fun new year resolutions Novogodišnje odluke

Dragi moji,
Nova godina je savršeno vreme da se vratimo u prošlost, kako bismo izvukli neke pouke; da analiziramo sadašnjost kako bismo videli na čemu smo sada, i da počnemo sa pravljenjem novogodišnje liste želja, kako bismo usmerili svoj život na put koji želimo.
Svi bismo voleli da u novoj godini postanemo uspešniji, pametniji, bogatiji, lepši itd.  Ali bez obzira na puno želja koje zapišemo pred svaku novu godinu, neznatan je broj onih koje stvarno ispunimo. Većina biva zaboravljena već do februrara i Dana Zaljubljenih, kada donosimo neke nove odluke. Ali o tome ćemo neki drugi put. Danas ćemo da se pozabavimo fenomenom pisanja i neispunjavanja novogodišnjih odluka, u nadi da će vam to pomoći da imate bolji fokus i budete odlučniji da ih stvarno sprovete u delo.
Istorija donošenja novogodišnjih odluka datira još od starih Vavilonaca, koji su se obavezivali da će vratiti sve pozajmice i sva dugovanja, kako bi ušli čistog računa u novu godinu. Oni su verovali da je to vid obećanja Bogu i da će za ispunjenu odluku biti nagrađeni, a za neispunjenu kažnjeni.
Da počnemo sa par stvari na koje treba obratiti pažnju  pri pisanju odluka, kako bi vam kasnije bilo lakše da ih realizujete:

 1. Budite realni. Ukoliko imate 100kg, naravno da nećete preko noći doći na 60kg. Morate da znate sebe i svoje navike, kako biste mogli da postavite realne ciljeve. Ako želite nerealne stvari, razočarenje je neminovno.
 2. Izaberite najveću želju i dajte sve od sebe da je ispunite. Ako budete poželeli 10 stvari, teško ćete se skoncentrisati na ostvarenje svih 10. Možete da imate puno  želja, to je lepo, ali morate da imate prioritete.
 3. Kada napišete vaše odluke, tu nije kraj. Tada dolazi najzahtevniji deo, a to je da napišete plan njihovog ostvarenja. Bez plana nemate ništa sem pustih želja. Ali kada rascepkate želju na deliće i fokusirate se na male korake koji vode do nje, biće vam lakše da se ne izgubite na tom putu.
 4. Motivacija je bitna i ne očekujte je od drugih. Vi najbolje znate zašto je baš to VAŠA najveća želja i VI znate kako biste se osećali kada bi se ona ostvarila. Zato ne očekujte od drugih ono što možete sami da uradite i to mnogo bolje!
 5. Napravite podsetnike u vašem  telefonu, laptopu, zalepite šarene lepljive papiriće po kući, okačite slike koje simbolišu ostvarenje vaše želje i ponašajte se kao da je samo pitanje vremena kada će se ona ostvariti. Tako ćete biti motivisani da istrajete i kada ne bude sve išlo kao što ste planirali.
 6. Dajte želji vremena da se ostvari. Ako ste proveli čitavu prošlu godinu bez toga što želite, ne mislite li da je malo neskromno očekivati da se sada vaša zamisao odmah ostvari. Naravno da je najbitnije da  zaželite želju, ali ukoliko ne radite na njoj svakodnevno, budite sigurni da se neće ostvariti sama od sebe. Idite polako i ne prelazite na sledeći korak dok niste savladali prethodni.
 7. Prestanite da krivite druge za sopstvene neuspehe! Eh, kada bih imao više para, prijatelja, kada me šef ne bi mrzeo, kada me sudbina ne bi šikanirala, kada bih imao više sreće… Ostavite se sistema ŠBBKBB(Šta bi bilo kad bi bilo) i uzmite sudbinu u svoje ruke!  Čovek koji svim srcem želi nešto, naći će način da to ostvari bez obzira na prepreke. Dok onaj koji nije dovoljno odlučan, neće imati problem pri pronalaženju opravdanja i kriviće sudbinu, prijatelje i život za svoje neuspehe, umesto da prizna sebi da je sam odgovoran za sve što mu dešava.

