Samo zrela i celovita ličnost može biti slobodna i slobodu može dostići samo čovek koji se razvija i sazreva. Psiholozi i psihijatri se uglavnom slažu da postoje zajedničke odlike izgrađenih i zrelih ljudi, a ovo su najvažnije među njima. 

Kapacitet za ljubav 

Savremeni psihološki tekstovi upućuju nas da volimo sebe, da bismo bili u stanju da volimo druge. Zrela ličnost je prošla kroz fazu isceljenja i osvešćenja samoljubavi i ona ne traži u drugome potvrdu sebe, već je u stanju da druge prihvata takve kakvi jesu, da se odriče kada je potrebno, da stavi drugu osobu na prvo mesto. Ali bez onog mučeničkog stava trpljenja zbog ljubavi – jer zrela ličnost je u stanju i da postavi granice i da  se zauzme za sebe. 

View this post on Instagram

touch of the sun

A post shared by mariona warda (@marionawarda) on

Kontrola nagona i impulsa

Nezrele osobe se odlikuju dečjim ponašanjem – one srljaju, bune se, plaču i glasno zahtevaju ono što žele, prepuštajući se svojim nagonima i impulsima. Zrele i celovite osobe poznaju sebe i u stanju su da kontrolišu svoj temperament, shvatajući da je prepuštanje impulsima uglavnom znak slabosti. Za sopstvenu dobrobit, kao i za dobrobit zajednice i očuvanje bliskih odnosa, neophodna je kontrola izražavanja osećanja, umesto nekontrolisanog pražnjenja. 

Tolerancija na frustracije (i stres) 

Zrela osoba je svesna da je potpuno zadovoljstvo i prijatnost stvar trenutka, i da je život realno pun neprijatnosti, na dnevnom nivou. I u stanju je da razvije otpornost na frustraciju i stres, odnosno, da podnosi bol i neprijatnost, bez slamanja, prihvatajući ih kao sastavni deo života, ugrađujući ih u sopstvenu snagu i mudrost. Komformizam i anesteziranje su veliki problemi savremenog čoveka, kome potrošačko društvo stalno, sa svih strana, šalje poruke o tome da treba da izbegne bol i da ne treba ništa da podnosi, već da teži samo onome što mu pričinjava zadovoljstvo. Zrela i integrisana osoba je potpuno svesna da je to obmana i u stanju je da pronađe zadovoljstvo u životu takvom kakav jeste. 

Comments