Najjednostavnije je da pročitate “Slobodnu decu Samerhila” Aleksandra Nila, da je upijete celim bićem i sprovedete u praksi. Ali, teško je to. Nil je bio revolucioanaran sredinom prošlog veka, reklo bi se da je psihologija imala vremena da ga dostigne, ali nije. Ostao je revolucionaran. Njegova slobodna škola, odnosno, knjiga u kojoj govori o odgajanju i obrazovanju dece u slobodi i dalje je osporavana i predmet je ostrašćenih diskusija stručnjaka. Ja nisam stručnjak, ali strasna jesam. “Slobodna deca Samerhila” je moja Biblija. Zapravo, više je priručnik, koji slobodno možete da proširite i prilagodite u skladu sa principima slobode.

knjiga 1 Obavezna literatura za mame   Slobodna deca Samerhila

Prvi princip slobode je istina. Želite da vaše dete bude srećna, odgovorna, zrela, samostalna osoba, koja misli svojom glavom i oslanja se na sebe? Nemojte ga lagati. Nemojte mu servirati poluistine. Nemojte prećutkivati. Na neposredna pitanja neposredno odgovarajte. Služite se rečnikom i pojmovima koje dete može da razume i pružite mu istinite odgovore o svemu i bilo čemu. Ako ne znate odgovor, recite da ne znate. A onda se obavežite da ćete saznati i da ćete preneti detetu ono što ste saznali. A zatim to uradite. Ako postoji više odgovora, ponudite ih, u stilu, neki misle ovako, a neki onako, pokažite na jednostavan način da postoji više pristupa i načina da se nešto radi, shvata, posmatra.

Čini vam se da je to suviše kompleksno za dete? Čini vam se. Kad mu se obraćate istinito, ono to oseća, iako ponekad ne razume koncept. Ali upamtiće, povezaće i razumeće, pre nego što mislite da je moguće. Deca to ionako stalno rade – iznenađuju nas svojim rezonom. Međutim, često barataju lošim materijalom, poluistinama, zabludama, predrasudama i lažima i ono što prime, povežu i usvoje, postaje toksično, iako je logično.

Istina je uslov za poverenje – ako vaše dete zna da može uvek da vam se obrati i da ga ni zbog čega nećete osuditi, već ćete se potruditi da shvatite šta se dešava i da mu pomognete da se snađe, uvek, u bilo kakvoj situaciji – ono vam veruje. Poverenje ukida potrebu za kontrolom i špijunažom dečijeg sveta. Dovoljan je okviran nadzor, koji se uglavnom odnosi na bezbednost i prisustvo u slučaju da vam se traži pomoć.

Iz istine i poverenja, kao osnovnih principa slobode, proizilazi odgovornost. Nema potrebe da decu kažnjavate i nagrađujete, da ih disciplinujete da bi razvila odgovornost. Odgovornost je prirodna posledica odrastanja i sazrevanja u slobodi, istini i poverenju.

Comments