Novi kreativni direktori preuzeli su nekoliko modnih kuća, tako da nas na predstojećim nedeljama mode očekuje nekoliko uzbudljivih kolekcija koje će doneti nove dizajnerske vizije na scenu – i oblikovati načine na koje se odevamo.

Tokom 2023. godine, videli smo nekoliko debija novoimenovanih kreativnih direktora, uključujući Sabata de Sarna u modnoj kući Gucci i Pharrella Williamsa za Louis Vuitton mušku liniju. Sa odlaskom veoma uticajnih kreativnih direktora kao što su Gabriela Hearst i Sarah Burton, novi talas dizajnera će doći pod lupu javnosti ove godine, spremnih da ostave svoj trag u industriji. Upoznajte pojedine kreativne direktore koji će debitovati 2024.

Novi kreativni direktori velikih modnih kuća

Chemena Kamali – Chloé

Nakon što je najavljen odlazak Gabriele Hearst iz Chloé, nemačka dizajnerka Chemena Kamali imenovana je za sledeću kreativnu direktorku francuske luksuzne marke. Kamali je ranije radila sa brendom pod bivšim kreativnim direktorima Phoebe Philo i Clare Waight Keller.

„Ponosan sam što mogu da poželim dobrodošlicu Chemeni Kamali u Chloé. Njen izvanredan kreativni talenat, veliko iskustvo i jedinstvena veza sa nasleđem i vrednostima brenda čine je prirodnim izborom“, rekao je Riccardo Bellini, predsednik i izvršni direktor Chloé.

Kamali je studirala modni dizajn u Central Saint Martins i nakon što je diplomirala, počela je da radi kod Philo 2007. Kamali se ponovo vratila u Chloé 2013. godine, gde je bila direktorka dizajna. Tri godine kasnije, Kamali se pridružila Saint Laurentu kao direktorka dizajna konfekcijske odeće pod vođstvom Anthonyja Vacarella.

„Moje srce je oduvek pripadalo Chloé. To je tako otkako sam zakoračila kroz vrata kompanije pre više od 20 godina. Povratak je prirodan i veoma ličan. Izuzetno sam počastvovana što sam preuzela ovu ulogu i što ću graditi viziju koju su Gabi Aghion i Karl Lagerfeld definisali na početku rada Maisona. Nadam se da ću preneti emocionalnu vezu i Chloé duh današnjice”, rekla je Kamali povodom povratka u modnu kuću. Kamali će debitovati sa kolekcijom za jesen/zimu 2024/25. na Nedelji mode u Parizu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Chloé (@chloe)

Adrian Appiolaza – Moschino

Adrian Appiolaza je imenovan za novog kreativnog direktora Moschina. Dizajner rođen u Buenos Ajresu će debitovati 22. februara tokom Nedelje mode u Milanu. Appiolaza je naslednik Davida Rennea, koji je preuzeo tu funkciju nakon što je Jeremy Scott napustio brend prošlog marta. Ali, Renne je neočekivano preminuo krajem prošle godine, samo deset dana nakon što se zvanično pridružio timu.

Appiolaza ima više od dve decenije iskustva, sa karijerom koja je započela u Chloé. Odatle, Appiolaza je proveo vreme u nekolicini brendova, uključujući Miu Miu i Louis Vuitton pod Marcom Jacobsom. Sada dolazi u Moschino iz Loewe, gde je takođe bio direktor dizajna.

Nakon imenovanja, Appiolaza je dao izjavu u kojoj je izrazio svoje dugogodišnje divljenje osnivaču kuće, Francu Moschinu.

“Njegove kreacije nisu bile samo odeća, već komentar na status quo njegovog vremena, napravljen od tkanine. Moj zadatak će biti da ponovo otvorim taj prozor u svet koji je Franco Moschino otvorio za sve nas: i ne može biti veće časti”, rekao je.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Moschino (@moschino)

Seán McGirr – Alexander McQueen

Nakon predstavljanja njene poslednje kolekcije na pisti za proleće/leto 2024, Sarah Burton, dugogodišnja kreativna direktorka modne kuće Alexander McQueen, najavila je odlazak. Samo nekoliko dana kasnije, Kering je imenovao McGirra za ovu poziciju.

McGirr, još jedan student Central Saint Martinsa, diplomirao je modu 2014. Započeo je svoju karijeru u Burberryju i Vogue Japanu, gde je obavljao pomoćne poslove, a kasnije je kao dizajner u Dries van Notenu i JW Andersonu.

„Drago nam je što možemo da pozdravimo Seána McGirra kao kreativnog direktora. Sa svojim iskustvom, ličnošću i kreativnom energijom, on će doneti moćan kreativni jezik u Alexander McQueen, dok gradi na njegovom jedinstvenom nasleđu”, rekao je izvršni direktor kuće, Gianfilippo Testa.

Matteo Tamburini – Tod’s

Početkom decembra 2023. godine, Mateo Tamburini je imenovan za kreativnog direktora italijanske luksuzne marke Tod’s, nakon što je kuću napustio Walter Chiapponi. Tamburini stiže u Tod’s iz brenda Bottega Veneta, gde je radio od 2017. godine.

„Počastvovan sam i uzbuđen što sam se pridružio Tod’s porodici i postao deo brenda koji je tako blisko vezan za moje poreklo i sećanja. Poistovećujem se sa vrednostima brenda i kontinuiranom težnjom za visokim kvalitetom i stilom, i radujem se što ću doprineti svojom stručnošću”, rekao je Tamburini.

Tamburinijev rediteljski debi biće ženska kolekcija za jesen/zimu 2024. na Milanskoj nedelji mode u februaru.

Pročitajte i ovo: Zašto je Chanel Haute Couture kolekcija iznova podelila mišljenja

Naslovna fotografija: instagram.com/chloe/chemena

Božica Luković

Comments