Potraga za srećom, zadovoljstvom, osećanjem ispunjenosti, često nas vodi u impulisvne kupovine, pravljenje velikih planova, traženje destinacije za sledeći odmor, pravljenje strategija za napredovanje u karijeri – i ostavlja nas bez daha. Umesto da uživamo u ostvarenju želje i postignuću cilja, odmah počinjemo tražimo sledeću malu ili veliku stvar koju ćemo osvojiti. Da biste ostvarili lično zadovoljstvo, potrebno je da budete opuštenije, da ne dozvolite ambicijama da podrivaju zadovoljstvo zbog onog što imate, da cenite sebe i svoje vreme, birate ljude i situacije u kojima se osećate najbolje.

Ovo su jednostavne navike koje treba da usvojite za lično zadovoljstvo

Recite NE stvarima koje ne želite da radite – bez krivice

Poznajete tu situaciju – vaši prijatelji imaju neku organizaciju koja vama deluje više kao obaveza, nego kao dobar provod, ali vam je teško da ih odbijete, jer ćete se osećati kao da ste ih izneverili. Oni očekuju od vas da učestvujete, ubeđuju vas i ne pomišljaju da se vama to uopšte ne sviđa, zato što vas krivica sprečava da kažete NE. Vi pomišljate da vam je lakše da pristanete i „odradite“ to druženje, nego da smišljate kako da se izvučete i da se posle “grizete” zbog toga što se prijatelji lepo provode bez vas, ili se osećate nesigurno zbog onog što će misliti i pričati o vama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Trine Kjær (@trinekjaer_)

Vreme je da razbijete taj obrazac i naučite da stavite sebe i svoje želje i sklnosti na prvo mesto. Žene koje se upravljaju prema svojim vrednostima jednostavno rešavaju stvari – odbijaju izlazak ili bilo koji događaj u kome ne žele da učestvuju i uopšte se ne osećaju loše zbog toga. One ne brinu o tome da li se drugi druže i zabavljaju bez njih, jer ne nalaze potvrdu svoje vrednosti u drugima. Ako stalno radite stvari koje ne želite, počnite da praktikujete umetnost odbijanja i da izgovarate rečenice kao što su „hvala, ali možda drugi put“. Osećaćete se čudno u početku, ali kada usvojite ovo ponašanje, bićete mnogo zadovoljniji sobom.

Postignite lično zadovoljstvo vodeći računa o sebi i svom zdravlju

Zadovoljne žene nisu fanatici u vežbanju i zdravoj ishrani, ali se staraju da pruže sebi dovoljno odmora i da žive na zdrav način koliko god je to mogući, svodeći potencijalno škodljiva ponašanja (i zadovoljstva) na minimum. One dozvoljavaju sebi i da zapale cigaretu i pojedu parče omiljene torte i da popiju neko piće, jer u tim stvarima uživaju i rade ih bez krivice. Ali one neće ispušiti pet cigareta jednu za drugom, niti će jesti slatkiše svakog dana i neće se napiti (jer im alkohol nije potreban da bi se opustile), a zatim „kažnjavati“ sebe preteranom disciplinom.

Kako biste osetili lično zadovoljstvo, savladajte veštinu  umerenosti u svemu – upoznajte sebe, svoj organizam i svoje reakcije i držite se ideje da ne želite da naškodite sebi. Osluškujte sebe i postupajte u skladu sa sobom, a ako osetite da nešto nije u redu, odmah reagujte, jer vam je  sopstveno zdravlje i blagostanje prioritet.

Ne shvatajte sve lično

Snažne žene mentalna snaga i emotivna stabilnost – one ništa ne shvataju previše lično. Ako prijatelj ne odgovara na pozive, ne pretpostavljaju da je ljut na njih, nego da je zauzet. Ako je neko na poslu neprijatan prema njima, ne misle da ima nešto protiv njih, nego da ima neke lične probleme ili loš dan. Načinom razmišljanja „nevin dok se ne dokaže suprotno“ štite se od povređivanja, preteranog razmišljanja i donošenja ishitrenih zaključaka.

Ukoliko ste skloni da sve shvatate lično, da se danima preslišavate šta ste možda rekli ili učinili, zbog čega je neko hladan prema vama ili vas je „uzeo na zub“, počnite da podsećate sebe da se drugi ponašaju onako kako se ponašaju zbog sebe, a ne zbog vas, da ste im vi verovatno poslednja briga i da, ako su na vas izlili svoja negativna osećanja, to nije zbog toga što ste nešto skrivili, nego zato što ste nehotice pritisli neki okidač.

Nije vaše da brinete o tome, a ako već razmišljate i analizirate, posmatrajte stvari iz šire perspektive – ako ste nekoga slučajno „uboli“ tako da mu je zaštitni „mehur“ pukao, zapravo ste mu pružili priliku da sagleda svoja osećanja, da vidi koliko je pod nabojem i da poboljša svoje kanalisanje stresa. Da li će tu priliku iskoristiti za svoje dobro – opet nije vaša briga.

Pročitajte i ovo: Šta to srećne žene rade drugačije od tebe

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Trine Kjær (@trinekjaer_)

Suočavajte se sa svojim problemima odmah

Čuvajte svoj duševni mir i mentalnu stabilnost tako što nećete lagati sebe i čekati da se problemi sami reše ili nestanu.  Stvari će verovatno eskalirati i postati još gore, ako se odmah ne suočite sa njima i ne učinite sve što možete, zato inicirajte teške razgovore, prihvatite neprijatne činjenice i bolne istine, obavite mučne zadatke. Ako zamišljate da sreća znači da neko svakog dana blista i da ništa ne utiče na njegovu stabilnost, prestanite da idealizujete pojam sreće – svako ima loše periode i mora da se suočava sa teškim situacijama, da u njima boravi i da izdrži dok traži rešenje, ili dok prihvata ono što se dešava.

Poenta je u tome da se direktno i bez odlaganja bavite svim problemima koji se pojave i da steknete iskustvo nošenja sa teškim situacijama, koje vam donosi saznanje da ćete iz njih postepeno izaći, da će loš period proći i da ćete se posle njega opet osećati dobro, mirno i stabilno i bićete mudriji. Naučite da prihvatate bez otpora sve što se događa i da delujete u skladu sa tim, pa ćete brže rešavati probleme i više uživati u životu.

Ne takmičite se ni sa kim osim sa sobom

Najzadovoljnije osobe prihvataju i vole sebe takve kakve su i ne upoređuju se i ne takmiče sa drugima. Ne pokušavaju da se uklope u modne diktate i standarde lepote i uspeha, jer imaju sopstvene standarde zasnovane na svojim vrednostima.

One rade na sebi, razvijaju se i napreduju, a taj napredak mere samo u odnosu na sebe, na ono što su i gde su bile pre deset, pet i godinu dana, a šta su postale i dokle su stigle sada. Ako osećate da vas svi prestižu i da vam tempo koji nameće društvo oduzima energiju i životnu radost, stanite i preispitajte se – koje su vaše vrednosti, šta je ono što je za vas uspeh, šta je vama najvažnije? A zatim preoblikujete svoj način razmišljanja i svoje ponašanje u skladu sa onim što vi želite i cenite – i bićete mnogo srećniji i zadovoljniji.

Naslovna fotografija: instagram.com/trinekjaer_

Brankica Milošević

Comments