Kad smo odgledali prvi deo četvrte sezone Stranger Things činilo se da je premijera drugog dela baš daleko. Pogotovo zato što se sezona završila u momentu u kom su nam svima bili potrebni odgovori. Prvi deo četvrte sezone nam je samo odškrinuo vrata od početka kraja.

Prvi jul je svim fanovima bio rezervisan za gledanje drugog dela četvrte sezone. Svi smo brojali dane. Nisam sigurna da li biste se složili sa mnom da je ova sezona serije bila jedna od najboljih koje smo do sada imali prilike da pogledamo. Očekivanja su bila velika, ali smo dobili mnogo više nego što smo mislili da je moguće!

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Stranger Things Netflix (@strangerthingstv)

Baš kao što je to odradio sjajni Jason Bateman za seriju Ozark, braća Duffer su išla istim stopama i četvrtu sezonu serije podelila u dva dela, s tim što drugi čine samo dve epizode koje traju oko dva sata – što, složićete se, više podseća na gledanje filma nego serije.

Izgleda da je ovo bio odličan potez! Ono što sam prvo primetila dok sam gledala ovu sezonu je to da su svakom liku posvetili dovoljno vremena, da su svaku scenu detaljno odradili i da je priča polako poprimala drugačiji oblik. Sve ono što smo mislili da znamo o dimenziji Upside Down je dobilo novo značenje.

Mnogi dosad znaju da Stranger Things predstavlja omaž pop kulturi osamdesetih, a samim tim i horor filmovima i delima. Baš kao što smo spominjali u prethodnom tekstu – kompletan plot je inspirisan pojedinim stvarnim događajima koji su se desili u ovom periodu.

Naravno, Vecna je samo lik iz društvene igre Dungeons and Dragons, ali je čitava priča oko uklete kuće zasnovana na knjizi The Amityville Horror: A True Story. Ono što mi je, međutim, bilo potpuno jasno čim sam otpočela novu sezonu je to da su braća Duffer znala kako će se priča razvijati od samog početka.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Stranger Things Netflix (@strangerthingstv)

Avanture ekipe klinaca koji treba da spasu svet su od početka imale svoj jasan kraj. Za razliku od drugih serija, kreativci Stranger Things su znali da žele da uokvire priču oko devojčice koja ima telekinetičke sposobnosti i šta sve ne, i njenog puta ka tome da postane superheroina.

Eleven nije tipična heroina, ona je devojčica koja je odmalena bila manipulisana, kojom su se svi igrali i koja je trebalo da bude super oruđe za hipotetičku borbu protiv ruskih sila u periodu Hladnog rata. Ali, kao i svakom detetu, i Eleven su potrebni razumevanje i pažnja, i sve što smo videli u poslednje dve epizode ukazuje na to koliko je mentalno i emotivno osakaćena.

Pored toga što se, ponovo, nalazi u šakama osobe koja je najviše uticala na to da Eleven ne ume da kontroliše svoje moći – činilo se da je ponovo ostavljena da se sama bori sa svojim demonima, kao i sa onim iz Hokinsa. Od samog početka serije znamo da je prijateljstvo u centru čitave priče, baš kao što su romani Stephena Kinga nalagali u periodu osamdesetih – jer ne postoji taj Pennywise koga ne može da pobedi prijateljstvo.

Upravo se tako ponašaju i likovi iz Stranger Things. Oni se na jednom kraju sveta zajedno trude da spasu Hokins, dok su odrasli likovi na drugom kraju gde se bore protiv drugih monstruma, nama već dobro poznatih. Šarm svih ovih likova je izuzetno izražen, jer ne postoji nijedan junak koji vam se ne dopada, koji vas iritira, već svim srcem navijate za to da se svi izvuku iz mnogobrojnih nevolja u kojima se neprestano zatiču.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Stranger Things Netflix (@strangerthingstv)

Baš kao što smo do sada navikli – i ova sezona nas je upoznala sa novim likovima koje smo zavoleli i koje smo želeli da vidimo žive na kraju sezone. Svaka epizoda je promišljena do najsitnijeg detalja, dok su poslednje dve definitivno potresne na svoj način. Čitavu poslednju epizodu sam proplakala, i taman kada sam mislila da sam se smirila – uvidela sam da priča iz Hokinsa ipak nema srećan kraj.

Ono što može da nam, na određni način, može biti uteha je to da je ostala samo još jedna sezona i da će ona zatvoriti sva vrata – nadamo se i ona prema dimenziji Upside Down. Međutim, loša strana svega je što je ova sezona pokazala da braća Duffer ne žele da stvari rade polovično, jer su u svaku epizodu uložili po više miliona dolara, i da ćemo se sigurno načekati dok sledeća sezona ne doživi svoju premijeru.

Naslovna fotografija: instagram.com/strangerthingstv

Milica Antić

Comments