Ok, priznajmo! Sigurno nam se hiljadu puta do sada desilo da sebi obećamo da ćemo, Bože moj, od sutra ili tamo nekog ponedeljka uraditi nešto što nikako da krenemo. E sad,  svima nam je dobro poznata ona “Što možeš danas, ne ostavljaj za sutra.” Međutim, neretko se dešava da nam je to daleko lakše reći nego ispuniti. Neprestano odlažemo obaveze – važne ili nevažne, odložimo i poneko druženje sa dragom osobom, odlažemo da nešto uopšte počnemo. Najbolji primeri su dijeta ili teretana. Ono “sigurno krećem od sutra” obesite mačku o rep! Obećali ste sebi prošlog ponedeljka da ćete krenuti pa se ništa nije desilo. I onog prethodnog takođe.

Šta je uopšte to što nas toliko koči da uspemo? Zašto toliko lako odustanemo? Odgovor je jednostavan. Bojimo se neuspeha. Strah od nepoznatog koji nam neka akcija donosi, budi u nama želju da se pokrijemo preko glave i zaboravimo na bilo kakvu odgovornost prema sebi i drugima. Najveći razlog zbog kojeg lako odustajemo jeste to što nas mrzi da uopšte pokušamo. Ili smo u startu ubeđeni da nećemo uspeti, pa se pravdamo onim “što i da počnem”. Na primer, odlučili ste da držite dijetu. Ako odete na proslavu gde će biti raznolike hrane, svesno se bojite da ćete posustati jer je vaš tanjir napunjen zelenišem dok drugi jedu šta stignu… Kako se jednom za svagda otarasiti takvog načina razmišljanja i pokrenuti se?

1. Odlučite zbog čega je potrebno da uradite to što želite.

Pre svega, trebalo bi hladne glave da razmislite zašto želite da smršate, krenete u teretanu, pijete više tečnosti i slično. Da bismo imali dovoljno motivacije, moramo imati konkretan razlog zašto je nešto dobro za nas. Čim to shvatimo, biće nam lakše da počnemo. Znači: ako želite do kraja leta da se uvučete u omiljenu haljinu koja već duže vreme stoji u ormanu, prionite na posao.

2. Napravite realan plan za postizanje cilja.

Bez odgovarajućeg plana nema napretka. Dobar plan je već pola posla. Razmislite da li vam je za to potrebna nečija ili nekakva pomoć, da li postoji nešto što vas može sprečiti u ostvarenju cilja i slično. Napišite na papir do kada želite da ostvarite taj cilj. Samo hrabro, krenite već danas!

3. Razmišljaj pozitivno.

Izuzetno je bitno da sve vreme razmišljate pozitivno jer će vas to motivisati da nastavite dalje i istrajete do kraja. Ako unapred mislite da, recimo, ispijanje dve litre tečnosti dnevno za vas predstavlja težak zadatak, ili ako mislite da nećete uspeti, znajte da će tako i biti. Bilo da mislite da možete ili ne možete, u pravu ste…

 

4. Napišite koje su posledice ako se ne budete pridržavali plana.

Ovo je najzanimljiviji deo. Dogovorite se sami sa sobom (ili bolje sa prijateljicom, sestrom, momkom – efikasnije je!) šta će vam biti kazna ako ne uradite to što želite. Da bi bila efikasna, mora da vas “boli”. Na primer, moja drugarica je držala dijetu i dogovorila se sa sestrom da će joj dati X evra ukoliko ne ispuni svoj cilj. Ovo je odličan način da svakog trenutka budete svesni šta vas čeka ukoliko posustanete. Zapamtite, niko vas ne tera na to. Sami odlučujete.

5. Nagradite sebe nakon ostvarenog cilja.

Još jedan razlog za dobru motivaciju i disciplinu jeste slatka nagrada nakon uspešno izvršenog zadatka. Sigurno ćete se dobro osećati, a zaslužili ste je. Ovo je odličan način da se ohrabrite svaki sledeći put kad dođete u iskušenje da ponovo nešto odložite i kažete “ma od sledećeg ponedeljka, sigurno”.


Marina Luković je diplomirana novinarka koja za sebe kaže da je jedno bedno piskaralo i dosada koja svuda voli da gura nos. Obožava putovanja, čokoladu, Mini Maus, svoje prijatelje i smeh do suza. Veliki je optimista a paničar po potrebi. Uvek je spremna da pomogne drugima. Ne podnosi ljudsku glupost, licemerje i primitivizam. Životni moto joj je Carpe Diem, a vodi se i onim “Dream Big or Go Home!”

Comments