Saveti za produktivnost su u poslednje vreme postali izuzetno popularni, i ako ste u svetu preduzetništva ili jednostavno želite da bolje orgazinujete svoj život, mala je mogućnost da niste probali bar neki od saveta koje možemo videti na internetu ili pročitati u knjigama. Ono što nikada ne treba da zaboravimo jesu osnove produktivnosti, jer su to saveti i tehnike koje najviše menjaju život, a koje čine sitnice.

Predlažemo vam da isprobate pojedine od ovih metoda i u veoma kratkom periodu ćete primetiti kako menjaju vaš život.

Završite zadatak pre nego što počnete sa novim

Svi cene multitasking, ali se uz takav pristup samo stiče iluzija da odradimo više stvari za manje vremena. Istina je da se brže umorimo i ne stižemo da se fokusiramo na tu jednu stvar koju treba da odradimo, nego pokušavamo više istovremeno i samo se zbunimo.


Dakle, od ključne je važnosti da rešavate jedan po jedan zadatak. Kada kompletirate jednu stvar, tek onda pređite na sledeću sa liste, a između napravite malu pauzu. Na taj način ćete moći u potpunosti da se skoncentrišete na tu jednu stvar i samim tim ćete je odraditi bolje i brže.

Najpre odradite najteži zadatak

Moguće je da vam intuicija govori da treba prvo da odradite lakše zadatke i onda taj koji izbegavate da odradite za kraj. Kako se približava kraj radnog dana, bićete sve umorniji i taj zadatak će vam se činiti još težim i neprijatnim, pa postoji mogućnost da ćete ga odložiti za sledeći dan.

Jedan od saveta koji je najbitniji kada je u pitanju povećanje produktivnosti jeste da ono što nam je najteže, najkomplikovanije, najizazovnije uradimo odmah. Čim krenete sa poslom, najteži i najobimniji zadatak treba da vam bude prvi na listi. Kada završite sa njim, onda ćete moći da uživate u ostatku dana, sa lakšim zadacima i bez tog osećanja teskobe.

Nikada nemojte zanemarivati važnost kvalitetnog sna

Svako ima svoje navike što se tiče sna, ali u proseku nam je svima dovoljno oko 8 sati sna da bismo sutradan mogli normalno funkcionisati i biti naspavani. Kada imamo previše posla i drugih obaveza, san je ono što prvo žrtvujemo i vremenom se navikavamo na takav životni stil u kom nikada nismo naspavani.

Comments