Da li ste nekada obradovali svoju rodbinu ili prijatelje nekom origami formom? Da li znate da svaka figura u obliku ždrala ima značenje dobre sreće, dok žaba predstavlja plodnost? Postoji legenda, dobro poznata među Japancima da će onom ko napravi hiljadu ždralova Bog ispuniti želju. A propo ove legende nastala je tragična priča o devojčici Sasaki Sadako (佐々木 禎子, Sasaki Sadako) koja je zbog posledica radijacije atomske bombe bačene na Hirošimu preminula od leukemije. Ova dvanaestogodišnjakinja je vođena plemenitom misli o legendi nazvanoj “Hiljadu ždralova” uspela da napravi samo 644 primerka.

Origami veština  koja počiva na pozitivnom, kolektivnom razmišljanju, ideja koja velikim spektrom boja i različitom strukturom materijala sumornom životu daje neku novu notu, inspirisala je i decu Japana da u znak sećanja na Sasaki svake godine naprave po hiljadu ždralova. Umetnost  koja kao surogat društva predstavlja beg od učmalosti u velikoj meri poprima oblike avangarde i kosmopolitizma.

SLIKA 14 Origami: Umetnost savijanja papira

Hiljadu ždralova u znak sećanja na Sasaki Sadako

Origami je danas rasprostranjen širom cele planete, svi vole da savijaju geometrijski isečen papir. Iako usavršena u Japanu sama veština nastala je mnogo ranije i to u Kini, u 2. veku n. e. Kako je papir na samom početku njegovog nastanka bio toliko skup, privilegiju da savijaju ovaj materijal i prave zanimljive figure i oblike imali su samo viši slojevi društva. Koliko su ove figure poštovane u japanskoj kulturi i tradiciji govori i to da su ove forme nosili samuraji, a da su origami-leptirići simbolično predstavljali mladence. Nastala kombinacijom dve reči: ori, što znači saviti i kami, što implicira papir, origami umetnost je u Evropi doživela ekspanziju 1150. godine, tako da se pored japanske škole otvara i jedna u Španiji pod nazivom Papirofleksija.

SLIKA 23 Origami: Umetnost savijanja papira

Dosta složeniji od običnih origami figurica – 3D origami

Tvorcem origami umetnosti smatra se Akira Jošizava (吉澤 章, Yoshizawa Akira) koji je 1983. godine od japanskog cara Hirohitoa (裕仁, Hirohito), dobio orden Izlazećeg Sunca, najprestižniju nagradu koja se dodeljuje građanima ove zemlje. Jošizava je  napravio preko pedeset hiljada origami modela čije je procese izrade opisao u mnogim svojim knjigama.

SLIKA 33 Origami: Umetnost savijanja papira

Origami - Akirova velika ljubav

Pored svojih umetničkih karakteristika, veština savijanja papira ima i drugu pozitivnu stranu. Izrada origami oblika se u pojedinim zemljama koristi kao radna terapija. Razne boje papira deluju pozitivno na ljudska čula, izradom origamija otklanja se stres, a i postiže odlična koncentracija. U školama u Japanu se tehnika savijanja papira prezentuje kao način upoznavanja školaraca sa geometrijskim telima, a u pojedinim zdravstvenim ustanovama origami se prepisuju kao terapija kod osoba obolelih od distrofije mišića i kod lica koja imaju razna reumatska oboljenja ruku. Kao dar, origami poseduju ljubav koju ovim parčetom papira poklanjamo nekom. Veoma je važno ostvariti slobodnu misao, jer jedino tako čovek može biti potpuno slobodan. Saosećati ljubav i bol prema svima origami su dokazali da ipak dobro može pobediti zlo. Jedan ždral je dovoljan da se pokaže plemenitost duha, ali hiljadu je potrebno da se ostvari sreća…


Marko Stamenković je niški meraklija u stalnoj borbi sa životnim vetrenjačama. Nesuđeni srpski oficir. Buntovnik sopstvenih misli koji živi u stalnom intrapersonalnom svetu. Ponekad lenj, ali poštuje rad i kantovski voli. U potrazi za bogatstvom reči pronašao novinara u sebi. Životni moto: Što te ne slomi, to te ojača…

Comments