img novak djokovic 120549495971.jpg article singleimage Novak Đoković za “Vogue US” jun 2011.

Za Vaše dobro se nadam da ste danas otvorili veb-sajt američkog “Vogue“-a (vogue.com). Ne znam šta će biti sutra (ili kad god da čitate ovaj članak), ali danas taj prizor izgleda ovako: fotografija koja zauzima skoro ceo ekran, bazen i tobogan, u pozadini ležaljke, suncobrani, palme, Monako, Monte Karlo, Majami ili šta već, a na jednoj od odskočnih dasaka – Novak Đoković. Ruku na srce, verovatnije je da ste sve malopre navedeno videli obrnutim redosledom. Tačnije, teško da ste primetili išta osim Novaka i natpisa “Hot Shot Novak Djokovic – Read About The Tennis Superstar“. Mislili ste da Ana Vintur (Anna Wintour) voli samo Federera? Iako smo glavnu urednicu modne Biblije do sada viđali isključivo u Rodžerovim ložama, čini se da je treći teniser sveta dobio konkurenciju u Novaku još negde, osim na ATP listi.

Više fotografija i ceo članak možete pronaći u junskom izdanju amerićkog “Vogue“-a, a Wannabe vam prenosi najzanimljivije delove teksta pod naslovom “Hot Shot“, propraćenog radom fotografa Normana Džin Roja (Norman Jean Roy).

“Vogue“ o Novaku:

“On je najpoznatiji živi Srbin na svetu (Ko je predsednik Srbije? Ne znam ni ja).“

“Toliko je hot, i na terenu, i uživo, da rodni Beograd može da poseti samo na brzinu, osim ako ne želi da ga zemljaci rastrgnu.“

“Otvorena pretnja Federeru i Nadalu (jedan komentator se našalio rekavši da je sada na delu ’trivalstvo’), Đoković je mnogo sazreo od onog nezrelog klinca, koji bi svojevremeno zasjao na terenu, a mnogo se češće šalio.“

“U izvrsnoj je formi. Žestok, brz, snažan i u napadu, i u odbrani.“

“Đokovićev engleski je odličan (govori četiri jezika), ali u pisanju nije vešt. Licem u lice – to je već druga priča. Siguran je u ono što govori.“

“Oči mu se cakle dok razgleda lobi hotela ’Ric-Karlton’ sa ponosom čoveka u svojim dvadesetim godinama, koji se suočio i sa pretnjom smrti, ali koji je upoznao i vrednost života. I ko bi to mogao da mu ospori?“

“Đoković stvarno voli svoj posao – posao kojim je želeo da se bavi od kad je imao sedam godina. Voli taj srednjovekovni viteški aspekt tenisa, nadmetanje, ludu hrabrost.“

Screen shot 2011 05 19 at 9.53.39 AM Novak Đoković za “Vogue US” jun 2011.

Novak o Novaku:

“Najbolji osećaj na terenu je onaj koji sam imao kada je Srbija osvojila Dejvis Kup. Mi smo individualni sportisti i sve što radimo – radimo sami. Ali uspeh koji postigneš tamo nije samo tvoj. Deliš ga sa svojim timom i svojim saigračima.“ (o svom najvećem uspehu)

“Kada uzimaš peškir, samo si na jard od njih. Osetiš njihov dah.“ (o blizini navijača na klupi na kojoj se odmara u pauzi između setova)

“Moja majka je posebna priča. Prošla je toliko toga sa nama, četiri muškarca u kući, pogotovo u vreme kada je naša zemlja prolazila kroz težak period.“ (o svojoj majci, na konstataciju novinarke da ona sigurno ima odlične organizacione sposobnosti)

“Svi mi koji smo to preživeli smo izašli iz svega osnaženog duha. I sada cenimo vrednost života. Znamo kako izgleda živeti u 60 kvadrata pod bombama. I znamo kakav je osećaj biti ovde (hotel Ric-Karlton, prim. aut).“ (o NATO bombardovanju 1999. godine)

“Imam dva mlađa brata, pa se moji roditelji sada staraju o njima više nego o meni, a tako i treba da bude. A to mi se i dopada. Ja sam već prošao kroz taj period.“ (o činjenici da njegovi roditelji sve ređe putuju sa njim na turnire)

“Ona mi je velika podrška. Ona je izvor energije. Izvor ljubavi. To je nešto što me pokreće, znate?“ (o svojoj dugogodišnjoj devojci Jeleni)

“To je veoma jednostavno. Ako uspete mentalno da prevaziđete tu žudnju i da jedete samo hranu koja je dobra za vaš metabolizam, onda ćete imati najbolje rezultate. Ne samo u tenisu, već i u životu, uopšte. Psihički, bićete svežiji, srećniji, smireniji. Fizički, bićete jači, brži, dinamičniji, mišići će vam bolje raditi. Tako se ja osećam.“ (o svom posebnom režimu ishrane)

Obožavam vino – nekada sam pio jednu čašu dnevno.“ (o odricanju od crnog vina)

“Volim šljaku. U Srbiji je 95% odsto terena pokriveno šljakom. Ipak, svakako da je teško kada za protivnika imaš Nadala, koji je fizički veoma superioran na terenu. Neka vrsta zida.“ (o Rafaelu Nadalu i nadolazećoj sezoni mečeva na šljaci)

“Mi teniseri igramo na centralnim terenima koji su nalik arenama. I kad izađeš na teren, a publika viče tvoje ime ili te jednostavno pozdravlja – kao da si gladijator u areni. I svi navijaju, a ti se boriš, vrištiš, a dok udaraš lopticu – osećaš se kao životinja, životinja koja se bori za život.“. (o svom poslu)


Aleksandra Gavrilović je diplomirana novinarka iz Novog Sada sa budućom diplomom mastera teorije kulture. Drugi kažu da šarmantno dozira cinizam, a ona dodaje da joj ni sarkazam nije stran. U koncertima uživa samo iz prvog reda. Ima nemilosrdno oko za naslovne strane modnih časopisa. Ponosno nikada neće odrasti. I ne voli da priča o sebi u trećem licu.

Comments