Od sredine prošlog veka do danas, od slavnih holivudskih glumica iz crno-belih filmova do savremenih modela sa naslovnih strana, pored frizura, najviše su transformacija doživele obrve. Od potpuno očupanih, pa nacrtanih, tankih i izvijenih, preko očetkanih, ošišanih, tetoviranih, strogo iscrtanih do prirodno bujnih i gustih – obrve su istrpele sve modne trendove i sve torture do današnjeg dana, kada vam više niko ne može reći kakve obrve morate imati, da vas ne bi smatrali jadnom. 

Poslednjih nekoliko decenija obeležili su zaista prepoznatljivi stilovi obrva – sedamdesetih prošlog veka bile su pažljivo iscrtane u tankim lukovima, osamdesetih su, zahvaljujući pojavi Brooke Shields i Whitney Houston opet postale guste i bujne, da bi se devedesetih opet istanjile, a zatim, u novom veku postale „žrtva“ prekomerne korekcije, geometrijski preciznog crtanja i tetoviranja u eri kockastih „Instagram obrva“, pa danas dominiraju obrve bez pravila.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by steph hui🦋 (@stxph.h)

Pošto smo prošli kroz sve zapanjujuće estetske diktate i avanture, danas možemo da odahnemo i da izaberemo svoj stil obrva, u skladu sa svojim obrvama. Možemo naglasiti njihovu gracioznu zakrivljenost, možemo samo ukloniti očigledan višak dlaka ispod linije obrva i nositi ih „prirodno“, možemo se ponositi svojim sjajnim, gustim seksi obrvama, a možemo ih „ukrotiti“ i „skockati“ ako nam se tako sviđa. Poput naše kose, frizure, dužine i boje, izgled obrva bi trebalo da bude u skladu sa onim kako doživljavamo, vidimo i predstavljamo sebe. Suptilno, damski, energično, hipi, zdravo i prirodno, urbano i kul – i naravno, sami biramo i odlučujemo šta je za nas damski, ili hipi, ili urbano.

Mnogo primera izražajne moći koje koegzistiraju u različitim stilovima, možete videti na platformi Tik Tok. 

Mladi ljudi kombinuju savete i stilove – jednog dana koriste trikove za prikrivanje debljih obrva, dok već sledećeg dana prihvataju prirodan izgled svojih gustih obrva. Više ne postoji diktat jedinstvenog stila (nije tako davno prošlo vreme kada su sve devojke na Instagramu izgledale kao Angry Birds) i to je oslobađajuće. Jer stil koji je u trendu, prosto ne odgovara i ne pristaje svima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @jasminehollins

Ipak, brojni popularni stilovi obrva u duhu savremene težnje za kategorisanjem, dobijaju nazive prema kojima su prepoznatljivi. Obrve iz devedesetih, kao povučene žiletom, na TikToku su poznate kao obrve Pam Anderson, ili cigarette mom obrve, u zavisnosti od toga kako se osećate dok ih isprobavate kroz VR filter aplikacije. Ove obrve su definicija retro ženstvenosti i seksualnosti, a uz tu tradicionalnu definiciju idu egzotični detalji kao što je tetovaža na ruci, pirsing na pupku, prenaglašene usne…

Iako smo nesumnjivo usred revolucije obrva, ona je ipak duboko lična. Ah, to su samo obrve – ali, one predstavljaju „okvir“ koji ističe ono najvažnije, naše oči. Obrve su vitalan deo facijalne ekspresije, one izražavaju (zajedno sa izrazom u očima) iznenađenje, udubljenost, ljutnju, tugu, obrvama i očima dajemo znak prijateljici, kada iza njenih leđa neka bitna osoba uđe u prostoriju. Izgleda da su obrve krunski nakit našeg ličnog stila. 

Možda nije udarna vest na TV-u, ali revoluciju obrva možete pratiti na Tik Toku – proverite milione snimaka koji vam prikazuju sve što se može znati o obrvama. 

Naslovna fotografija: instagram.com/jasminehollins

Brankica Milošević 

Comments