja se kao i svaka igra sastoji iz ozbiljnog i zabavnog dela. Ljudi biraju odeću kako bi prikazali sebe, a revija je prikaz opcija. Sve je povezano u jednoj velikoj igri – što je Maria simbolično prikazala ovogodišnjim vizuelnim prikazom, scenografijom i atmosferom celokupne revije.

Za scenografsku ideju i izvedbu uz Mariu bila je zadužena italijanska umetnica Anna Paparatti, koja je tokom šezdesetih godina prošlog veka kreirala igricu inspirisanu pop art pokretom, koja je poslužila kao inspiracija za današnju scenografiju revije modne kuće Dior. Ona je u svojoj mladosti bila deo avangardnog umetničnog pokreta, a Maria je bila fascinirana njihovim zajedničkim razgovorom.

Comments