Iz godine u godinu, oktobar istrajava kao savršeni mesec za beg. Škole rade, aerodromi su (nadamo se) manje opterećeni, i sunčano je i suvo širom Evrope i mnogih delova sveta. Zbog obaveza i drugih faktora, veliki broj ljudi ne stigne da ode na odmor u toku letnjih meseci, pa se odlučuje za oktobar baš zato što je celokupna situacija tada “mirnija”. Ako planirate putovanje u oktobru, a još se niste odlučili gde, predstavljamo vam nekoliko destinacija koje vas mogu inspirisati. 

Kosta Brava, Španija

Prosečna oktobarska temperatura: 21°C

Na pomen njenog imena, mnogi prvo pomisle na luksuzne rizorte i plaže toliko preplavljene turistima da jedva možete da vidite pesak, ali – govorimo o mnogo mirnijoj, španskoj regiji Kosta Brava koju Katalonci ponosito čuvaju – sa tajnovitim pećinama i zlatnim obalama, kamenim srednjovekovnim gradovima u brdima i šarmantnim butik-hotelima. Posetite Begur i njegove vile koje odišu kubanskim stilom, blizu Aiguablava plaže koja podseća na živopisni karipski pejzaž. Potom se zaputite ka Perataladi i njenim drevnim ulicama stvorenim za filmski set, gde je svako jelo na meniju – izvrsno. Nedaleko odavde se nalazi i stari grad u Đironi, gde je sniman deo planetarno popularne HBO serije Game of Thrones. Zaboravite na Barselonu i Madrid i iskusite čari Kosta Brave. 

Sicilija, Italija

Prosečna oktobarska temperatura: 21°C

Formalno, ovo ostrvo predstavlja deo Italije, ali Sicilija odaje utisak kao da je zemlja za sebe. Njena jedinstvena geografska pozicija, smeštena u Sredozemnom moru između južne obale Italije i severa Afrike, rezultirala je zadivljujućim spojem kulture, arhitekture i gastronomije. Sjajna obala privlači turiste iz celog sveta, dok aktivni vulkani kreiraju savršenu pozadinsku scenografiju ostrvskih gradova. Posetite Palermo, Kataniju ili Noto, koji plene restoranima preukusnih lokalnih, viševekovnih poslastica punih nesvakidašnjim sastojcima koji se mogu naći samo u vulkanskoj zemlji.

Pročitajte i ovo: Vodič kroz Kvarnerski zaliv – promenadu izuzetne lepote kojom su šetali kraljevi

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Live Sicily (@livesicily)

Valeta, Malta

Prosečna oktobarska temperatura: 25°C

Između Sicilije i tunižanske obale, smeštena je Malta, blagoslovljena ustaljenom sunčanom klimom (čak i u decembru). Njen glavni grad, Valeta, predstavlja svojevrsnu čar i must-see destinaciju ako planirate da posetite ovu veličanstvenu ostrvsku državu. Šetajte kaldrmisanim ulicama i uživajte u razgledanju tvrđava boje meda, osunčanih trgova, crkvi sa originalnim Karavađovim delima, trendy hotela i vinskih barova. Obavezno izađite i van gradskih zidina, gde ćete pronaći peščane plaže, neobična ribarska sela i istinski plave lagune za izležavanje. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by VisitMalta (@visitmalta)

Havana, Kuba

Prosečna oktobarska temperatura: 23°C

Mnogi tvrde da je Havana najromantičniji grad na svetu – i to je samo početak u otkrivanju autentičnog kubanskog šarma. Na sve strane ćete zapaziti grandioznu, ali pomalo zapuštenu arhitekturu – što joj i daje dušu, vintage automobile i klubove pune salsa plesača. Tu su i zavodljive indie prodavnice pune mladih kreativaca, kao i gostinske kuće koje su sve popularnije među turistima. Iako vidno siromašni, Kubanci se ubrajaju među najsrećnije ljude na svetu, čija je svakodnevica ispunjena muzikom i plesom. 

Pročitajte i ovo: 8 popularnih destinacija koje bi trebalo da posetite u 2022. godini

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Havana Travel (@havana)

Samos, Grčka

Prosečna oktobarska temperatura: 23°C

Sanjivo grčko ostrvo Samos, koje nadgleda tursku obalu, već duže vreme je na radaru ljubitelja mora i plaže. Ovogodišnje otvaranje luksuznog adults-only hotela Casa Cook, inspirisanog tradicionalnim seoskim zdanjima Samosa, smestilo je ovo ostrvo među must-visit turističke destinacije. Posetite njegove planinske gradove, koji su raštrkani oko podnožja dva vrha – Ampelosa i Kerkisa, dok živahni glavni grad Vati predstavlja idealno mesto za večeru.     

Naslovna fotografija: instagram.com/havana

Dušan Veselinović

Comments