Oslobađanje od ljutnje i ogorčenja je svakome potrebno i korisno – čak i ako ste osoba koja se vrlo retko ljuti, a još ređe ispada iz takta i ispoljava bes, sigurno poznajete ljutnju. Možda je se plašite, jer znate da biste u ljutnji mogli da kažete i uradite stvari kojih biste se posle stideli, ili ih ne biste sebi oprostili i radije potiskujete bes, nego da budete grubi i impulsivni. Ili ne uspevate da obuzdate svoj temperament i žaljenje posle ispoljavanja ljutnje vam je dobro poznato osećanje – kad se ohladite, voleli biste da niste rekli ili uradili to što jeste.

Priroda ljutnje i ogorčenja

Prirodno je osećati ljutnju, bes i ogorčenost u raznim situacijama. Zbog nesporazuma, uvredljivih komentara, trauma iz detinjstva, nepravde koju ste uočili, nečega što ne prihvatate i oštro osuđujete… Dugo potiskivana ljutnja stvara ogorčenje, koje truje vaše srce, umanjuje vam životnu radost i podriva sve vaše odnose, postajući toksičan deo vas.

Da li je vaša ljutnja ikada bila konstruktivna? Ako jeste, ako umete da transformišete bes u pokretačku energiju i da iz vaših ovako pokrenutih postupaka proizilazi nešto konstruktivno i pozitivno, imate razloga da budete ponosni na sebe. Pronašli ste način za oslobađanje ljutnje koji za vas radi – možda vas je neko tome podučio, a možda ste to sami otkrili, kao sopstveni način da se nosite sa besom. Ako umete to da radite i sa drugim negativnim osećanjima – da ih transformišete i preusmeravate u pozitivnom pravcu – pričajte sa ljudima oko sebe o tome, objasnite im svoj način, poučite ih. To su vredna saznanja, koja mogu biti podsticajna i inspirativna.

Ali to nije jedini način da kanališete naboj i ako se borite za oslobađanje od ljutnje, možete pokušati da primenite psihološke tehnike, koje predlažu stručnjaci – nešto bi moglo da „proradi“ za vas.

Psihološke tehnike za oslobađanje od ljutnje

KBT za oslobađanje od ljutnje

Kognitivno bihejvioralna terapija pomaže da identifikujete i izazovete negativne misaone obrasce koji podstiču ljutnju i ogorčenost. Podstiče preispitivanje validnosti svojih ogorčenih misli i zamenu uravnoteženijim i konstruktivnijim načinom razmišljanja. Na primer, ako ste već godinama ljuti zbog izdaje prijatelja u prošlosti i ogorčenje se već nataložilo u vama, KBT strategije vas vode da preformulišete svoje misli i fokusirate se na opraštanje i lekcije koje ste naučili iz ovog iskustva.

Svesnost i meditacija

Prakse svesnosti vas uče da posmatrate svoje misli i osećanja bez osuđivanja, što može biti veoma korisno kada se jave bilo koja negativna osećanja, uključujući ljutnju i ogorčenost. Možete priznati svoja osećanja i dozvoliti sebi da imate te emocije i na taj način se psihološki odvojiti od njih, tako da ne upravljaju vašim postupcima.

Meditacija, naročito prakse koje se fokusiraju na saosećanje i ljubav, mogu vam pomoći da kultivišete stanje unutrašnjeg mira i odvojenosti od prošlih povreda, što postepeno umanjuje moć ljutnje koja se nakupila u vama.

389A6515 Psihološke tehnike za oslobađanje od ljutnje – kako da otpustite bes

Rolka: P….S….Fashion, Jakna: N fashion, Farmerke: Massimo Dutti (privatno vlasništvo), Torba: Mona, Patike: Deichmann

Pročitajte i ovo: Kako da razumete svoja pomešana osećanja i učite iz njih

Ekspresivno pisanje i oslobađanje od ljutnje

Pisanje pruža siguran izlaz za izražavanje osećanja, razmišljanje i oslobađanje od ljutnje. Navođenje detalja o onome što je izazvalo ljutnju i dovelo do ogorčenosti i opisivanje kako je to uticalo na vas, može biti katarzično. Takođe, može vam pomoći da proširite perspektivu na aktuelne situacije i da lakše procesuirate i oslobodite se neprijatnih osećanja.

Ova tehnika podstiče iskrenost prema sebi i introspekciju, donoseći dublje razumevanje i isceljenje. Ako se, međutim, radi o traumama iz prošlosti, preporučljivo je da se njihovom obradom bavite uz pomoć terapeuta.

Opraštanje i otpuštanje

Opraštanje je duhovna praksa poznata u svakom duhovnom učenju i religiji i predstavlja način za oslobađanje ljutnje i ogorčenja, koji ljudi vekovima poznaju i sprovode.

Razumevanje prirode oproštaja odnosi se na svest o tome da oproštaj nema veze sa drugom osobom, nego sa vama i da neopraštanjem ništa ne uskraćujete drugoj osobi, dok opraštanjem najviše dajete sebi. Neopraštanje drži blokiran naboj koji osećate i pretvara ga u toksičan sadržaj, koji truje i podriva sve aspekte vašeg života, možda neprimetno, ali istrajno. Svesno opraštanje donosi otpuštanje ove blokade – energija misli i emocija počinje slobodno da teče i zatrovano mesto u vama se čisti i isceljuje – bukvalno kao kad se podigne brana, i voda poteče, ispirajući sve na svom putu.

To ne znači da ćete zaboraviti povredu koju ste pretrpeli, ili da na neki način odobravate loše ili neprihvatljivo ponašanje – već znači da odlučujete da se ne identifikujete sa svojom ljutnjom, kao ni sa svojom povredom, da preuzimate odgovornost za svoje emocionalno isceljenje i mentalno zdravlje i birate lični rast. Opraštanje je najmoćniji alat duhovnog razvoja, koji ne zahteva nikakvu posebnu veštinu i uputstva. Vi zaslužujete oproštaj koji dajete – i treba da oprostite drugima, a naročito treba da oprostite sebi!

Razvijanje empatije

Što više empatije imate za sebe i za druge, bolje ćete razumeti motive, perspektivu i okolnosti koje dovode do određenih postupaka i biće vam lakše da kanališete teška osećanja. Razumevanje, kao i oproštaj, nije isto što i odobravanje, ali pomaže da nađete put ka emocionalnom oslobađanju i pomirenju.

Primena ovih tehnika može biti izazovna i to je proces, a ne popravka koju možete izvesti odjednom. To može uključivati mnogo bolnih uspomena i suočavanja sa neprijatnim emocijama, sa svojom mračnom stranom i sadržajima sa kojima radije ne biste imali posla. Međutim, oslobađanje od ljutnje donosi duhovno i emocionalno pročišćenje od toksičnih emocija i vodi ka zdravijim odnosima i ispunjenijem životu. Kada stalno praktikujete suočavanja, razumevanje i prihvatanje svojih osećanja, sve bolje shvatate koliko ne želite da gubite vreme i energiju zaglavljeni u ljutnji, ogorčenju i neopraštanju i sve vam lakše ide da otpuštate i opraštate.

Nije poenta u tome da izbrišete prošlost, već da nađete način da živite sa njom, bez emocionalnog balasta i bez žrtvovanja svoje sadašnje ili buduće sreće.

Pročitajte i ovo: Kad ste ljuti, frustrirani, nervozni: 4 načina da prevaziđete negativna osećanja

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Brankica Milošević

Comments