Naše misli o tome ko smo, šta možemo da postignemo, kako se ponašamo i komuniciramo sa drugima, ko treba da budemo i šta zaslužujemo, oblikuju naše živote. Kada nas idetintitet, osećaj samopoštovanja i sopstvene vrednosti i kompetencije podržavaju u težnji ka onome što želimo, sve je u redu. Ali kada smo puni straha, beznađa i sumnje u sebe, onda nas naša ograničavajuća uverenja podrivaju na svakom koraku.

Da bismo radili na oslobađanju, važno je da razumemo odakle dolaze naše negativne misli i ograničavajuća uverenja – da identifikujemo njihovo poreklo i izvore, kako bismo mogli da se posvetimo transformisanju svog načina razmišljaja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Oblikovana ponašanja i ograničavajuća uverenja

Odrastamo u porodicama u kojima od ranog detinjstva upijamo modelovana ponašanja naših roditelja, braće, sestara, staratelja. Gledamo, slušamo, komuniciramo i sve upijamo. Odatle potiču naša osnovna uverenja i šabloni, to su iskustva iz ranog detinjstva, pre desete godine. Osnovna ograničavajuća uverenja, koja četo nisu tačna i istinita, su duboko usađene misli o sebi koje preuzimamo tokom ove faze razvoja.

Ako smo, na primer, odrasli u porodici punoj sukoba i nasilja (verbalnog, emocionalnog, fizičkog), ili smo odgajani sa verovanjima o načinu na koji svet funkcioniše, ili na koji bi žene i muškarci trebalo da se ponašaju, a koja nisu u skladu sa onim što danas jesmo, često se usvojim odnosima i izborima borimo sa strahovima i predrasudama. Kada smo uvereni da nismo dovoljno pametni, dostojni ljubavi ili sposobni da postignemo ono što želimo u životu, ta ograničavajuća uverenja dovode do toga da pravimo kompromise sa sobom i zadovoljavamo se manjim od onoga što možemo. Zato je važno da imamo saosećanja prema sebi i onome što smo iskusili i da preduzmemo korake da razumemo sebe i pozabavimo se mislima koje nas sputavaju.

Pročitajte i ovo: Načini na koje možete da izađete na kraj sa negativnim mislima

Šeme, mape, obrasci

Od ranog detinjstva, svaki put kada smo izloženi novom okruženju, naučimo nešto novo ili preuzmemo novi zadatak ili iskustvo, kreiramo njegovu šemu. Obrazac uključuje dve stvari – čin organizovanja ogromne količine informacija i mape koje stvaramo da bismo shvatili svet i kretali se kroz njega. Mi stalno organizujemo, skladištimo informacije i radimo na osnovu šema, obrazaca i mapa koje kreiramo u svom umu i one nam služe – na taj način se orijentišemo, obrađujemo informacije i postupamo. Ali, kako nam obrasci pomažu da se brže prilagodimo novom okruženju i da se krećemo kroz njega sa relativnom lakoćom, tako nas mogu i sputavati. Kada doživimo traume i negativna iskustva, ona bacaju senku na svaki aspekt našeg života i izvor su ranih negativnih obrazaca koji se tiču besa, asertivnosti, predrasuda, perfekcionizma, tolerancije nasilja. Imamo iskrivljenu sliku o tome kako funkcioniše svet i kako se komunicira i kako se ponaša u odnosima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Araqs (@parisianamour)

Negativna iskustva i odbrambena ponašanja

Život je niz iskustava koja označavamo kao pozitivna ili negativna. Kao rezultat negativnog ili neprijatnog iskustva, možemo završiti sa emocionalnim krhotinama, koje utiču na naše mape sveta i dovode do preduzimanja mera predostrožnosti (mehanizmi odbrane) koje uključuju nepotrebne i samoograničavajuće korake zasnovane na nastojanju da sprečimo ponavljanje neprijatnih situacija ili interakcija.

Tako se prepuštamo strahovima da nećemo moći da se nosimo sa onim što dolazi, verujući da je svet nesigurno mesto. A kada svet percipiramo kao nebezbedan i opasan, počinjemo da sumnjamo u sebe i u druge i da razvijamo najgore moguće scenarije i katastrofalne ishode.

Kako prevazići ograničavajuća uverenja

Moramo da postanemo svesni toga odakle potiču naše sumnje, strahovi, beznađe, naša ograničavajuća uverenja o tome kako svet funkcioniše i kako ljudi treba da se ophode jedni prema drugima. Te misli upravljaju našim unutrašnjim dijalogom i stvaraju narativ koji stalno ponavljamo, podržavajući obrasce ponašanja koji nas sputavaju i zarobljavaju.

Kada shvatimo odakle negativne misli dolaze, možemo početi da ih preispitujemo, izazivamo i zamenjujemo tačnijim i zdravijim načinima razmišljanja koji su u skladu sa onim ko smo i šta želimo da postignemo u svetu. Tada možemo da se krećemo napred i živimo autentičnim životom, kao najbolja verzija sebe.

Pročitajte i ovo: Zašto treba da upoznate i prihvatite svoju mračnu stranu

Naslovna fotografija: instagram.com/parisianamour

Brankica Milošević

Comments