Dugo očekivani blokbaster “Osvetnici” (The Avengers) stigao je i u srpske bioskope 2. maja, nedelju dana posle svetske premijere i dva dana pre nego što su Amerikanci dobili priliku da ga vide. Ovaj spektakl koji okuplja nekoliko izuzetno popularnih superheroja iz stripova izdavačke kuće Marvel za tri nedelje je već zaradio preko milijardu dolara na svetskim blagajnama i postao jedan od najuspešnijih filmskih hitova svih vremena, uz hvalospeve kritike i zadovoljstvo publike.

Avengers 01 “Osvetnici”

“Osvetnici” okupljaju neke od najpopularnijih superheroja iz stripa

“Osvetnici” su strip koji je počeo da izlazi 1963, o timu superheroja koji se bore da zaštite Zemlju i čovečanstvo od raznih opasnosti koje im prete. Poslednjih nekoliko godina snimljeno je više filmova o junacima koji se pojavljuju u ovom filmu: “Gvozdeni čovek” (Iron Man) i nastavak “Gvozdeni čovek 2”, “Neverovatni Halk” (Incredible Hulk), “Tor” (Thor) i “Prvi osvetnik: Kapetan Amerika” (Captain America: The First Avenger). “Osvetnici” predstavljaju nastavak svih ovih filmova, mada se radnja “Osvetnika” može pratiti i ako niste gledali te filmove.

Iz sveta Marvel stripova dolaze i ostali značajni likovi u filmu, među kojima je Nik Fjuri (Nick Fury) u tumačenju Semjuela L. Džeksona (Samuel L. Jackson), šef tajne paravladine organizacije Šild (S.H.I.E.L.D.) zadužene za zaštitu Zemlje. Zbog opasnosti iz svemira koju predvodi supernegativac Loki sa dalekog Asgarda (lik baziran na jednom od bogova iz nordijske mitologije), ova organizacija se za pomoć obraća Stivu Rodžersu (Steve Rogers), poznatijem kao Kapetan Amerika (Captain America), američkom oficiru iz Drugog svetskog rata koji je pod uticajem eksperimentalnog seruma dobio nadljudske moći, i koji je 70 godina proveo zamrznut da bi se nedavno probudio u svetu koji ne poznaje; egocentričnom milijarderu i geniju Toniju Starku (Tony Stark), koji uz pomoć oklopa koji je konstruisao postaje Gvozdeni čovek (Iron Man); i briljantnom naučniku blage naravi Brusu Beneru (Bruce Banner), čiji se život promenio otkada je slučajno bio izložen radijaciji zbog koje se kad god pobesni pretvara u ogromno, nasilno zeleno čudovište, Halka (Hulk). Kasnije će im se pridružiti i Lokijev brat i najveći neprijatelj, Tor (Thor), lik zasnovan na nordijskom bogu groma. Ostatak tima čine vrhunska špijunka Nataša Romanov ili Crna udovica (Black Widow) i najbolji svetski strelac, Klint Barton (Clint Barton), odnosno Hokaj (Hawkeye).

Avengers 02 “Osvetnici”

Kris Evans u ulozi Kapetana Amerike i Robert Dauni Džunior kao Toni Stark, odnosno Gvozdeni čovek

Vreme kada su priče o superherojima pripadale samo stripu i filmovima B-produkcije davno su prošla, a tokom poslednjih desetak godina filmovi sa ovom tematikom ne samo da su razbijači bioskopskih blagajni, već se shvataju daleko ozbiljnije i privlače vrhunske glumce i režisere. Ipak, pored velikih hitova, pa i izuzetno cenjenih filmova kakvi su “Betmen počinje” (Batman Begins) i “Mračni vitez” (The Dark Knight) Kristofera Nolana (Christopher Nolan), bilo je i katastrofalnih promašaja, kakvi su “Elektra” (Electra) ili “Zeleni fenjer” (Green Lantern). Visoki budžet, vrhunski specijalni efekti, eksplozije i velike glumačke zvezde nisu uvek dovoljni da bi se privukla publika, posebno ako se ispostavi da je film jednostavno loš. I “Osvetnici” su u pogrešnim rukama mogli da postanu promašaj, ili da postignu osrednji uspeh u odnosu na uloženi novac i reklamu. Međutim, uspeh filma prevazišao je i najoptimističnija očekivanja.

