Netflixova serija Stranger Things definitivno predstavlja omaž horor pričama i SF filmovima iz 80-ih, koje su bile prepoznatljive po tome što su svi kolektivno odlazili u bioskope ili video-klubove kako bi gledali Michaela Myersa i slične. Horor filmovi su zaista bili kulturološki fenomen ovog doba.

Prvi deo četvrte sezone Stranger Things objavljen je na Netflixu prošlog vikenda dok nas drugi deo očekuje 1. jula. Sa sigurnošću možemo da kažemo da je svet, pod nazivom Upside Down, u ovoj sezoni još teže razumeti, ali da su ovi glumci i njihove glumačke sposobnosti nešto na šta se ne nailazi često.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Stranger Things Netflix (@strangerthingstv)

Kada se ova serija na Netflixu prvi put pojavila 2016. godine, svet je potpuno zaposela nostalgija 80-ih. U prvoj sezoni smo upoznali klince koji igraju drušvenu igru Dungeons and Dragons, koja je bila sastavni deo klinačke razonode u ovom periodu. Odmah pri gledanju prve epizode, pojedine stvari su nam bile jasne – braća Duffers su definitivno bili inspirisani delima Stephena Kinga i filmovima poput E.T. i političkim konteksom tada aktuelnog Hladnog rata.

Čak i pored svih referenci i pozajmljenih ideja – Stranger Things je ostala originalna. Posle samo dve sezone, primetili smo koliko je pažnje posvećeno kreiranju scenarija, kao i formiranju likova koji rastu pred našim očima, a nijedan od njih nije ništa manje bitan od protagonistkinje – Eleven.

Baš kao kada smo bili oduševljeni mladim glumcima koji su se borili sa svojim strahovima i Pennywiseom u filmu It, tako i sada možemo da kažemo da je za stoprocentni utisak koji serija ostavlja na nas – zaslužna glumačka ekipa. Pored sjajne Millie Bobby Brown, imamo još nekoliko ženskih likova koji briljiraju u ovoj sezoni, kao što su Natalia Dyer, Sadie Sink i Maya Hawke.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Stranger Things Netflix (@strangerthingstv)

Ne brinite, ni momci ne zaostaju za njima. Komičan tandem Gatena Matarazzoa i Joea Keerija će vas i dalje zasmejavati, dok ćemo pratiti i neizostavne nesvakidašnje likove koje tumače Finn Wolfhard, Noah Schnapp, Charlie Heaton, ekipi kojoj se po prvi put priključio i glumac Eduardo Franco.

Šta možete da očekujete od nove sezone?

Iskreno, volela bih da mogu sve da podelim sa vama, ali red je da vam ne otkrijem nijedan spojler. Iako je Stranger Things, naravno, fikcija, nova sezona je inspirisana događajima iz stvarnosti. U periodu kada je društvena igra Dungeons and Dragons bila najpopularnija, dešavale su se čudnovate stvari. Igra je zaposela mlade umove baš kao što se to u savremenoj dobi desilo sa video-igricom Slender Man.

U SAD je osamdesetih godina vladala panika jer su smatrali da D&D kroz likove iz igre satanizuje decu. Napisana je i knjiga o tome koliko je satanistički kult ove igre uzeo maha. Knjiga, pod nazivom Michele Remembers, istinita je priča o devojci koju je seksualno zlostavljala grupa muškaraca koja je bila deo kulta.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Stranger Things Netflix (@strangerthingstv)

Druga priča koja je najviše inspirisala braću Duffer je priča koja je bila ispričana u knjizi The Amityville Horror: A True Story. Kuća, u koju se seli jedna američka porodica u Long Ajlendu, bila je mesto zločina, samo godinu dana pre useljenja. Prvih meseci življenja u kući, porodica počinje da čuje glasove i dešavaju se razne paranormalne aktivnosti. Da li je ova priča istinita – predstavlj veliko pitanje, ali je sigurno inspirisala mnoge filmove koji su usledili, baš kao i novu sezonu serije Stranger Things.

Nakon što drugi deo četvrte sezone ugleda svetlost dana, gledaocima će pojedine stvari biti jasnije, dok će peta sezona biti poslednja i gledaoci će imati priliku da se pozdrave sa svetski voljenim likovima. Braća Duffer su svakako imala na umu da kompletnu priču uokvire u samo nekoliko sezona, upravo zato što seriju čine mladi likovi, odnosno mladi glumci, i sa njima žele da je završe.

Naslovna fotografija: instagram.com/strangerthingstv

Milica Antić

Comments