Već treću sezonu zaredom Burberry dizajn potpisuje Italijan Riccardo Tisci i polako ali sigurno daje svoj pečat ovom brendu, tačnije od 2018. godine, i vodi ga u pravcu modernog strima, pritom ne napuštajući tradiciju kojom ovaj brednd odiše odvajkada. Uz podršku još jednog Italijana iz redova Burberry korporacije, ni manje ni više nego direktora lično, Marca Gobbettija, polako ali sigurno krči razvojni put ovog brenda. On je, inače, svoj dizajnerski rad pre ovog angažmana utemeljio u francuskoj modnoj kući Givenchy tokom 12 godina saradnje, tako da pored svog italijanskog dnk, i izraženog poštovanja street style strima, može Burberry brendu da ponudi opsežno iskustvo iz sfere visoke mode. Jer, po navodima direktora ovog britanskog brenda, uz vizionara kakav je trenutni kreativni direktor Tisci, Burberry namerava da se čvrsto pozicionira među ostalim luksuznim brendovima. Imajući u vidu ove tvrdnje koje se nisu zadržale u formi najava već su sa novom proleće/leto 2020 kolekcijom materijalizovale, mnogi modni znalci i kritičari su ovaj potez Burberry brenda ocenili kao kontemplativnu evoluciju.

U kolekciji proleće/leto 2020 Tisci daje glas mladom i revolucionarnom pokretu koji se snažno, već godinama unazad sazrevajući, uzdiže uporedo sa i dalje fascinantnom kraljvskom porodicom i likom britanske kraljice. Čak čitava postavka revije na ovogodišnjoj Londonskoj nedelji mode doslovno ali i simbolično emituje GLAS ove revolucionarne “rulje” kroz upečatljivu centralnu scenografiju u vidu razglasa u formi obezbojene sklupture u staklu i gvožđu. Kada su kreacije u pitanju, genijalno je ovu zamisao otelotvorio kroz polaznu inspiraciju viktorijanskog nasleđa donešenu u modernom ruhu, što se jasno oslikava kroz puno čipke, svile ali i klasičnih Burberry materijala u specifičnim, do sada neviđenim krojevima. Prisutne su još i forme oversize rukava, a neizostavno se provlači zvezda prolećnih kolekcija 2020 – karneri. Novim krojevima nije odoleo ni čuveni gabardin, materijal od kog su izrađeni Burberry kaputi i mantili, a koji je lično izumeo Thomas Burberry, 1879.

Linija torbi je ovom prilikom zadržala klasičnije forme, ali nije ostala imuna na upečatljive natpise ovog brenda, odajući tragove pretrpljene evolucije. Dakle, drage milenijal dame, opet logomania, ali ovog puta u novom ruhu.

Moj favorit čitave revije su definitivno kape i kačketi do sada neviđenih formi. Potpuno sveži, savremeni, a sa jasnim naznakama tradicije u pozadini. Jednostavno genijalna invencija. Slično mogu reći i za liniju obuće koja prati ovu kolekciju, a gde se različitost i novina najpre vidi u strukturi same štikle, zapravo uvodi se stiletto štikla, koju smo već imali prilike da vidimo kod fenomenalne dizajnerke obuće Amine Muadi i vlasnice istoimenog street style brenda obuće, dostupnog isključivo preko društvene mreže Instagram. A gle’ koincidencije, stiletto je u potpunosti obeležio i viktorijansku eru, kada je obuća u pitanju.

Comments