Ako želite zdravu, sjajnu kožu, onda je neophodno da u svoju skin care rutinu uvrstite pilinge. Mehanički pilinzi često umeju da budu prejaki i invazivni, naročito ukoliko imate osetljivu kožu. Zato se preporučuje da koristite hemijske pilinge u vidu salicilne, azelaične, mandelične ili neke druge kiseline koja će izvršiti blagi piling i neće izazvati mikro povrede na vašem licu.

Kada budete ušli u svet nege kože, sigurno ćete čuti i za AHA i BHA kiseline. Vrlo je verovatno da će vam to zvučati prilično komplikovano, naročito ako vam hemija nikad nije bila omiljeni predmet. Koja je uopšte razlika između AHA i BHA kiselina? Koja je bolja i kako da odaberete proizvode za lice koji će vam pomoći da postignete rezultate koje želite?

Šta su AHA i BHA kiseline?

AHA je skraćenica od alfa hidroksi kiseline se obično predstavljaju kao voćne kiseline. Najpoznatija među njima je glikolna kiselina koja se u velikoj meri koristi u kozmetici. Najviše se preporučuje osobama koje imaju suvi i normalan tip kože. Ova vrsta kiselina je dobra za one koji imaju opekotine od sunca.

Služi kao piling, jer uklanja mrtve ćelije sa kože, a, takođe, stimuliše lučenje kolagena i tako obnavlja kožu lica. Zato se neretko može naći u proizvodima za anti-age negu. Umanjuje prve simptome starenja i sprečava nastanak bora.

BHA su beta hidroksi kiseline. One umiruju kožu i dovoljno su nežne i za najosetljivije tipove kože, čak i za kožu koja je sklona rozacei. Jedna od BHA kiselina koja se najčešće koristi u kozmetici jeste salicilna kiselina – najbolja je za kožu sa aknama i poznata je po tome da isušuje bubuljice i sužava pore.

Salicilna kiselina je odličan piling, ali nije preporučljivo da se upotrebljava više od dva puta nedeljno. Može se kombinovati sa drugom blažom kiselinom, kao što je mandelična. Pre nego što nanesete salicilnu kiselinu na lice, uradite dvadesetčetvoročasovni test. Stavite kiselinu na manji deo kože i posmatrajte kako će koža reagovati. Ukoliko ne dođe do iritacija, tek onda je možete sigurno nanositi.

Koju kiselinu treba da odaberete?

Odgovor na ovo pitanje zavisi od vašeg tipa kože i kakve rezultate želite da postignete. Ako imate cistične akne i potrebno vam je da kiselina prodre dublje u kožu, onda se preporučuje da koristite BHA kiseline, ili kombinaciju BHA i AHA.

Sa druge strane, ako imate problema sa suvom kožom, obavezno koristite AHA. Tu se isto može kombinovati AHA sa BHA, zavisi od vašeg tipa kože i da li će vam BHA smetati. No, ako vam je potrebno da uradite eksfolijaciju samo na površini kože, onda je AHA najbolje rešenje.

Za koju god kiselinu da se odlučite, nemojte je preterano koristiti, jer ćete tako postići kontraefekat. Pravilna upotreba AHA i BHA kiselina će učiniti da vaša koža bude mekana, negovana, smanjiće pojavu bubuljica, proširene pore, ujednačiće vaš ten i daće vašoj koži zdrav izgled. Uz ove kiseline treba da upotrebljavate i hidratantne kreme, kreme koje će “zaključati” vlagu na vašoj koži, odnosno proizvode na bazi ulja, kao što je skvalan.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Jovana Petković

Comments