Ako nam prijatelji i bliske osobe prebacuju da smo nezgodni i naporni, ili nam to ne kažu otvoreno, ali imaju komentare “s tobom je nemoguće raspravljati” ili “opet ti, sa tim tvojim fazonima”, ili “da, da, da, mora da je istina, kad ti to kažeš“, ili “ha, ko mi kaže?!” kojima nam ukazuju da ih nečim žestoko nerviramo. Evo nekih ponašanja koja posebno nerviraju naše bližnje (i sve koji nas znaju), koja bismo mogli da osvestimo i korigujemo.

Svaku raspravu pretvarate u svađu

Ako vaš partner izbegava sa vama da se raspravlja, diže ruke, odustaje i malodušno pristaje na sve, čim pokrenete neku temu – verovatno ste mu se popeli na glavu sa svojim zamerkama i verovatno ste mnogo puta čuli kako vam prebacuje da je sa vama nemoguće raspravljati se. To znači da raspravu shvatate suviše lično, da se odmah ljutite i prebacujete partneru da mu nije stalo (manipulišete emocijama) i da se svađate i koristite sva sredstva, dok ne isterate svoje. On je kroz to prošao mnogo puta i lakše mu je da sve bude po vašem, nego da pokušava da sa vama o tome porazgovara i predoči vam svoje viđenje i perspektivu. Verovatno tako isto postupate i u svim ostalim sukobima – jednostavno nikome ne dajete za pravo i ne popuštate dok ne pobedite, bilo kojim sredstvima. Tako sve oko sebe tretirate kao neprijatelje i zauzimate suprotnu, protivničku stranu i svima idete na živce.

Sve posmatrate pozitivno

Lepo je biti svestan onog dobrog i boljeg u svakoj situaciji, ali nametati pozitivnost kao neki zanesenjak, koji živi van realnosti, prosto nervira. Ljudi vole vedre i pozitivne osobe, ali ne vole frikove. U stvari, ne vole da im neko stalno pokazuje da njihova negativna osećanja nisu važna i validna. Generalno pozitivan stav u životu ne znači da ne dozvoljavate i negirate postojanje i uticaj negativnoti – jer, ako to radite, onda nite pozitivni, nego zaluđeni, nerealni i u odbrambenom stavu. Baš kao i hronični cinizam u odnosu na sve i odbijanje dobrih i pozitivnih stvari, neprestano isticanje i nametanje pozitivnosti je iritantno. Ono govori da svi drugi greše, a samo ste vi u pravu – a to ne može (toliko često) da bude istina.

Držanje banke

Ako u svakom razgovoru vi morate da imate glavnu reč, da svima popujete, propovedate, ističete svoje stavove, pričate svoju životnu priču i namećete teme koje vas zanimaju, uspećete da iznervirate sve oko sebe, čak i ako su vaše priče prilično zanimljive i duhovite. Volite kad vas slušaju? Da budete u centru pažnje? Pa, vole i drugi. Dajte im šansu ponekad, a naročito onda kad imaju svojih pet minuta. Kad je neko doživeo nešto neprijatno i ima potrebu da to podeli, da se požali i poveri, nemojte preuzimati priču, govoreći o sličnim stvarima koje su se vama dogodile. Kao i kada neko trijumfuje i raduje se – pustite druge da dođu do izražaja, stavite se ponekad u ulogu slušaoca, onog koji razume i pruža podršku, bez preuzimanja glavne uloge. Dozvolite i drugima da budu zvezde svoje drame, niste uvek vi najvažniji i nije svaka prilika zgodna da vi držite banku.

Comments