Korset kao odevni predmet ima kontraverznu istoriju, ali ove godine se vratio na modnu scenu (možda zahvaljujući seriji Bridgerton?). Kroz vekove okarakterisan kao patrijahalni “metod mučenja” žena koji je imao cilj da im deformiše telo, korset u novijoj istoriji dobija sasvim novo značenje. U modernom vremenu on je znak samopouzdanja, prihvatanja sopstvene seksualnosti, hrabrosti i stila. Istoričari novijeg doba ipak tvrde da je njegova negativna konotacija nametnuta, i da su ga žene rado nosile. Budući da njegova istorija doseže čak do 1600. godine pre nove ere, nismo sigurni da je to istina, ali svakako da je tek u 19. veku postavljeno pitanje kako on utiče na zdravlje žena koje ga nose. Lekari su krivili korset za razne disajne bolesti, oštećenje unutrašnjih organa i deformaciju rebara sve do 1920. godina kada je izumljen elastin. Sedamdesetih godina prošlog veka mnogi dizajneri poput Vivianne Westwood, Jeana-Paula Gaultiera i Stelle McCartney su korsete povezali sa slobodom, a ne sputovanjem. Ovog leta oni ponovo dominiraju ulicama i to gotovo uvek u kombinaciji sa džinsom, a ovo su poznate ličnosti na kojima ih možemo videti.

Gigi Hadid

Gigi Hadid je rešila da korset predstavi u najboljem svetlu. Nije ga prekrila nikakvim sakoom niti kožnom jaknom, već ga je pustila “da diše” i da zasija u punom sjaju. Komad koji je ovako jednostavno seksi prosto ne može da se kombinuje ni sa čim drugim sem sa džinsom, a ona je za ovu priliku izabrala da to budu mid rise svetle farmerice koje su na korak od toga da budu zvoncare, ali taj korak je dovoljno veliki da nas drži na savršenom rastojanju od širokih nogavica, a taman toliko blizu da nas ovaj izgled asocira na devedesete.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @loving_inspo25

Bela Hadid

Za vreme svog boravka u Parizu tokom Haute Couture nedelje mode, Bela je svom stajlinzima plenila uskim francuskim kaldrmama. Jedan od naših omiljenih autfita je ovaj, jer je uspela da iskombinuje nešto što smo mislili da je nemoguće uklopiti. Satenski beli korset obukla je ispod sportske parke, a što se tiče džinsa izabrala je svetli mom jeans visokog struka koji je iscepan na kolenima. Ovaj staling je savršena ravnoteža između seksi looka koji može da se nosi i u izlazak, bez toga da se odričemo osećaja komfora na koji smo navikli.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @loving_inspo25

Comments