#BFFOREO FOTO-KONKURS: Budi zvezda modnog editorijala sa svojom najboljom drugaricom i osvojite LUNA play plus!

Ako si čula za “hygge”, obožavaćeš “fika” koncept: Skandinavski način pravljenja pauze za kafu

Ovaj puder možeš nabaviti u svakoj drogeriji – a koriste ga i poznate dame! Pronađi svoju nijansu!

We love: Čuveni Crushed Lip Color ruževi brenda Bobbi Brown stižu i kod nas!

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Testirali smo omiljene beauty proizvode Sare Jo! Ovo su naši utisci (VIDEO)

Kućna metoda uklanjanja neželjenih dlačica koju još nisi isprobala – a koja zaista radi!

Da li si spremna za leto? Ovakav način ishrane pomaže da ubrzaš svoj metabolizam do maksimuma!

Beauty trendovi 2018: Copy paste ili ostati svoja?

Omiljeni jutarnji ritual: Zašto svi toliko volimo kafu?

Omiljeni jutarnji ritual: Zašto svi toliko volimo kafu?

1/2

Naši jutarnji rituali se ne mogu zamisliti bez šoljice kafe. Kafa deluje trenutno i za 15 do 30 minuta dovodi organizam u stanje ne samo budnosti već i potpune spremnosti za mentalne i fizičke napore. I to radi u svako doba dana kad je unesemo, ne samo ujutro! Dnevno se preporučuje unos 400 mg kofeina, što bi bilo 4 do 5 šoljica kafe dnevno, dok je preporuka da trudnice konzumiraju pola od ove količine, odnosno 200 mg. Naravno, ovo sve važi pod uslovom da je kafa jedini izvor kofeina. Pijenje kafe je „dobra“ navika. Kafa je pored kofeina, sjajan izvor antioksidanata, višestruko bolji od čaja.

kafa 2 Omiljeni jutarnji ritual: Zašto svi toliko volimo kafu?
Naravno da je najbolje da se ujutro istovremeno obezbedi i gorivo za ovako povećane radne sposobnosti da organizam ne radi na prazno! I više puta ponavljana preporuka svih eksperata za ishranu – ne započinjite dan bez doručka bila to kafa ili ne. Kafa stimuliše i rad želuca ali i pražnjenje creva, kod nekih ljudi, ali dugoročno ne dovodi do loših promena ni na želucu niti na jednjaku! Reakcija na jutarnju kafu je najčešće posledica  već postojećih promena u želucu, i koristan rani signal za posetu lekaru. Da skratimo dugačku priču, kafa ne umanjuje pozitivne efekte hrane koja sa svoje strane daje potreban stimulans za uspostavljanje dobrog dnevnog ritma rada celog organizma.

Inače, kofein koji je stimulativna supstanca deluje preko centara u prefrontalnom režnju mozga, gde je i „komandni“ centar celog organizma. Tako on uspeva da istovremeno obezbedi budnost, bolju motoriku, bolji energetski metabolizam, koncentarciju, ukupnu radnu sposobnot. Pacijenti koji su na dijeti zbog gojaznosti često me pitaju da li „smeju da piju kafu“. Ne samo da smeju, već je i preporučljivo, jer kafa podstiče energetski metabolizam. U toj situaciji naravno bez šećera. I generalno, ljudi koji su navikli da piju kafu, neka se opuste i uživaju. Kafa u uobičajenim količinama ne dovodi ni do kakvih loših posledica po zdravlje – to je ono što je medicina za sada sigurna.

Editors choice