Neprijatelj broj jedan današnjeg čovečanstva je stres, upravo on je taj koji dovodi do mnogih zdravstvenih problema. Nije tako lako uticati na to da promenite način na koji reagujete ili posmatrate stvari u životu. Svakako da je lako reći kako se ne treba previše uzrujavati i stresirati svoj organizam, ali malo je teže to izvesti.

Mi vam predstavljamo deset tehnika koje su zaista izuzetno lake, zapravo neke od njih i činite u toku dana, ali uopšte niste svesni da pomažu u borbi protiv stresa. Evo kako da to činite na pravi način. Izaberite nekoliko tehnika i opustite se konačno!

Praktikujte javno (i privatno) pokazivanje emocija

Posegnite za njim i poljubite ga! U istraživanju u kome je učestvovalo 2,000 ljudi, rezultati su pokazali da oni koji se tu i tamo spontano poljube ili generalno češće razmenjuju poljupce, do osam puta manje imaju šanse da obole od horničnog stresa ili depresije.

Probajte aromaterapiju

Pod stresom ste? Zaustavite se i pomirišite aromatično ulje ruže. Na ovaj način delovaćete na celo telo, popravljajući raspoloženje i snižavajući nivo stresa. Razlog za to je taj što je ovaj miris u interakciji sa limbičkim sistemom i hipotalamusom, podržavajući oslobađanje serotina, koji se bori protiv stresa.

Nabavite kućnog ljubimca

Kućni ljubimci su više od sjajnog društva, druženje sa njima je takođe i jedan od načina da smanjite nivo stresa u ogranizmu. Istraživanja su otkrila da kada mazite svog kućnog ljubimca, dolazi do proizvodnje oksitocina, hormona sreće.

photos.demandstudios.com getty article 94 49 183590034 Opustite se: Deset lakih antistres metoda

Vodeći dnevnik saznaćete istinu

Da li ste ikada čuli za skraćenicu GLJUU (Gladan, Ljut, Usamljen, Umoran)? Ova skraćenica se koristi ne bi li se ilustrovalo stanje organizma u koje je moguće dovesti se ukoliko ste duži vremenski period izloženi stresu. Vodeći dnevnik o svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima i tome kako se osećate u datom momentu, otkrićete mnogo više no što mislite.

Odspavajte

Prevište ste zauzeti da biste odspavali i odmorili se na kratko? Vreme je da promenite mišljenje. Istraživanja pokazuju da čak i dremka od desetak minuta može učiniti čuda za vaš organizam.

Pijte zeleni mača čaj

Šoljica ovog čaja je upravo ono šo vam je doktor prepisao: smanjite nepotreban stres. Možda niste uspeli snagom volje to da uradite, ali zato možete popiti šolju čaja i rešiti problem! Ovaj čaj će vas opustiti, a pun je i antioksidanasa.

Odložite svoj smart telefon

Igranje igrica, pisanje poruka, poslovni dogovori, sve se to odigrava na vašem telefonu kog ne ispuštate iz ruke, a svaki od ovih segmenata može doprineti stresu. Da, čak i igranje igrica. To vas neće zaista opustiti. Umesto telefona, uzmite knjigu i otplovite u neki drugi svet.

Započnite dan bogatim doručkom

Bogata ovsena kaša sa grožđicama i semenkama suncokreta, sadrži kompleksne ugljene hidrate koji oslobađaju serotonin, a upravo je to ono što vam treba na početku dana.

Zauzmite joga pozu

Koliko puta ste već čuli da je praktikovanje joge jedan od najboljih načina da svoje telo, ali i organizam održite u formi, ne samo to. Poboljšaćete i stanje svog duha!

photos.demandstudios.com getty article 211 168 121202689 Opustite se: Deset lakih antistres metoda

Slušajte muziku

I ovaj savet mora da ste čuli do sada, ali nije vam pomogao previše. Evo i zašto, od presudne je važnosti izbor muzike! Zaboravite na brze i tehno ritmove, slušajte ljubavne i tužne pesme. One zapravo mogu da vam pomognu, tako kaže jedno od poslednjih istraživanja sprovedeno u Japanu.

Maja Bunčić 

Comments