Opadanje trepavica je sasvim normalna stvar – one opadaju, pa rastu nove. Ali, ako primećujete da se vaše trepavice ne obnavljaju, to može biti simptom nečega ozbiljnijeg. Postoje različiti razlozi zašto trepavice opadaju, možda koristite pogrešne proizvode zato što ste pod ogromnom količinom stresa, ili zato što niste nežno skinuli veštačke trepavice. Pored toga, možda su u pitanju i zdravstveni razlozi.

Pre nego što sami sebe dijagnostikujete nekom bolešću, uzmite u obzir da je opadanje trepavica prirodan proces i da se one obnavljaju na svakih šest do deset nedelja. Ovo su mogući razlozi zašto vam opadaju trepavice. Tako da nema razloga za uzbunu ako svakog dana izgubite do pet trepavica.

Ovo su razlozi zašto vam opadaju trepavice:

Prejako trljate dok skidate šminku

Morate obavezno skidati šminku pre spavanja i nikako ne smete da odete na spavanje sa maskarom na trepavicama. Šminka će zapušiti pore, uzrokovati bubuljice i druge probleme sa kožom. Kada skidate maskaru morate biti nežni, pre svega zato što je na kapcima prilično osetljiva koža.

Takođe, ako prejako trljate tupferom, postoji dobra mogućnost da ćete maskarom skinuti i one trepavice koje inače ne bi opale. Matematika je jasna, ako svakog dana stavljate maskaru i prejako je skidate, očigledno je da ćete nakon izvesnog vremena primetiti da vam opadaju trepavice.

Pročitajte i ovo: Šta je to sinhronizacija ciklusa i da li rešava „teror“ hormona?

Bakterijska infekcija

Postoji razlog zašto na šminki uvek ima rok do kada može da se koristi. Obično je to između 6 i 12 meseci. Takođe, postoji razlog zašto šminku ne treba da delite sa drugima. Ona je u dodiru sa vašom kožom i u njoj se skupljaju bakterije. Idealno bi bilo da maskaru menjate na svaka tri meseca, ali je u svakom slučaju bitno da ne prekoračite rok koji je napisan na pakovanju. Ako to učinite, povećava se mogućnost da ćete dobiti bakterijsku infekciju nanošenjem maskare, što uzrokuje opadanje trepavica.

Alergijska reakcija

Ako primećujete da su vam se trepavice proredileproverite koji su sastojci kozmetike i šminke koju koristite. Moguće je da ste alergični na jedan od sastojaka. To ne mora biti samo nešto što nanosite na lice, već i ulje za skidanje šminke. Čak i ako ne dolazi u kontakt sa očima, skidač laka za nokte može da uzrokuje dermatitis na kapcima, čiji je jedan od simptoma opadanje trepavica.

Veštačke trepavice

Veštačkim trepavicama ćete istaći svoje svoje oči, ali uz njih dolaze i rizici. Kao prvo, možete imati alergijsku reakciju na lepak, zato ga testirajte na unutrašnjoj strani lakta pre nego što ga nanesete direktno na trepavice.

Pročitajte i ovo: Ovo su iznenađujući simptomi koji govore da vam nedostaje san

Takođe, lepak se može zalepiti za vaše prirodne trepavice, pa kada budete skidali veštačke, možete ih slučajno počupati. Morate biti izrazito nežni i pažljivi, kao i da pre skidanja trepavica nanesete razređivač lepka kako biste izbegli ovakve nezgode.

Trihotilomanija

Trihotilomanija je stanje gde ljudi nesvesno čupaju svoju kosu, dlake sa bilo kog dela tela, pa tako i sa trepavica. Obratite pažnju na svoje ponašanje, možda primećujete da su vam se trepavice proredile, a niste shvatali da ste vi ti koji ih nesvesno čupate. To obično radimo u stresnim situacijama ili kad se duboko koncentrišemo. Ovo stanje se leči uz psihoterapiju, zato što je trihotilomanija način tela da se nosi sa stresom i anksioznošću.

Poremećaji tiroidne žlezde

Tiroidna, odnosno, štitna žlezda, kontroliše hormone u našem telu. Postoji ubrzani i usporeni rad železde. Hormoni mogu kontrolisati opadanje i preterani rast dlaka na pojedinim regijama tela. Osim toga, poremećaji tiroidne žlezde imaju razne druge simptome kao što je brzo dobijanje ili gubljenje kilograma, promene raspoloženja, anksiozost, neredovan menstrualni ciklus, opadanje kose, gruba koža. Ako primećujete neki od ovih simptoma, obratite se svom endokrinologu i uradite preporučene analize.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Jovana Petković

Comments