Kožne pantalone su must-have u svakom garderoberu, pa bez obzira na to da li ste pristalica nošenja prirodne kože ili pak birate veštačku, podjednako je važno održavati i jedne i druge. Iz tog razloga sa vama želimo da podelimo nekoliko jednostavnih saveta koji će vam pomoći da održavate kožne pantalone.

Kako se pravilno održavaju kožne pantalone

Kao što smo već naveli, pravilno održavanje kožnih pantalona nema veze s tim da li je materijal od prave ili veštačke kože, jer se održava na isti način. Prvo i osnovno pravilo u samom održavanju pantalona ovog tipa jeste da ih uvek u garderoberu držite na polici i to izvrnute, pored toga, važno je da znate da se one ne peru nakon svakog nošenja.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Madina Mariposa (@madina_mariposa)

Kako se peru kožne pantalone?

Ako se dogodi da na njima imate mrlje, potrebno je da ih tretirate pre pranja. Opšte pravilo je da što pre očistite mrlju, ali ako ste ipak sačekali da se ona osuši, proces će biti malo teži. Postoje ulja koja su napravljena upravo za fleke ovog tipa, odnosno za materijal ovog tipa, a sve što je potrebno jeste da natrljate ulje na fleku i sačekate nekoliko minuta. Ulje je prilagođeno flekama od hrane, šminke, vina, dok ostale fleke perete tako što ulje pomešate sa malo sode bikarbone i potom istrljate fleku.

Ipak, posebno se izdvajaju masne mrlje

Masne mrlje je nemoguće očistiti uljem i sobom bikarbonom, ali i drugim proizvodima i čini se kao da te fleke na pantalonama nikako ne mogu da nestanu. Ipak, kukuruzni skrob će brzo i efikasno otkloniti fleke i to tako što ćete ga mekanom četkom utrljati tačno na fleku, a nakon nekoliko minuta taj deo prebrišite vlažnom krpom.

Pročitajte i ovo: Srebrne pantalone kao ključni modni dodatak za proleće 2023.

Konačno, kako se peru kožne pantalone?

Nakon što ste očistili sve mrlje, potrebno je da operete pantalone, a ako niste sigurni da li su one komad garderobe koji se pere u mašini, odgovor je jednostavan – jesu. Na samoj etiketi nalazi se oznaka na koliko stepeni se peru, odnosno, koji program na mašini je potrebno da uključite. Kako biste maksimalno zaštitili pantalone, opet ih pre pranja izvrnite i tako perite. Neka temperatura bude niža, a za ostale informacije pročitajte etiketu jer su kožne pantalone izdržljive na različite načine.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Mine (@mine_mln)

Kako se kožne pantalone suše?

One nisu napravljene od materijala koji bi mogao da se suši u mašini, dakle, sušite ih napolju i to van direktnog kontakta sa suncem ili u zatvorenom prostoru – ako imate sušilicu za veš.

Suvo pranje pantalona između pranja

Ovo nije komad koji je potrebno da perete svakodnevno, zato je dovoljno da pantalone između dva ili tri nošenja očistite balzamom za kožu ili mekanom krpom i vodom, osim toga, uvek možete da koristite i vlažne maramice.

Pročitajte i ovo: Kožne pantalone su must-have u svakom garderoberu, a evo kako da ih stilizujete

Naslovna fotografija: instagram.com/madina_mariposa

Dragana Stojanović 

Comments