Oko 70 procenata žena doživljava otečenost pred menstruaciju, zbog koje vaga pokazuje povećanje telesne težine. Ali, kada menstruacija počne, otečenost se povlači i težina se vraća na normalu. Iako je prolazno, oticanje koje se najviše primećuje u predelu stomaka, ali i na drugim delovima tela, neprijatno je i frustrirajuće stanje, koje možete umanjiti na prirodan način.

Porast nivoa estrogena i oštar pad progesterona neposredno pred menstruaciju doprinose tendenciji tela da zadržava vodu, ali to može dovesti i do usporavanja rada digestivnog trakta, što takođe doprinosi osećanju nadimanja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Otečenost počinje da se javlja obično nekoliko dana pre početka menstruacije, ali neke žene iskuse ovu pojavu i do pet dana ranije. U sklopu sa drugim simptomima PMS-a, ovo je zaista frustrirajuće – ne osećate se dobro, pokušavate da se obučete tako da vam bude komotno i da prikrijete otečenost i čini vam se da vam ništa ne stoji dobro, zbog čega ste dodatno nervozni i razdražljivi.

Kako da smanjite otečenost pred menstruaciju

Obratite pažnju na ishranu

U danima pred menstruaciju, kada očekujete da se pojavi otečenost, usredsredite se na kuvana jela, koja ćete spremati kod kuće – to znači da možete smanjiti dodavanje soli, koje često ima previše u hrani koju konzumirate van kuće, čak i u kuvanim jelima spremljenim po restoranima. So utiče na zadržavanje viška tečnosti i pravljenje sopstvenih, štedljivo posoljenih obroka, može vam značajno smanjiti oticanje.

Izbor namirnica za manju otečenost

Odaberite namirnice bogate kalijumom, proteinima i zdravim mastima, koje vas neće nadimati. Banane, dinja, paradajz i špargle pomažu u promovisanju dobrog balansa tečnosti u organizmu. Isto važi i za čia semenke, orašaste plodove, losos, kao i piletinu i tofu, koji su puni proteina.

Takođe, birajte hranu koja ima svojstva prirodnih diuretika i pomoći će vam da se rešite viška tečnosti, smanjite otečenost i osećate se lakše. To su istovremeno i vrlo osvežavajuće namirnice, poput lubenice, celera, krastavca, limunovok soka, đumbira…

I vodite računa da ne preterate sa vlaknima – dobro je unositi raznovrsno voće i povrće u svim obrocima, ali ako iznenada počnete da ih konzumirate u većim količinama pred menstruaciju, možete izazvati suprotan efekat.  Otečenost se može pojačati, naročito nadimanje stomaka, jer vaše telo nije naviklo na veću količinu vlakana.

Pročitajte i ovo: Prirodni načini da smanjite oticanje stomaka

Lagane aerobne vežbe smanjuju otečenost

Stručnjaci kažu da je povećanje broja otkucaja srca jedan od najboljih načina za ublažavanje PMS simptoma, uključujući i otečenost. Blagodeti vežbanja ćete posebno osetiti ukoliko mnogo sedite tokom dana i zbog toga imate sporiji probavni sistem. Znojenje može pomoći redovnom pražnjenju, a lakši treninzi poput plivanja i joge, najbolji su izbog tokom ove faze ciklusa.

Smanjite unos kofeina i alkohola

Alkohol može pojačati simptome PMS-a, odnosno, osetljivost dojki, otečenost, kao i promene raspoloženja. Kafa može preterano stimulisati probavni trakt i iritirati creva, a može dovesti i do dehidratacije, što uzrokuje zadržavanje vode. Ako ne možete da se odreknete kafe, smanjite količinu koju pijete u periodu pred menstruaciju, a alkohol sasvim izbacite.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Hidrirajte se vodom i čajevima

Ciljajte na osam čaša dnevno i dodajte malo zelenog čaja, mente ili komorača, kako biste eliminisali upale. Izbacite i gaziranu vodu, koja može podstaći otečenost – isto važi i za gazirane napitke i veštačke zaslađivače koji izazivaju naduvenost.

Više sna za manju otečenost

U PMS-u možete biti skloni da duže spavate, pa zato sarađujte sa signalima organizma – tokom spavanja se aktiviraju mehanizmi koji mogu eliminisati višak tečnosti i smanjiti otečenost. Postarajte se da spavate osam sati, a ako su vam potrebe veće i ako možete to sebi da priuštite, spavajte i duže. Lezite čim osetite da ste umorni i dozvolite svom telu da obavi svoje prirodne procese.

Budite oprezni sa lekovima

Ukoliko ste navikli da uzimate neko sredstvo protiv bolova, da biste smanjili grčeve u stomaku ili glavobolju koja se javlja u PMS-u, nemojte ove lekove mešati sa medicinskim diureticima. Držite se vode i namirnica koje imaju diuretička svojstva, da ne biste opteretili bubrege. Kombinacija ibuprofena i naproksena sa diureticima može izazvati oštećenje bubrega, upozoravaju lekari.

Pročitajte i ovo: Iznenađujući razlozi zbog kojih osećaš nadutost

Naslovna fotografija: instagram.com/mao.ge

Brankica Milošević

Comments