Kada govorimo o broju obolelih od dijabetesa, na svetskom nivou je u pitanju pandemija, jer broj obolelih dostiže čak 371 milion. U Srbiji ima oko 630,000 osoba sa dijabetesom, što čini preko osam odsto stanovništva. Utoliko su fizička aktivnost i planirani obroci jedni od najvažnijih faktora u kontroli i upravljanju dijabetesom. Na međunarodnom turniru u malom fudbalu za osobe sa dijabetesom “DIAEURO 2013”, održanom u Zadru od 26. do 31. avgusta nadmetalo se 11 reprezentacija, koje su pored izuzetnog takmičarskog duha svojim primerima pokazale da se osobe sa dijabetesom mogu aktivno baviti sportom.

Takođe, u okviru ovog turnira pod pokroviteljstvom Međunarodne federacije za dijabetes (IDF) održane su panel diskusije o dijabetesu, predstavljeni su zdravstveni modeli i razmenjena životna iskustva među učesnicima. U nastavku donosimo nekoliko smernica koje mogu biti od izuzetne koristi za ishranu osoba sa dijabetesom.

Poštujte sledeći jednostavan plan zdrave ishrane ako imate dijabetes:

– Jedite redovne obroke tokom dana.

– Možda ćete morati da smanjite porcije obroka i užine jer unos previše hrane može da dovede do povećanja telesne težine.

– U svaki obrok uključite ugljene hidrate bogate vlaknima kao što su hleb od celog zrna pšenice, cerealije, testenine, integralni pirinač, proso, voće i povrće bogato skrobom (kao što je krompir).

– Dnevne potrebe za ugljenim hidratima prilagođene su potrebama vašeg organizma i dnevnim dozama insulina.

– Birajte mlečne proizvode sa smanjenim i malim procentom masti.

– Birajte meso bez masti i alternative kao što je piletina bez pokožice i ćuretina, riba, jaja, mahunasto povrće (pasulj, sočivo), tofu i koštunjavo voće.

– U ishranu unesite zdrave (nezasićene masti) kao što je maslinovo, repino, suncokretovo ulje, plava riba, avokado, semenke i koštunjavo voće.

– Plava riba je odlična za srce. Potrudite se da na jelovniku imate plavu ribu kao što je losos (u konzervi ili svež), sardine, skuša, haringa ili tuna  barem dva to tri puta nedeljno.

– Sačuvajte slatkiše kao što su kolači i keks, parče torte i deserti za specijalne prilike. Jedite ih u malim porcijama, čak i ako sadrže malo masti.

– Održavajte odgovarajuću hidrataciju organizma unošenjem napitaka bez kalorija. Različiti napici sa niskokaloričnim zaslađivačima nude uživanje u slatkom ukusu bez porasta glukoze u krvi, pri čemu pomažu u kontroli telesne težine.

– Smanjite količinu soli dok kuvate ili za stolom.

– Smanjite unos alkohola na jedno pivo ili čašu vina dnevno, uz nekoliko dana bez alkohola svake nedelje.

16 04 zdravlje 2 Osnovne smernice za ishranu osoba sa dijabetesom

Poštujte plan zdrave ishrane

Zablude i činjenice o dijabetesu i ishrani

Zabluda: Morate da izbegavate šećer po svaku cenu.

Činjenica: Dobra vest je da možete da uživate u omiljenim slatkišima sve dok se držite odgovarajućeg plana. Desert ne mora da bude zabranjen sve dok je deo plana zdrave ishrane ili kombinovan sa vežbanjem.

Zabluda: Ishrana bogata proteinima je najbolja.

Činjenica: Studije su pokazale da preteran unos proteina, naročito životinjskog porekla, može da izazove otpornost na insulin, što je ključni faktor kod dijabetesa tipa 2. Ishrana bogata proteinima se takođe povezuje sa povećanjem nivoa holesterola. Zdrava ishrana podrazumeva proteine, ugljene hidrate i masti. Našem organizmu su potrebna sva tri da bi normalno funkcionisao.

Zabluda: Morate da smanjite unos ugljenih hidrata.

Činjenica: Ključ je u balansiranoj ishrani, a taj balans je lakše uspostaviti prema potrebi za insulinom na osnovu saveta za ishranu i edukacije.

Zabluda: Više nećete moći normalno da se hranite. Potrebni su vam posebni obroci za dijabetičare.

Činjenica: Principi zdrave ishrane su isti  – bez obzira da li pokušavate da prevenirate ili kontrolišete dijabetes ili ne. Skupa hrana za dijabetičare obično ne donosi neke posebne prednosti. Možete da jedete sa porodicom i prijateljima, uzimajući u obzir savete i ono što ste naučili od svog lekara (brojanje ugljenih hidrata i vođenje računa o prethodnoj fizičkoj aktivnosti ili onoj koja sledi i čak i moguć unos alkohola tokom duže večere).

Comments