Tribina: “Pozorište i dreg” realizovana je u subotu, 4. maja u 19h u glavnom holu UK Stari grad (Parobrod). Tribina se dogodila u okviru programa DRAMA QUEEN na 14. FIST-u, međunarodnom pozorišnom festivalu studentkinja i studenata Fakulteta dramskih umetnosti.

O povezanosti drega i pozorišta, njihovim razlikama, percepciji od strane publike i javnosti, tretmanu identiteta i roda i drugim temama diskutovali su Irena Ristić, profesorka, psihološkinja i rediteljka, Ivan Medenica, profesor, teatrolog i pozorišni kritičar i Andrej Ostroški / Dekadenca, dreg performer. Moderator tribine bio je Ognjen Obradović, asistent na Fakultetu dramskih umetnosti.

Pozorište i dreg 1 e1557130523877 Održana tribina o pozorištu i dregu u okviru programa DRAMA QUEEN FIST A 14!

Govornici su, kako iz svojih perspektiva, tako i iz svojih teorijskih i praktičnih iskustava razgovarali o zajedničkim komponentama drega i pozorišta, kao što su izvođačke umetnosti, podražavanje, zamena identiteta i performans.

DRAMA QUEEN se bavi temom drega kao pozorišne umetnosti. Kako je krovna tema 14. izdanja festivala FIST samospoznaja, odnosno pronalaženje, preispitivanje i redefinisanje sopstvenog identiteta, a dreg upravo kroz jednu parateatarsku formu hipertrofira i ukazuje na rodne stereotipe, ujedno vršeći inverziju rodnih uloga. Program se sastoji od više programskih celina (tribine, predavanja, radionice, performans i izložba), sa fokusom na radionice tokom kojih će polaznici u saradnji sa svojim mentorima, poznatim beogradskim dreg kraljicama, izgraditi svoje dreg identitete na osnovu motiva iz istorije pozorišta i drame, koje će prezentovati na završnom performansu i izložbi.

Pozorište i dreg 2 e1557130615782 Održana tribina o pozorištu i dregu u okviru programa DRAMA QUEEN FIST A 14!

Pozorište i dreg 3 e1557130861125 Održana tribina o pozorištu i dregu u okviru programa DRAMA QUEEN FIST A 14!

Pozorište i dreg 4 e1557130890510 Održana tribina o pozorištu i dregu u okviru programa DRAMA QUEEN FIST A 14!

Comments