Zasluga za to pripada režiseru i scenaristi Džosu Vidonu (Joss Whedon), koji već deceniju i po uživa status kultne figure pre svega kao tvorac televizijskih serija kao što su “Bafi, ubica vampira” (Buffy the Vampire Slayer), “Ejndžel” (Angel) i “Firefly”, ali koji pre “Osvetnika” nije imao iskustva u radu na visokobudžetskim filmovima. Izbor se pokazao kao pun pogodak: Vidon je poznat po odličnim dijalozima, kombinaciji drame i specifičnog humora, i umeću prikazivanja složenih i konfliktnih međuljudskih odnosa u većoj grupi likova. To se vidi i na ovom filmu, koji se odlikuje savršenim balansom akcije, drame i humora.

Avengers 031 “Osvetnici”

Mark Rafalo igra naučnika Brusa Benera koji se u trenucima besa pretvara u ogromno čudovište, Halka

Zaplet, za koji je zaslužna sama kuća Marvel, nije naročito originalan: grupa junaka mora da radi zajedno, ali se zbog razlika u karakteru neprekidno sukobljavaju, da bi najzad morali da nauče da ostave ego po strani u ime opšteg dobra. Ono po čemu se film zaista ističe jesu dijalozi, humor i razrađena karakterizacija svakog od likova, od harizmatičnog Starka u tumačenju Roberta Daunija Džuniora (Robert Downey Jr), kojem pripada većina najzabavnijih replika, do Benera/Halka koji je pravi dramski lik u sukobu sa samim sobom.

Za razliku od većine holivudskih akcionih filmova, žene u “Osvetnicima” nisu tu da budu seksualni objekti ili bespomoćne dame koje treba spasavati, što nije iznenađenje pošto je Vidon poznat po snažnim ženskim likovima. Jedini ženski član tima, Crna udovica u tumačenju Skarlet Johanson (Scarlett Johansson), veoma je inteligentan, sposoban i interesantan lik kome je posvećeno mnogo prostora. Nasuprot verovanju da su filmovi o superherojima posvećeni pretežno mlađoj muškoj publici, statistika pokazuje da 40% gledalaca koji su videli “Osvetnike” čine žene.

Avengers 04 “Osvetnici”

Bog Tor, koga igra Kris Hemsvort, i jedina žena u timu “Osvetnika”, Crna udovica u tumačenju Skarlet Johanson

Možda je to jedan od razloga uspeha filma: obraća se svim slojevima gledališta, i pristupačan je kako fanovima, tako onima koji uopšte nisu čitali Marvelove stripove niti gledali prethodne filmove.

Za razliku od serijala “Iks-men” (X-Men) ili Nolanovih filmova o Betmenu, “Osvetnici” ne pružaju neku duboku socijalnu poruku, ali zato ima nešto što tim filmovima nedostaje: veliku dozu humora – i to kvalitetnog humora kakav se ne sreće često u A-produkciji. “Osvetnici” su film koji pokazuje kako se može snimiti zabavan film za široko gledalište koji ne vređa i inteligenciju gledališta.

Za kraj, jedna napomena: nemojte otići iz bioskopa čim počne odjavna špica, jer ćete propustiti važnu scenu koja je ubačena na sredinu špice, a u kojoj se najavljuje radnja nastavka.


Ivana Cvetanović je zavisnica od instant kafe, Interneta i MP3 plejera. U večitom je ratu sa vremenom; zamenjuje dan za noć, kao klinka je bila starmala, a kao odrasla je večita tinejdžerka.

Comments