Slavni kreator Iv Sen Loran bio je oduševljen Marakešom i Marokom. Zato je u tom gradu i kupio vilu za odmor, sada davne 1996, a kako je sam izjavio “Pre Marakeša, sve je bilo crne boje”. “Marakeš me je naučio bojama”, često je umeo da kaže ovaj modni mag, a izložba u njegovu čast biće upravo u Marakešu gde će svi posetioci moći da uživaju u izloženom nakitu, aksesoarima, skicama, fotografijama i odeći. U muzeju će biti izloženo sve što je dizajner stvarao tokom poslednjih 40 godina karijere, od 1962. do 2002. godine. Podsećamo vas, preminuo je 2008.

Iv Sen Loran izlozba 1 Otvara se muzej u čast slavnog kreatora Iv Sen Lorana Iv Sen Loran izlozba 2 Otvara se muzej u čast slavnog kreatora Iv Sen Lorana Iv Sen Loran izlozba 3 Otvara se muzej u čast slavnog kreatora Iv Sen Lorana

Ideja da se u Maroku otvori muzej u čast kreatoru nastala je 2010, kada je izložba Iv Sen Lorana doživela ogroman uspeh, otkrio je direktor muzeja Bjorn Dahlstrom, a u muzeju biće predstavljene moderne kolekcije od 1965, koktel haljine sa apstraktnim printovima, a direktor muzeja tvrdi da on nije samo običan kreator, već vrsan umetnik i umetnička veličina. Ovaj muzej nije jedini. I u Parizu postoji jedan muzej u njegovu čast, a ova dva muzeja pokazuju i dve strane ovog čoveka; njegovu mračnu stranu i njegovu opčinjenost svetlim bojama. “On je u isto vreme i Marakeš i Pariz, i tamna ličnost i neko veoma veseo”, izjavio je direktor muzeja u Maroku.

Comments