Da li ste ikada otišli na spavanje sa savršenim loknama, samo da biste se probudili sa potpunim haosom? Održavanje kovrdžave kose je izazovno, naročito nakon spavanja ili tuširanja. Osobe sa kovrdžavom kosom često u krevet ležu s bujnim, definisanim kovrdžama samo da bi se probudili sa izravnanim, spljoštenim pramenovima.

Verovatno se i sami pitate kako mirna noć odmora uspeva da u potpunosti poništi sav vaš trud oko stilizacije iz prethodnog dana. Srećom, postoje načini da ublažite efekte spavanja na vašim kovrdžama uz odgovarajuću negu i održavanje kovrdžave kose.

Održavanje kovrdžave kose – kako da vam kovrdže ostanu savršene tokom noći

Noćna rutina za kosu

Bez obzira na koji način odlučite da održavate svoje kovrdže tokom noći, trebalo bi da planirate i odvojite dovoljno vremena za svoju noćnu rutinu za kosu, kako bi ostala zdrava i sjajna. Prvo, obezbedite sebi vreme za odgovarajuću rutinu: morate da budete sigurni da ste iz kose uklonili sve šnale, čvrste trake, ukosnice ili kopče.

Pineapple punđa

Isprobajte takozvanu pineapple punđu ili rep – odlični su za spavanje sa dugom kovrdžavom kosom i sačuvaće vašu loknastu formu. Ova frizura je dobila naziv po voću jer, kada se pravilno izvede, vaša glava treba da izgleda kao osnova ananasa, a kosa kao zelena stabljika koja izbija na vrhu. Uporedite spavanje sa ovim stilom sa kosom vezanom u takozvani scrunchie i uvidite razliku u očuvanju volumena kovrdža tokom noći.

Pineapple tehnika je korisna i za dužu kosu, uz okretanje sve kose nadole, a zatim obmotavanje svile ili satenske gumice oko strana i pozadi – kovrdže se razvijaju i ostaju nepromenjene tokom spavanja.

Najlakši način za postizanje ove tehnike je da okrenete kosu naopako i skupite je u visoki rep. Upotrebite gumicu da je vežete, a zatim je obmotajte šalom ili kapom. Rep treba da bude vrlo labav – želite da gumicu obmotate samo jednom, ne da ga dvostruko zategnete. Možete da zavežete šal na način koji vam je najudobniji, ali osnovna ideja je da pokriva dobar deo obe strane i zadnjeg dela glave.

Spavajte sa bonnet kapom

Bonnet kape su savršene za očuvanje vaših kovrdža tokom noći ako vam kosa nije dovoljno duga za pineapple stil. Najbolje je da spavate sa svilenom ili satenskom kapom, a bonnet je takođe odličan za osobe sa dugom kosom koje smatraju da je pineapple tehnika neprijatna. Samo se pobrinite da nabavite kapu sa dugim i širokim delom pozadi kako biste mogli da skupite kosu u nju bez previše gužvanja vaših kovrdža.

Koristite svilenu ili satensku jastučnicu

Svilena ili satenska jastučnica je idealno rešenje za kratke i srednje dugačke kovrdže. To je bezbrižan način da spavate i zadržite glatkoću svojih lokni, a takođe je idealno rešenje za one koji su skloni noćnom znojenju.

Koristite svilu ili saten jer su ovi materijali posebno važni za one koji se često prevrću dok spavaju: pamučne jastučnice stvaraju trenje na kovrdžama, dovodeći do neželjenog naelektrisanja i bržeg pucanja vrhova, zbog čega su svila i saten bolji izbor. Saten je obično znatno jeftiniji od svile, koja može da bude prilično skupa.

Spavajte sa pletenicama

Ako vam je kosa dovoljno duga, nošenje “zaštitnog stila” tokom noći može da očuva vaše kovrdže svežim. Za kosu drugog ili trećeg dana, srednje dugačkih do dužih kovrdža, spavanje sa labavim pletenicama može da pomogne u definisanju kovrdža i produži vam dane između pranja. Izaberite stil koji odgovara vašem prirodnom obrascu kovrdža i izbegavajte preterano zatezanje pletenica jer to može da oslabi vaš prirodan oblik kovrdža, pa biste mogli da se probudite sa manje kovrdža nakon što odvežete pletenice.

Nanesite ulje na vrhove

Obično razmišljate o dodavanju proizvoda u kosu kada je stilizujete ili perete ujutru, ali to može da bude korisno i u vašoj noćnoj rutini. Nanošenje laganih ulja na vrhove kose nakon što ste je pustili da slobodno pada i uklonili šnale, može da ima hranljivo i blagotvorno dejstvo za vaše vrhove.

Pročitajte i ovo: Frizure za jesen 2023. godine: Ove stilove ćemo viđati svuda

Naslovna fotografija: pinterest.com/charme-se.com

Milica Nešić

Comments