U svakoj vezi se dešavaju prekretnice – momenti kada se preispitujete da li vredi truditi se i nastaviti dalje, da li odnos može da napreduje, ili se veza potrošila i za vas je najbolje da raskinete. Kada se nađete u situaciji ostati ili raskinuti, postavite sebi sledeća pitanja, kako biste bolje shvatili svoj položaj i doneli ispravnu odluku. Da biste bolje sagledali svoju poziciju, napravite dve kolone, jednu za „ostati“, drugu za „raskinuti“ u koje ćete beležiti odgovore, kako biste stekli jasniju sliku.

Ostati ili raskinuti – zajednička vizija budućnosti?

U prelomnom trenutku u igri je sve što ste do sada proživeli zajedno, ali u cilju onoga što možete proživeti u budućnosti. Da li se vaše vizije budućnosti preklapaju? Da li maštate o istim stvarima ili su vaši snovi potpuno različiti? Niko ne treba da žrtvuje svoje težnje zbog druge osobe, jer će onaj koji pravi ustupak pre ili kasnije postati ogorčen i nezadovoljan. Ne želite da se za koju godinu razvodite (kada možda bude u igri i budućnost zajedničkog detta), zbog onog zbog čega ste mogli da rakinete i izbegnete to iskustvo.

Da li se samo svađate ili rešavate probleme?

Svaki par ima sukobe, ljutnje, povređivanja, svađe. To će se uvek dešavati, ali u vezama koje opstaju razlika je u tome da li kroz sukobe iznosite na površinu problem, koji nastojite da sagledate sa svih strana i pronađete rešenje, ili se samo „ispucavate“ da smanjite naboj koji osećate. Ostati ili raskinuti je pozicija sa koje morate iskreno proceniti produktivnost i smislenost svojih sukoba. Ako vodite diskusije i slušate jedno drugo, nastojeći da razumete međusobna gledišta, kako biste mogli da nastupate kao par, to upišite u kolonu „ostati“. Ali ako se stalno svađate zbog istih stvari i ništa ne rešavate – neznatni su izgledi da će se to ikada promeniti.

Ostati ili raskinuti – da li poštovanje opstaje?

Da li se jedno prema drugom ophodite sa poštovanjem, čak i kada su emocije snažne i kada niste baš blagonakloni?

To da li je neko pripit, ili kipi od besa, nije opravdanje za vređanje i ponižavanje. Jednostavno nema dobrog razloga, niti izgovora, za zastrašivanje, prozivanje, prebacivanje krivice, uvrede i teške reči. Bez obzira na stanje i raspoloženje, trebalo bi da se jedno prema drugom ponašate pristojno i s poštovanjem, to je osnova zdrave veze.

Pročitajte i ovo: Najteže je voleti one koji imaju problem sa poverenjem

Da li ste u stanju da oprostite jedno drugom?

Svi prave greške – neke mogu da se isprave, a druge ne. I jedne i druge treba oprostiti – oproštaj je neophodan da biste mogli da nastavite dalje. Kada razmišljate o tome u kontekstu ostati ili raskinuti, budite pošteni – da li postoje stvari koje još niste oprostili partneru? Da li ste prešli partnerovu granicu oproštaja? Možete nastaviti dalje i sa neoprostivim greškama, opterećeni teretom koji nikada neće postati lakši, ali teško da ćete se sa tim prtljagom ukrcati u voz stabilnosti i zajedničkog rasta, na putu poverenja i ljubavi. Ne želite da ostanete sa partnerom kome ne možete verovati.

Ostati ili raskinuti – da li je ulaganje u vezu obostrano?

Da li u vezi radite sav emotivni – i svaki drugi posao? Kada se nađete na prekretnici na kojoj se postavlja pitanje ostati ili raskinuti, možda ste došli do tačke sagorevanja u kojoj više ne možete raditi sav posao za dvoje. U toj tački, mnoge žene odluče da ostanu, ali da „dignu ruke“ da bi videle da li će se partner najzad potruditi i da li će se boriti da sačuva vezu. Taj fatalistički stav može samo predstavljati uvod u dugo i mučno umiranje odnosa. Ne možete sami obavljati posao za dvoje, ali ako ste ga do sada obavljali, ne možete očekivati da će se partner odjednom osvestiti i preuzeti svoj deo. Ako je ovo glavni problem u vašoj vezi, najbolje je da počnete da posećujete terapeuta za parove. Sa stručnim posrednikom u komunikaciji, lakše ćete shvatiti da li se možete udružiti i raditi zajedno, ili ne.

Da li morate da zaslužujete partnerovu naklonost i ljubav?

Trebalo bi da vas partner voli zbog vas, takvi kakvi ste. I vi njega. Ako morate da zaslužujete njegovo odobravanje i ljubav, ili on vaše, onda niste na istoj strani. Ako osećate da vas partner osuđuje, ili ste vi nezadovoljni i imate očekivanja koja partner ne ispunjava, onda verovatno ne osećate da pripadate jedno drugom i da ste tu jedno za drugo, u dobru i zlu.

Ostati ili raskinuti – ljubav ili obaveza?

Možda osećate da ste suviše uložili u vezu da biste odustali – prosto ste dužni da nastavite, jer mislite da nemate prava da odbacite sve što ste stvorili. Ovo je težak osećaj koji vam pritiska savest, a sadrži i strah od toga da sve pustite i počnete iznova – imate li vremena za to, imate li snage? Ne dugujete ni sebi ni partneru ništa, samo zato što imate zajedničku istoriju. Ne dozvolite da vas krivica i strah zadrže u vezi u kojoj niste svoji i niste srećni.

Pročitajte i ovo: Ako postavljate sebi ova pitanja – vreme je za raskid

Naslovna fotografija: instagram.com/authenticlovepresets

Brankica Milošević

Comments