Hot topics

Da li si znala: Simptomi nedostatka magnezijuma i zašto ne bi trebalo da ih ignorišeš

Moja rođendanska želja ili kako sam uspela da dobijem više vremena za sebe i svoju porodicu

TREND ALERT: #musthave patike za novu sezonu

Zabavne stvari koje moraš da uradiš ove jeseni!

Rick Owens – Iggy Pop modnog dizajna

Nema potrebe da čekaš Novu godinu: 4 razloga zbog kojih je bolje doneti jesenje odluke

SS20 Favourite: Punđa koja je obeležila #streetstyle izdanja tokom nedelja mode

Modna retrospektiva: Priče koje se kriju iza svake Dior Couture kolekcije Johna Galliana

Novi minimal: Umeće dekorisanja enterijera po ugledu na poznate influensere

10 najboljih poslovnih saveta za milenijalce

1/2

Danas, kad govorimo o zlostavljanju u bilo kom odnosu, više ne mislimo samo na fizičko nasilje – postoje brojni suptilni oblici zlostavljanja kojima si možda izložena pre svega u emotivnoj vezi, a da nisi sigurna da se radi o tome i opravdavaš partnerovo ponašanje time što je ljubomoran jer mu je previše stalo, nesiguran zbog loših iskustava u prošlosti, što je, eto, takav. Ukoliko pronalaziš sebe u sledećim situacijama, razmisli o tome kako da se zaštitiš i skloniš od nasilnika, jer on se neće promeniti – upozoravaju stručnjaci.

Ucenjuje i preti

Vrlo često, odnosno, svaki put kad mu nešto ne odgovara i kad pokušaš da mu se suprotstaviš, kad ne želi da prihvati neko tvoje ponašanje, ma koliko opravdano bilo, odnosno, nastoji da ograniči tvoju slobodu kretanja, izbora, mišljenja, on poseže za ucenama i pretnjama. Od pretnji kako će ti uskratiti ovo ili ono, preko pretnje samoubistvom, do pretnji povređivanjem tvojih bližnjih, sve je to nasilje, koje ne treba da tolerišeš i koje ničim ne može da se opravda.

View this post on Instagram

Do you believe in eternal love?❤

A post shared by 90's Cigarettes (@90scigarettes) on

Plaši te

Čim osetiš da se plašiš osobe sa kojom si, to je siguran znak da ona praktikuje neki oblik nasilja. Muškarci se obično oslanjaju na svoju fizičku snagu i zastrašuju gestovima, vikanjem, pokazivanjem oružja, lomljenjem stvari, (tako ćeš ti da prođeš sledeći put), ali su skloni i da maltretiraju kućne ljubimce ili (i) decu, kako bi te držali u pokornosti.

Drži te u zavisnosti

Kad ti partner ne dozvoljava da pronađeš, ili zadržiš posao, želi da materijalno zavisiš od njega i kontroliše svaki dinar koji potrošiš, kad te dovodi u situaciju da moliš za novac, ili ti oduzima tvoj novac, to je ekonomsko zlostavljanje, kojim ti partner uskraćuje pravo na samostalnost.

Editors choice