Sada kada smo videli na šta treba da se fokusirate pri pravljenju novogodišnjih odluka, hajde da vidimo koje su to tipične greške koje nas dovode do neostvarenja želja.

 1. DA LI JE OVO STVARNO MOJA ODLUKA? Vi sad verovatno mislite: “Pa moja je, nego čija drugo”,  međutim morate da budete iskreni sa sobom da li je to zbilja nešto što VI želite, što VAS ispunjava i motiviše, a ne vaše roditelje, šefa, dečka, devojku, prijatelje… Ako budete radili na ostvarenju želje koja nije vaša, verovatnoća je veća da je nećete ostvariti. Ako ne znate kako da proveriti da li je to vaša autentična želja, onda se samo zapitajte kako će vam svet izgledati kada je ostvarite i da li ćete biti srećniji.
 2. DA LI SAM JA VLASNIK OVE ODLUKE? Ovime hoću da kažem da li ste vi stvarno taj od koga zavisi ispunjenje ove odluke i ko je zamislio. Pošto ako radite u nekoj firmi ili ste na fakultetu i pozajmite tuđu odluku, ideju ili zamisao, to ne samo da nije korektno, već vi nikada nećete moći da je ostvarite sa tim žarom kao njen vlasnik. Tako da vam od srca savetujem da sami smišljate svoje ideje, pošto ih ima stvarno u izobilju, nepotrebno je krasti tuđe ideje i kititi se tuđim perjem.
 3. DA LI JE OVA ŽELJA POD MOJOM KONTROLOM? Morate da se zapitate još jednom da li je to stvarno ono što iskreno želite da postignete, ono što vam daje snagu, što vas vuče dalje u životu i što vam navlači osmeh na lice. Podjednako je važno da vidite šta je to što vi kontrolišete pri ispunjenju odluke, a šta je to što zavisi od spoljašnjih faktora. Kada to znate, biće vam lakše da zadržite realna očekivanja i budete spremni na neke prepreke koje mogu da se pojave na putu ispunjenja vaših ciljeva.

Za kraj sam pronašla NAJPOPULARNIJE ODLUKE od prethodnih godina. Verujem da se svi možemo pronaći barem negde na listi.

 1. Provoditi više vremena sa porodicom i prijateljima
 2. Trenirati redovno i zdravo se hraniti
 3. Smršati i konačno dostići željenu kilažu
 4. Više uživati u životu (putovanja, spa centri, hobiji, kultura, književnost)
 5. Prestati sa pušenjem i/ili alkoholom
 6. Izaći iz dugova
 7. Naučiti nešto novo (sport, jezici, umetnost)
 8. Pomoći drugima (humanost je uvek popularna na listi želja, iako se malo ljudi stvarno i potrudi da nekome pomogne)
 9. Postati bolje organizovan (svi mučimo istu muku)
 10. Smanjiti prokrastinaciju (umerena prokrastinacija je cilj kome je realno težiti).

Od mene toliko, nadam se da sam vam pomogla da se potsetite nekih stvari, da ste saznali nešto novo i korisno, ako ništa drugo, barem da ste se nasmejali najpopularnijim odlukama, koje su izgleda karakteristične za sve nas. Nadam se da ćete primeniti neke od ovih saveta i da ćete sledeću novu godinu dočekati sa maker jednom više ispunjenom željom.

Želim vam u Novoj godini isto što i sebi, a to je da OSTVARITE ONO ŠTO ŽELITE, STEKNETE ONO ŠTO NEMATE I SAČUVATE ONO ŠTO VOLITE!


Jovana Miljanović je, pre svega, veliki sanjar. Piše pesme, priče i svoj neobični blog. Oseća potrebu da uvek bude u toku sa najnovijim informacijama iz sveta – kako bitnim, tako i nebitnim. Živi za putovanja, druženje, modu, umetnost i ukusnu hranu. Omiljeni citat: “per aspera ad astra”. Spremna na sve da ostvari svoje snove.

Comments