Grčka: Sreća u kartama, sreća u Novoj godini

Prilikom kartanja, koje je tradicija u grčkim porodicama, obično se igra u neku simboličnu svotu novca i, po svemu sudeći, pomalo se i vara. To nije nimalo čudno, na kraju krajeva, smatra se da će pobednika igre tokom naredne godine pratiti mnogo sreće. Druga šansa nastupa u ponoć, kada se služi vasilopita: kolač slatkog ukusa u kome je sakriven novčić. Onaj ko nađe novčić, po verovanju može tokom cele godine da računa na mnogo sreće.

Izrael: Slatkiši za sladak život u Novoj godini

U Izraelu se Nova godina, zvana “Rosh Hashanah” (roš hašana) naziva i “praznik truba”. Slavlje traje 48 sati, ali samo kao uvod u post i desetodnevno pokajanje. Da bi predstojeća godina u svakom pogledu bila slatka, u jevrejskim porodicama se serviraju slatke jabuke sa medom i kolačem od meda za doček. Pored toga, služe se slatka jela od šargarepe koja su simbol umnožavanja sreće.

155 Novogodišnji rituali iz sveta

Grožđe za sreću, slatkiši za sladak život

Japan: Knedlice za dugovečnost

Japanci obožavaju pravljenje tradicionalnih knedli – moči, koje se pripremaju od lepljivog pirinča i jedu ujutro, prvog dana nove godine. Japanci veruju da konzumiranje tih knedlica pirinča donosi sreću i obezbeđuje dugovečnost. Da bi zaista doživeli duboku starost, u Japanu se za svaku Novu godinu građanstvo uvek iznova opominje da pravi što manje knedlice, jer je zabeleženo mnogo nesrećnih slučajeva kada se ljudima lepljive knedle zaglave u dušniku. Veruje se da moči donose neslućenu sreću.

Španija: 12 slatkih zrna grožđa za 12 puta više sreće

U Španiji postoji verovanje da će ih sreća pratiti tokom cele godine ukoliko uz svaki zvuk zvona koji najavljuje Novu godinu, pojedu po jedno zrno grožđa. Prilikom odzvanjanja dvanaestog gonga, ne sme da preostane nijedno zrno, jer se u suprotnom očekuje nesreća. Zvuci zvona dopiru sa sata – kule, zdanja u samom centru grada Madrida koji se naziva “Kapija Sunca” (La Puerta del Sol). Svake godine postoji i televizijski prenos zvonjave koji se prati širom Španije.

Kina: Zbogom prljavštino, dobrodošla srećo

Da zli duhovi ne bi ostali u kući i tokom naredne godine, Kinezi pomoću bambusovog pruća čiste sve ćoškove u kući. Mnogi Kinezi iz predostrožnosti bambus čak vezuju i za šipke usisivača! Da sreća ne bi izašla iz kuće, strogo je zabranjeno čišćenje iste na sam dan praznika. U 23 časa, pre samog dočeka Nove godine, otvaraju se svi prozori i vrata, da bi sreća nesmetano mogla da uđe u kuću.


Marijana Katić je studentkinja novinarstva. Uvek nasmejana i spremna za nove izazove. Zaljubljenik u modu, shopping, putovanja, tehnologiju i poeziju Mike Antića. Pozitivna energija, red, rad i organizacija pokreću njen svet i čine svaki dan posebnim. Omiljeni citat: ”If you never try, then you’ll never know!”

Comments